İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Unutmayın, serbest klor seviyeleriniz tutulsa bile hiç kimse berrak olmayan bir havuzda yüzmemelidir. Su berraklığı havuzun dibini görmenizi engelliyorsa, havuza geri dönmemenizi öneririz. Güvenlik açısından önerilmez. Diğer bir iyi kural, üreticinin ürünün arkasındaki talimatlarını takip etmektir.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 27 soru bulundu
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Havuz bakımı ile alakalı en önemli konu temizlik ve bakım aralığıdır. Havuzun yaz sezonu öncesinde en az 1 defa iyice temizlenmesi gerekir. Öte yandan havuz kullanımı devam ederken suyun kalitesini stabil tutmak adına da haftalık ya da 10 günde 1 olmak üzere bakımlar yapılmalıdır.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, güneşe maruz kalmak veya bronzlaşmak sonucunda oluşan lekelerin daha belirgin görünmesine yol açabilir.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Havuz Kloru Nedir? Havuz kloru havuzların temizliği için kullanılan bir dezenfektan havuz kimyasalıdır. Toz granül sıvı klor ve türevleri havuzdaki zararlı mikropların ortadan kaldırılması ve havuzun temizlenmesi amacıyla kullanılır. Bu sayede yüzmek isteyen kişilerin havuzlarda güvenle yüzmelerini sağlamak amaçlanır.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Gelelim havuzda idrar yapmak su rengini değiştirir mi sorusunun cevabına. Bu tamamen efsanedir. Özellikle de çocukların havuza idrar yapmalarını önlemek amacıyla söylenen bir sözdür. Yani aslında havuza idrar yapıldığında havuzun renginde herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
a) Taze su ile gelen problemler;
Renk veren ağır metal iyonlarının (Demir, Mangan, Bakır,..) su içindeki miktarına bağlı olarak havuz suyu kahve telvesi kıvamı ile açık parlak yeşil bir renk arasında değişim göstermektedir. Böyle bir durumda yapılması gereken klor şoklaması ve çöktürme işlemidir.
PH değerini yükseltmek veya düşürmek için bir havuz sorumlusu suya basitçe asitler veya bazik havuz kimyasalları eklenir. Örneğin, sodyum karbonat (soda külü) veya sodyum bikarbonat ( kabartma tozu ) kostik eklenmesi genellikle pH'ı yükseltir ve hidrolorit asit veya sodyum bisülfat eklenmesi pH'ı düşürür.
Suyun büyük miktarda klor ile bir kereye mahsus doygunluğunu içeren basit bir prosedürdür. Pazar, çok çeşitli şok klorlama maddeleri sunmaktadır. Bunlar, granüller, tozlar, tabletler ve kapsüller şeklindeki klor dağıtıcıları içerir.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Yüzme Havuzları Saç için Zararlı Değildir.
Sudaki kloru gidermek amacıyla klorlu su en az 24 saat olacak şekilde güneş altında bekletilmelidir. Klor bir çeşit gaz olduğu için bu yöntem ile buharlaşacaktır.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Havuz filtrenizi günde EN AZ sekiz saat çalıştırarak suyu devir daim ettirmelisiniz. Havuzunuzun boyutuna bağlı olarak, bu, tüm suyun filtreden geçmesi için yeterli bir zamandır ve havuz suyunuzu daha temiz tutmanıza yardımcı olur.
Filtre vanası üzerindeki cam tüpten suyun önce bulanıklaştığını sonra da tekrar berraklaştığını göreceksiniz. Tam berraklaşana kadar bekleyin (3-4 dakika) Havuz sirkülasyon pompasını tekrar kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri