Klorlu su yutmak, genellikle zararsızdır ve hemen tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak, aşırı miktarda klorlu su yutulması durumunda veya ciddi semptomlar gelişirse, bir doktora danışmak önemlidir. Klorlu su yuttuktan sonra, ağız ve boğazınızı duru su ile iyice çalkalayın.
Havuz Suyu ile Gelen Mikroplar
Eğer çocuğunuz havuz suyu yutmuşsa durumunu takip etmeli ve normal dışı bir vücut tepkisi görmeniz durumunda derhal hekime başvurmalısınız. Bu süreçte tıbbi destek almanız sizin için oldukça önemlidir. Havuz suyunun yutulması, ilk belirtiler olarak ateş ve kusma olarak kendisini gösterir.
Havuz suyunu yutmayın
Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerekir. Bazı mikropların klora toleransları yüksek olup klorlu suda bir süre yaşayabilir. İshal kanlı ise beş günde iyileşmiyorsa doktora başvurun. Kıl kurdu nadir olarak havuzdan bulaşabilir.
Uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen riski taşır. Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur. Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar.
Hafif içecek ve yiyecekler tüketilmelidir. Kusma aşamasında hafif içeceklerden oluşan bir diyet tercih edin. Çocuğunuza havuç suyu, şeftali suyu, az yoğun bir ayran, pirinç suyu, açık çay veya gazı alınmış şekersiz soda verin. Bu içecekleri az miktarda ve sık aralıklarla içirin.
İlgili 28 soru bulundu
Klorla temas ettikten sonra mide bulantısı, kusma, ishal veya karın ağrısı gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genellikle klorlu su veya klor içeren gıdalar tüketildiğinde ortaya çıkar.
Havuzlardan kapılan mide ve bağırsak enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı bulunmaktadır. Sindirim sistemini etkileyerek mide ve bağırsakta parazit oluşumuna sebep olan organizmalar, kirli havuz suyunun yutulması sonucu vücuda girer.
Vücuda fazla gelen klor ise idrar yolu ile vücut dışına atılır. Dolayısıyla da bu test sayesinde aynı zamanda vücudun asit ve baz dengesinde sorun olup olmadığı da erken dönemde teşhis edilebilir.
Klor gazı oldukça zehirli bir maddedir. Solunması veya deri ve gözle teması yoluyla vücuda girer. Zehirlenme belirtileri arasında; gözlerde, burun ve ağızda yanma; göz ve burunda akıntı; öksürük, göğüste ağrı; bulantı, kusma; baş ağrısı, baş dönmesi; pulmoner ödem gibi durumlar gözlenebilir.
İki yaşından küçük çocukların havuza girmesi bu açıdan önerilmemektedir. Küçük çocuklar havuz suyunu bol miktarda yutmakta; burunlarına, kulaklarına kaçmasın diye kendilerini yeterince koruyamamaktadırlar. Dolayısıyla da enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelmektedirler.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Aşırı klorlanan havuz suyu vajinadaki yararlı bakterileri öldürüp mantarların üremesine sebebiyet verebiliyor. Denizde uzun süre kalmak da benzer etkiye neden olabiliyor. Bu yüzden genital hijyenin korunabilmesi için havuz veya denizde abartılı sürelerde bulunmamak gerekiyor.
Bol sıvı alımı çok önemli
Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı ve özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir.
Uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen riski taşır. Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur. Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar.
Havuz kloru mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olur. Havuz kloruna uzun süre maruz kalınması akciğer hastalığı olan kişilerin rahatsızlıklarının artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca havuz suyunun yutulması sonucunda sindirim sorunları da yaşanmaktadır.
Klor alerjisi tedavisi için ilk önce, tahriş eden maddenin yani varsa temizlik ürünü ya da havuz suyunu uzaklaştırmak için ilgili bölge temiz su ile yıkanarak tedavi edilir. Bazı ileri durumlarda ise kortikosteroid krem de reçete edilebilir.
Sıvı klorun sudan güneş ışınlarından etkilenerek kaybolma süresi yaklaşık olarak 3-5 saat iken toz klor 7-9 saat arası havuzda etkisini göstermektedir.
Kloru solursanız mümkün olduğunca kısa sürede temiz havaya çıkın. Klor havadan daha ağır olduğundan mümkün olduğunca yükseğe çıkın. Cildinizde veya gözlerinizde klor varsa bölgeyi en az 15 dakika akan suyla yıkayın. Klor yuttuysanız, kusmaya çalışmayın veya sıvı içmeyin.
Çamaşır suyu ve benzeri deterjanlar: Klor gazı, akciğer sağlığını olumsuz etkileyen bir gazdır. Çamaşır suyunu yoğun kullanmak ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırmak akciğer sağlığınıza zarar verebilir. Yoğun çamaşır suyu kullanımı astım ataklarını da tetiklemektedir.
Suyun direncinin fazla olması ve buna bağlı olarak yüzmenin fazla efor sarf ettirmesi kişiyi oldukça fazla yorar. Aşırı derecede enerjinin harcanması kişinin yorulmasına ve uyku yoğunluğunun artmasına neden olur. Kişi yorulmuş bir beden ile uyku süresini daha yoğun bir şekilde geçirir.
Havuz suyunun dezenfeksiyonunda yararlanılan klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Belirtileri çapaklanma, kızarıklık, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batmasıdır.
Klor gazı suyla temas ettiğinde hidroklorik asit ve hipoklorik asit oluşturan bir tepkime gerçekleşir. Bu nedenle göz ve akciğerler gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder, solunum güçlüğüne, boğazda daralmaya ve akciğer ödemine sebep olur.
Su içtikten sonra yaşanan mide bulantısının birçok olası sebebi olabilir. Temel neden genellikle dolu bir mide olsa da, bakteriyel kontaminasyon, kimyasal maddeler, ağır metaller ve hatta ilaçlar da dahil olabilir. Özellikle hassas gruplar için, suyun kaynağı ve kalitesi hayati önem taşır.
Sudaki klora bağlı gelişen konjoktivitlerde bu derece çapaklanma görülmez, kızarıklık ve gözlerde yanma ön planda olur. Bu hastaların tedavisi için basit yöntemlerden; ılık çay pansumanı uygulamaları, ileri olgularda da antibiyotikli göz damlası ve pomatlar kullanabilir.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri