Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Buna göre hay, “hakkında ölüm geçerli olmayan varlık” demektir (el-Müfredât, “ḥyy” md.).
Hayy kelime anlamı olarak 'Diri, canlı olan; ölmek şanında olmayan' şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kelime anlamı ile beraber El-Hayy ayrıca faziletleri, esması ve zikri bulunmaktadır. El-Hayy Nedir? El-Hayy; Allahu Teala, bütün hayatların kaynağıdır anlamını taşımaktadır.
Her gün 18 defa Ya Hayy diye zikretmek uzun ömürlü bir yaşama ve kişinin gönlünden geçenlerin tez vakitte olmasına vesile olmaktadır. 300 defa bu esmayı zikreden kişi hasta olmaz. El Hayy esması gül suyu ve miske okunarak tüketilme durumunda o kişi hasta ise hastalıktan kurtulur. Hasta değilse hiç hasta olmaz.
Türkçede kullanılan "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" sözünde demek istenen de aslında Allah'tan gelenin Allah'a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah'ın isimlerinden birisidir ve "diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan" anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Allah'ın sahip olduğu sıfatlarla yaratıkların sahip oldukları sıfatlar arasında fark vardır. Allah Hayy'dır, ölmeyen diridir. Ezelî ve ebedî olan hayat sıfatı yalnız Allah'a aittir, O'na mahsustur.
Hay Allah! TDK sözlük anlamı şu şekildedir: şaşkınlık bildiren bir söz.
El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir. O, sonsuz ve sınırsız bir hayatın sahibidir.
Allah'ın (C.C.) 99 ismi Esmaül Hüsna'dan Ya hayyü: Her şeye hayat veren diriliği sonsuz, can veren. Ya Kayyum: Daima baki bütün varlığı, gökleri,yeri ve her şeyi varlığıyla ayakta tutan. Anlamına gelir.
Bütün hayatların kaynağıdır. Ezeli ve ebedi olarak ölmeyen hep diri olan anlamlarına gelir. Hayy anlamı: Ebedi ve ezeli olarak diri olandır. Yorulma, uyuklama gibi noksanlıklardan uzaktır.
Elay isminin anlamı; yüksek, yükseklik, yükseliş, yükselme demektir.
TDK sözlüklerine bakıldığında Arapça kökenli olan Hayy kelimesinin anlamı yer alır. Bu kelime El-Hayy olarak Allah'ın en güzel isimlerinden birisi olarak geçer. Hayy kelimesinin anlamı ise diri, canlı olan anlamını taşır.
Her gün 256 defa "Ya Nur" ism-i şerifini zikreden kimsenin basireti açılır, gönlü nurlu olur, içi ve dışı aydınlanır. 5 vakit namazdan sonra 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" zikrine devam eden kimsenin imanı kuvvetlenir, yüzü nurlanır, herkes tarafından sevilir.
Etiket: HAY ALLAH NE DEMEK
Eyvallah: “Hakla kabul ettik, haktandır” manasına gelir.
Gerçek anlamı dışında kullanılan bir atasözü olarak haydan gelen huya gider cümlesi geliyor. Burada 'hay' ve 'hü' Allah anlamına gelmektedir. Yani Allah'tan gelen Allah'tan gider şeklinde tabir edilir.
İsimler ve manalarını sizler için araştırdık. El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir.
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
Can verir, can alır. Ondan yücesi yoktur. Kimseye muhtaç değildir. Kullar zor durumlarda Allah'ın gücüne sığınmak için El Kayyum esmasını zikretmektedir.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Niyetiniz şöyle olabilir, ''cilt kırışıklıklarım gitmesi, cildimin tazelenmesi ve güzelleşmesi üzerine olsun'' Daha sonra ''YA HAYY'' esmasını 18 defa yakın mesafeden orta ton bir sesle okuyup suya üfleyin ve olumlamanızı yapıp bu suyla yüzünüzü yıkayın. ''Bu su bana şifadır, cildimi şifalandırıyorum, ben gençleşiyorum ...
“Sabırlı ve temkinli, akıllı ve ağır başlı olmak” mânasındaki hilm masdarından sıfat olup “sabırlı ve temkinli olan, acele ve kızgınlıkla muamele etmeyip ileride meydana gelecek gelişmelere fırsat tanıyan” demektir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Hay hay kelimesi, 'isteyerek ya da seve seve ve elbette' biçiminde karşılık bulur. Örneğin herhangi bir kişi başka birinden bir durumu istediği vakit, olumlu bir cevap olarak bu sözcük kullanılır.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmesi ile beraber bu kelime bitişik olarak yazılır. Yani Bu doğrultuda günlük hayatta 'Evelallah' biçiminde yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri