Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir. Böyle durumlarda evlenene kadar tek bir yüzük tercih edebilirsiniz.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir. Tabi, bu durum maddi olanaklarınıza göre değişkenlik gösterebilir.
Gelenek ve göreneklerimize göre söz tepsisini tutması gereken kişi, gelin adayının kız kardeşidir. Ancak, kız kardeşi olmayan kişiler için bu işi akrabaları veya yakın arkadaşlarından biri de yapabilir. Burada önemli olan, tutan kişinin kadın olmasıdır.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
İlgili 19 soru bulundu
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Kız tarafı söz sırasında söz yüzüklerinin konulduğu tepsiyi alabilir. Yüzüklerin konulacağı tepsi süslü ve şık olmalıdır. Tepsiyi kız tarafının kendisi süsleyebilir ya da hazır olarak satın alabilirler. İkram servisi yapılacağı için eğer evlerinde uygun takımlar yoksa buna göre birkaç parça eşya alabilir.
Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır. Söz yüzüğü alımında kimi zaman alyans modellerine yer verilirken kimi zaman ise tek taş yüzükler tercih edilebiliyor.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz.
Tepsi güzel kumaş ve isimli kurdelelerle süslenerek hoş bir hatıra haline getirilir. Ancak bazı bölgelerde erkek tarafının söz tepsisini alıp kız tarafına götürmesi de gelenekseldir. Bu jest, damadın ailesinin geleneklerini gelin ve ailesiyle paylaşma konusundaki istekliliğini ve bağlılığını sembolize eder.
tek taş pırlanta o düğün öncesi evlenme teklifi yapılırken erkeğin bir jestidir.
Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Yüzüğün Takılan Parmağa Göre Anlamı:
Sağ el manevi, sol el ile varlıklar dünyasıdır. Kişilerin parmakları ise farklı gezegenleri temsil etmektedir. Örneğin sağ elin serçe parmağına yüzük takan kişi flört etmeyi seven kişidir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Damat tarafı kız istemeye giderken ya gümüş bir tepsi ya da gondol götürür.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Örf ve adetler evliliğin ilk basamağı olan istemeyi de şekillendirmektedir. Erkek tarafı kalabalık bir şekilde kız tarafının evine gider ve kızı isterler. Kız istenirken genellikle iki ailenin en büyükleri konuşur. Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Evlilik teklifi ve evlilik teklifi sırasında takılan yüzük, dünyanın birçok yerinde artık benzer şekillerde uygulanmaktadır. Bu aşamada evlilik teklifinin nasıl yapılacağı, evlilik teklifinden sonraki aşamalar birbirine benzer şekillerde gerçekleştirilir. Evlilik teklifinden sonra evlilik yüzüğü sağ ele takılmalıdır.
Söz Yüzüğü Ne Zaman Takılır? Kız isteme töreninde söz yüzüğü resmi olarak takılır. Bu yüzükleri çiftler sağ ellerinin yüzük parmağına takar. Eğer ayrıca bir nişan töreni organize edilecekse aynı yüzüklerle bu işlem bir de davetlilerin huzurunda nişanda gerçekleşir.
Genellikle son yıllarda bu törenler için çiftlerin ortak bir bütçe ile hareket ettikleri görülse de gelenek olarak kalıplaşmış bazı doğrular bulunur. Söz merasimi masraflarının yani; gelinin söz elbisesini, söz yüzüklerini, isteme çiçeğini ve çikolatayı erkek tarafının karşılaması daha doğrudur.
"Eskiden aileler tanışır,sonra kız istenir sonra söz kesilirdi. Günümüzde kız istendikten sonra hemen söz kesilir oldu.
söz ve nişan kıyafetini herkes kendi alır... gelinliği erkek alır hatta birçok yerde damatlığıda kız tarafı alıyor... ama yüzük olayı heryerde aynı erkeğin alyansını kız kızınkini erkek alır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri