E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor. Poliçe numarası veya T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek sorgulama yapılabiliyor. Hayat sigortası tazminat sorgulama işlemi sigorta şirketlerinin internet sayfası üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
Örneğin, yakınınız bankadan kredi kullandı ve sonrasında vefat etti; hayat sigortası var mıydı, varsa neleri kapsadığı gibi bilgileri e-devlet üzerinden öğrenmiş oluyorsunuz, ona göre de yasal haklarınızı kullanıyorsunuz.
Yani e-devlet sitesinin sosyal güvence ya da sosyal güvenlik kurumu sayfasına girmek gerekir. Sonrasında e-devlet sitesine TC kimlik no ve şifre ile giriş yapmak gerekir. En son primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa onu bulmanız ve buna göre sosyal güvencenizi öğrenmeniz mümkündür.
www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giderek aracının plakasını yaz. Ardından “sorgula” butonuna tıkladığında aracınla ilgili poliçe detaylarını görebilir, sigortanın başlangıç-bitiş tarihlerini, sigorta yaptığın şirketi öğrenebilirsin.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
İlgili 43 soru bulundu
1- Bankalar kredi verirken sigortayı zorunlu tutabilirler mi? Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; yeni düzenleme ile bankalar kredi verirken başta hayat sigortası olmak üzere kredi ile bağlantılı konut, taşıt gibi sigortaları zorunlu tutamayacak.
Sigortasızlık cezası olarak 436 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Sigortasız aracın cezası yalnızca 436 TL ile sınırlı kalmamakta aynı zamanda otopark ve çekici masrafları da araç sahipleri tarafından karşılanmaktadır.
E-devlet sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmasının ardından sistem Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne yönlendirmektedir. “Poliçe Sorgulama” sayfası üzerinden sigorta poliçeleri ile ilgili tüm detaylara kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir.
Sigortam Yokken Kazada Kusurlu Bulunursam
Yani, kazada kasko sigortası olan aracın sahibi sigorta şirketleri tarafından korunur ve herhangi bir maddi kayba uğramaz. Ancak, trafik sigortası olmayan araç sürücüsü ise sigorta şirketinin karşı araç için yaptığı ödemeyi karşılamak durumunda kalabilir.
www.turkiye.gov.tr sitesine giriş yapınız. Burada yer alan giriş formu üzerine TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girin. “Hizmetler” bölümüne bir kez tıklayın. Sigorta kolunuza bağlı olan sınıfı seçerek hizmet dökümü linkini açın.
e-Devlet sayfasına girdikten sonra kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak platforma giriş yapın. Mercek şeklindeki arama çubuğuna SGK yazın. Öneriler kısmında karşınıza ''Hizmet Dökümü'' ibaresi çıkacak, o ibareye tıklayın. Açılan yeni sayfadan sigortanızın aktif olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Sağlık Güvencesi Olmayanlar Nereye Başvuracak? Sağlık güvencesi olmayan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminden faydalanmak istediklerini belirtmesi gerekmektedir. İsteyen vatandaşlar online olarak da başvuru yapabilirler.
Çektikleri kredide hayat sigortası yürürlükte olan vatandaşlar e-Devlet sistemi (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvuru yaparak hayat sigortası poliçesinin iptaline ve priminin de verdiği hesap numarasına yatmasını talep edebiliyor.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
Bankanın Yapmış Olduğu Hayat Sigortası İptal Ettirilebilir mi? Kredi alırken yaptırdığınız hayat sigortasını, daha sonra iptal ettirebilirsiniz.
Dilerseniz SGK'ya bağlı olan ALO 170 numaralı hattan sigorta sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri vermeniz yeterli. Ardından hizmet dökümünüzde yer alan detaylarla ilgili dilediğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.
Kredi sigortası, en basit anlatımıyla kredinin geri ödenme güvencesidir. Kredi sigortası sayesinde bankalar, bireysel kredi kullanan müşterilerin borcunu teminat altına almış olur. Kredi sigortası poliçesi, kredi müşterisinin vefat durumu, tam ve sürekli maluliyet hâli ve işsiz kalması gibi teminatları kapsayabilir.
Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00'de başlar ve öğleyin saat 12.00'de sona erer.
“Poliçe ne demek?” sorusu sıklıkla merak edilir. Poliçe, sigorta şirketleri ile müşterilerinin karşılıklı haklarını ve sorumluluklarını detaylı şekilde düzenleyen yazılı bir sözleşmedir. Sigorta poliçesi olarak adlandırılan bu belge sayesinde sigortanın kapsamı net bir şekilde ortaya koyulmuş olur.
3. şahıs mali sorumluluk sigortası, sigortalının faaliyetleri sırasında ani ve beklenmedik olaylar sonucu meydana gelen, üçüncü kişilerin maddi ve bedeni zarar ve ziyanlarını güvence altına alan bir sigorta türüdür.
İkinci el araç satın alımlarında ise 15 gün süre bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının her yıl yenilenmesi son derece önemlidir. Poliçeler yıllık olarak düzenlenmektedir. Her yıl poliçe bitiş dönemi öncesinde yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Sigorta tutarınız, kredi sözleşmesinde belirlenen geri ödeme planınızdaki borç tutarı kadardır. Yaşam kaybı durumunda katılım sertifikasında belirtilen teminat tutarı, sigortacı tarafından ilgili banka şubesine ödenir. Kredi borcu kapatıldıktan sonra, varsa kalan tutar sigortalının lehtarlarına ödenir.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri