İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
Ege'nin bilinen balıklarının yanı sıra, İzmir mutfağının en önemli özelliği otlar ve zeytinyağlı yemeklerdir. Deniz börülcesi, ıspanak, cibez otu, arapsaçı, ısırgan otu gibi çeşitli otla yapılan salataları meşhurdur. Bunun yanında İzmir köftesi, midye dolması ve boyozu ünlüdür.
Ege Bölgesi'nde Türkiye'nin de en ünlü turistik merkezleri yer alır. Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi önemli turistik destinasyonlar ile Efes, Bergama, Pamukkale gibi dünya mirası yerleri barındırır. İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, çökertme, börülce ve zeytinyağlı bir çok yemek yöreye özgü en ünlü lezzetler.
İlgili 28 soru bulundu
EGE BÖLGESİNDE TARIM
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
İzmirin meşhur boyozu 2 çeşittir, birine yağsız boyoz. denir ancak ne ilginçtir ki içine daha çok yağ girer. Diğeri de klasik boyozdur. Bugünkü videomuz yağsız dediğimiz boyoz içindir.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Meyve üretim faaliyetleri:
Kuzey yarım kürenin en erken hasadı yapılan kiraz üretiminde İzmir 87 bin 667 tonla ülkede 1. sırada yer almaktadır. Kestane ve incir (yaş) üretiminde 2., yağlık zeytin üretiminde 3., şeftali ve mandalina (satsuma) üretiminde 4. sırada yer almaktadır.
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
Çelebi Unlu Mamulleri, İzmir'in en meşhur fırınlarından. Son yıllarda İzmir'in her pastanesinde karşımıza çıkan bomba tatlısını ilk yapan yerdir.
Torpil – Karşıyaka Evim Pastanesi
Birçok İzmirliye göre şehre gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler arasında ilk 5 içine mutlaka alınmalı. Konak ve Alsancak gezintisinden sonra vapurla Karşıyaka'ya geçebilir, sahilde biraz turladıktan sonra Evim Pastanesi'ne çevirerek kendinize güzel bir torpil yapabilirsiniz.
İzmir'in 30 ilçesi bulunmaktadır. İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri