Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir. Yazıldığı zaman büyük övgüler alan mesnevinin konusu Attâr'ın İlâhî-Nâme eserindeki bir hikâyeden köken almıştır.
1705 yılları civarında Nabi tarafından, Baltacı Mehmet Paşa adına yazılan mesnevidir. Yazıldığı dönemde çok popüler olan ve oldukça büyük övgüler alan mesnevi, önemini koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Konusunu Attar'a ait olan İlahi-Name eserinden alır.
Yûsuf Nâbî'nin 1117/1705 tarihinde Halep'te kaleme alınmış son eseridir. “Mef'ûlü mefâ'ilün feûlün" vezninde, 2008 beyit tutarında bir mesnevi olan Hayrâbâd, İranlı mutasavvıf Feridüddin-i Attar'ın İlahinâme mesnevisindeki "Fahr-i Cürcân ve Padişâhın Kölesi" adlı hikâyenin yeniden kurgulanmış halidir.
Hayr-abad adlı mesnevide, Fahr adlı bir gence aşık olan bir şah anlatılır. Fahr, hem huy hem de yüz güzelliği herkesin kendisine hayran olduğu bir gençtir. Hürrem Şah da onun yüzüne aşık olur. Ancak yaşanan bir dizi talihsizlikten sonra Fahr, derin bir kuyunun içine hapsedilir.
Nabi Hayrabat Kitap Açıklaması
Denilebilir ki, Hayrabad, Nabi'nin edebiyat tarihinde en az dikkate alınmış eseridir.
İlgili 16 soru bulundu
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir. Yazıldığı zaman büyük övgüler alan mesnevinin konusu Attâr'ın İlâhî-Nâme eserindeki bir hikâyeden köken almıştır. Hayrabad'ın konusu kısaca şöyledir: "Cavid adlı bir gence Hurrem Şah isimli bir şah aşık olur.
Hayriyye, bir babanın, oğluna verdiği öğütlerden oluşan bir mesnevi ol- ması dolayısıyla baştan sona dek bir baba-oğul ilişkisidir.
Hayriyye, Divan edebiyatı şairlerinden Nâbi'nin eseridir. Eser aruz ölçüsüyle yazılmış bir öğüt kitabıdır. Nâbi bu eseri oğluna öğüt vermek için yazmıştır. Mesnevi nazım biçimi ile yazılan Hayriyye aruzun "feilâtün feilâtün feilün" kalıbı ile yazılmıştır ve 1665 beyitten oluşmaktadır.
Hayrâbâd, Nâbî'nin son mesnevisidir. Şairin Halep'te yazdığı eser, mef'ûlü/mefâ'ilün/ fe'ûlün kalıbında 2008 beyitten oluşmuştur.
' Bu özelliği ile Hayriyye, sosyal hicviye olarak edebiyatımızın başarılı örneklerindendir. Nabi'nin diğer manzum eserlerinden olan Farsça Divançe Terceme-i Hadis-i Erba'in, Hayrabad ve Surname şairin ikinci sırada yer alan eserlerindendir. Farsça Divançe, Türkçe Divan içinde yer alır.
Nâbî'nin (ö. 1124/1712) konusu maddî aşk macerası olan mesnevisi. Ferîdüddin Attâr'ın İlâhînâme'sindeki bir hikâyenin genişletilmesinden meydana gelmiş olup sonundaki tarih kıtasına göre 1117'de (1705) Halep'te kaleme alınmıştır.
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır.
Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi. Beyit sayısı 2.041 olan eser, aruz ölçüsünün "mef'ûlü mefâ'îlün fe'ûlün" kalıbı ile kaleme alınmıştır. Kendisi bu eseri, 1782'de girdiği bir iddia üzerine altı ayda yazmıştır.
Hüsn ü Aşk – Şeyh Galib
Şeyh Galip, Mevlevi dervişlerinin bırakması gereken yolu, bu yolda yaşanacak maceraları ve yaşanacak zorlukları konu ediniyor. Kâmil insan olma yolunda, kulun kendisi veya karşılaşacağı kimseler tarafından her zaman arzu edilen Mutlak Güzelliktir.
Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır. Divan edebiyatında roman ve hikâye gibi türler olmadığı için mesneviler bir bakıma bu türlerin yerini tutmuşlardır. On bölümden oluşur.
Öz: Sünbülzâde Mehmed Vehbî'nin Lutfiyye adlı manzum eseri, İslam dünyasında erken tarihlerden itibaren yazıl- maya başlanan nasihatnâme türünde bir kitaptır.
Mesnevî bir edebiyat terimi olarak aynı vezinde ve her beyti diğer beyitlerden bağımsız olarak kendi arasında kafiyeli bir nazım biçiminin adıdır. Bu nazım biçimine mesnevî adının veriliş nedeni, her beytin mısralarının diğer beyitlerden bağımsız olarak kendi içinde ikişer ikişer kafiyelenmiş olmasıdır.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir.
Hayriyye, XVII. yüzyılın önde gelen ve eğitime önem veren şairlerinden biri olan hikemî tarzın temsilcisi Nâbî'nin, oğlu Ebu'l-hayr Mehmed Çelebi için yazmış olduğu ahlâkî/didaktik bir mesnevîdir.
Hayriyye XVII. yüzyıl divan şairlerinden Nâbî (ö. 1124/1712) tarafından kaleme alınmış bir mesnevidir. Asıl ismi Hayrî-nâme olan mesnevi 1113/1701 tarihinde Halep'te yazılmıştır.
İkinci bölümdeyse Nâbî'nin oğlu Ebu'l-Hayr için yazdığı nasihatnâme türündeki Hayriyye hakkında ayrıntılı bilgi verilir.
Pendname nedir, özellikleri nelerdir? 📌 Eserin asıl ismi Hayriname olsa da Hayriyye olarak bilinir. 1701 yılında oğlu Ebulhayr için yazsa da, herkesi ilgilendirecek öğütlere yer verdi. Eser, yaklaşık 1665 beyitten oluşur.
Harnâme, divan edebiyatı şairi Şeyhi tarafından mesnevi türünde kaleme alınmış bir hikâyedir. 126 beyitten oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri