Dizinin pesten tîze doğru sesleri: Rast (Sol), Dügâh (La), Segâh (Si ), Çargâh (Do), Nevâ (Re), Hüseyni (Mi), Evc (Fa ), Gerdâniye (Sol) perdeleridir.
Bu kabul günümüzde de musıkişinaşlar tarafından benimsenmiş durumdadır. Rast makamı segah ve uşşak makamları ile çok yakından ilişkilidir. Rast eserlerin çoğunluğunda segah ve uşşak geçgileri yer alır. Çünkü üçünde de si koma bemol yani segah perdesi önemlidir.
Rast makamına durak sesinden başlanır, ya durakta veya güçlüde asma karar yapılır sonra tizdeki dörtlüsünde de gezinildikten sonra durak sesi olan SOL ile karar verilir. Rast makamı, Klasik Türk müziğinin en temel makamı sayılır nitekim "rast" Farsça'da düz, doğru, sağ manasına gelir.
Rast Perdesi.
Arel-Ezgi nazariyatına göre orta sekizlinin 15. perdesidir. Bu perde, portenin birinci aralığındaki fa (acem-aşiran) perdesine çift diyez veya portenin ikinci aralığındaki la (dügâh) perdesine çift bemol koymakla da elde edilebilir. Rast perdesinin eski devirlerdeki adı “yegâh”tır (birinci yer).
İlgili 15 soru bulundu
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Rast makamı: güneş iki mızrak boyu etkili. Buselik makamı: kuşluk vaktinde etkili. Zirgüle makamı: öğleye doğru etkili. Uşşak makamı: öğle vakti etkili.
Zirgüle makamı: Kişiye uyku verir. Saba makamı: Kişiye cesaret, kuvvet verir. Buselik makamı: Kişiye kuvvet verir. Hüseyni makamı: Kişiye sükûnet, rahatlık verir.
Çârgâh Perdesi.
Portenin, sol anahtarına göre üstten ikinci boşluğunun içine yazılan do notasının adıdır. Bir oktav (sekizli aralığı) tizindeki do notasına “tiz çârgâh perdesi”, bir oktav pestindeki do notasına da “kaba çârgâh” perdesi denir.
Dügâh Perdesi.
Türk mûsikisinde bir nota olarak portenin, sol anahtarına göre alttan ikinci boşluğunun içine yazılan la notasının adıdır. Bir oktav (sekizli aralığı) tizindeki la notasına muhayyer dügâh perdesi, bir oktav pestindeki la notasına da kaba dügâh perdesi denir.
Re (Neva) notamız :
SOL EL : Orta Parmağımız.
Buselik Makamı
Güçlüsü : 4.Aralıkdaki Hüseyni perdesidir. Makamın batı müziğindeki karşılığı La Minör dür. Asma Karar Perdeleri : Hüseyni, Neva ve Çargah perdeleridir.
Uşşak, Klasik Türk müziğinde ana makamlardan biridir. Şevki Bey'in bu makamda pek çok eseri mevcuttur. Çıkıcı bir seyre sahiptir. Yerinde Uşşak dörtlüsüne Neva'da Buselik beşlisi eklenmesiyle meydana gelmiştir.
Hicâz, Klasik Türk müziğinde dügah perdesinde karar kılan bir makam ve perde. Hicaz perdesi Türk müziğinde do diyez notasını andıran perdedir. Bu perde makamın yapısındaki en karakteristik perde olduğu için, makama da adını vermiştir.
Hüzzam, Klasik Türk müziğinde segah perdesinde karar eden bir makamdır. 16. yüzyılın dahi bestekârlarından Gazi Giray Han, Hüzzam makamının ilk tarifini vermiştir. Hüzzam makamında elimizde bulunan ilk eser yine Gazi Giray Han'a ait bir peşrevdir. Neva'da Hicaz göstererek seyrine başlar.
Rast makamı (koç burcu) : Gece yarısı ve seher zamanları etkili. Kas, kemik, baş, göz, beyin ve yağlara etki ediyor. Fazla uyumayı engelliyor, düşük nabzın yükselmesine yardımcı oluyor. Akıl ve felç hastalıklarına iyi geliyor.
İnsan ruhunu etkileyen rast makamı, insana neşe, huzur verirken, rehavi makamı insana sonsuzluk fikri verir. Küçek makamı insana hassasiyet, büzürk makamı çekinme, neva makamı lezzet ve ferahlık sağlarken, uşşak makamı insana gülme duygusunu kazandırır.
Buselik Makamı: Kalça, baş ağrısı ve göz hastalıklarına iyi gelir. Uşşak Makamı: Ayak ağrıları ve uykusuzluğa iyi gelir. Hüseyni Makamı: Karaciğer, kalp hastalıklarına, nöbet, gizli hummalara iyi gelir. Neva Makamı: Bluğ çağına ulaşmış çocuğa, kalça ağrısına, gönül sevinci- ne iyi gelir diye ifade etmiştir.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Konuyla ilgili hadis ve rivayetlerin işaret ettiği manaya göre, Kur'an'ı tecvid kurallarına uymak kaydıyla, okuyuşu güzel ses ve makam ile süslemenin caiz olduğu ve hatta teşvik edildiği şeklindedir.
Her Bektaşî'nin yaşamı boyunca ezberlediği “Dört Kapı Kırk Makam”a genellikle Hacı Bektaş-ı Veli'nin “Makalat” ile “Fevaid” adlı kitaplarında ve “Buyruk”larda yer verilmiş, işlenmiştir. Kapı dörttür. Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının onar makamı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri