Fauna veya direy, belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümüne verilen addır. Yeryüzünde ekolojik olarak sınırlanabilir bir yaşam alanında bulunan hayvan türlerinin tamamıdır.
Hayvanlar alemi kendi içerisinde üç grupta sınıflandırılmaktadır. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlar ve ilkel kordalılar olarak bu gruplar belirlenmiştir. Omurgalı hayvanlar memeliler, balıklar, kurbağalar, kuşlar ve sürüngen hayvanlarıdır. Omurgalı olan bu hayvanların ortak özelliği omurgalı oluşlarıdır.
Yaklaşık 1 milyonu böcek olmak üzere 1,5 milyondan fazla hayvan türü tanımlanmıştır, fakat tanımlanmamış olanlarla birlikte 7 milyondan fazla hayvan türü olduğu tahmin edilmektedir.
Flora, bitki; fauna ise hayvan toplulukları anlamına gelmektedir. Endemik türler ise belirli bir alanda yaşayan ve sadece o yöreye has olan türlerdir.
Fauna veya direy, belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümüne verilen addır. Yeryüzünde ekolojik olarak sınırlanabilir bir yaşam alanında bulunan hayvan türlerinin tamamıdır. Bakteriler gibi tek hücreli canlılar genellikle Flora (botanik) içinde değerlendirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Türkçe Sözlük'te hayvan adlarının tamamı veya hayvanbilimsel terminolojinin tamamı düzenli bir biçimde “hayvanbilimi” sözcüğüyle terim olarak betimlenmemiştir.
İnek, koyun, keçi, at, eşek, tavuk, hindi, tavşan, kedi, köpek, bal arısı başlıca evcil hayvanlardandır. Balıklar, kuşlar, sürüngenler ve böcekler doğal hayatın içinde beslenme ve barınmalarını kendileri sağlar. Evcil hayvanlar ise insanlar tarafından beslenir.
Kendi içerisinde beşe ayrılmaktadır. Kuşlar, memeliler, balıklar, sürüngenler ve kurbağalar omurgalı hayvanlardandır. Omurgasız Hayvanlar: Vücutlarında omurga olmayan hayvanlardır. Bu grupta yer alan hayvanlar; solucanlar, eklembacaklılar, süngerler, derisi dikenliler, yumuşakçalar ve sölenterler şeklindedir.
Omurgalı türlerin 1.500 kadar olduğu belirtilmiş. Bunların arasında 70 balık türü ve 100 omurgalı türü endemik türler yani sadece Türkiye'de bulunuyorlar. Bu veriler dikkate alındığında Türkiye'de yaklaşık 20.500 tür olduğu anlaşılmakta.
Omurgalılar içinde memeliler arasında yer almakta. Memelilerin alt takımları içinde insan; iri beyinleri, üç boyutlu görme yetileri, ellerinde beş parmağa sahip olmaları nedeniyle primat adı verilen takım içinde yer alır.
✔ Omurgalılar balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olmak üzere beş sınıfta incelenir. ✔ Denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar. ✔ Vücutları pullarla kaplıdır.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Sınıflandırmanın esas amacı, yeryüzünde bulunan canlıları akrabalık ilişkilerine göre gruplandırmak ve bu sayede de düzenli bir sistem içinde çalışılmasını kolaylaştırmaktır. Bu amaca hizmet veren bilim dalı ise "Sistematik" veya "Taksonomi" olarak bilinir.
Canlıların Sınıflandırılması | 9.Sınıf Biyoloji - YouTube.
Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar: Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk vb.
Tür adları her zaman iki kelimeden oluşur ve italik yazılır. İlk kelime cins adını belirtirken büyük harfle başlar ve ikinci (epitet) kelime daima küçüktür. Canlıların yerel veya o dile ait isimleri daha kolay anlaşılması veya telaffuz edilmesi için tercih edilir.
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Bütün canlılar göz önüne alınarak âlemler toplam 6 farklı gruba ayrılmıştır. Bunlar hayvanlar, bitkiler, mantarlar, protistalar, bakteriler ve arkelerdir.
Canlı türlerini birbirinden ayırt edebilecek düzenli bir sistem oluşturmak. Yeryüzünde yaşayan canlıların sayısını elde etmek. Biyolojik çeşitliliğin tüm alanlarda artırılmasını sağlamak. Bilim insanlarının aynı konular üzerinde tekrar tekrar çalışmasını engellemek.
Canlıların sınıflandırılmasında sadece tür, cins, aile, takım, sınıf, şube ve âlem kategorilerinin genel özelliklerine değinilir.
Flora ya da bitey bir ülke, bir bölge veya belirli bir yöredeki bitki,mantar ve bakteri türlerinin tümüne verilen ad.
Fauna terimi belli bir bölge içerisinde, bir devirde ya da biyosferde yaşayan hayvanların hepsine verilen isimdir. Fauna direy olarak da adlandırılmaktadır. Örnek verecek olursak; Türkiye'de yaşayan uğur böceği faunası dendiğinde burada anlatılmak istenen Türkiye'nin sınırları içinde yaşayan uğur böcekleridir.
Endemik, Yunanca endemos kelimesinden gelir. Sınırlı yayılışa sahip bitki gruplarını ifade etmektedir. Bu gruplar tür (üreme bakımından diğer türlerden izole olan benzer bireyler topluluğu) yada tür altı veya tür üstü düzeyde olabilir. Endemizm ise bir bitki türünün dar bir bölgede bulunması durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri