Hayvanlarda ve özellikle bağırsak paraziti bulunan, dolayısıyla demir eksikliği bulunan çocuklarda görülen bir hastalık olarak bilinir. Pika çiftlik hayvanlarında, özellikle de sığırlarda görülür. Sığırların duvarları, tahtaları, altlıkları, yiyecek olmayan maddeleri kemirmesi, yalaması ile ortaya çıkar.
Pika Sendromu Tedavisi
Çoğu zaman yeme bozuklukları düzeltildiği ve eksik olan mineral ve besinler yerine konulduğu zaman bu durum ortadan kalkar. Demir eksikliği tespit edildiği zaman karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
Hayvanlar otlama veya yemleme sırasında yem ile birlikte metal objeleri de (Çivi, tel v.b) yutabilmektedirler. Bu ağır metaller hayvanın midesine saplanarak veya kalp ve akciğer zarına ulaşarak ölüme varan ciddi sonuçlar doğurabilir.
Pika sendromu, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin (örneğin toprak, kil, kömür, taş, cam, kurşun, saç, yün, kibrit, buz) en az bir aydır devamlı ve ısrarlı olarak yenilmesi şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğudur.
Nedenlerin başında asidoz gelir, ince öğütülmüş dane yemler, ineğin alışık olmadığı yemler, ani yem değişiklikleri, rasyondaki dengesizlik, geçiş dönemi yemlemesinin uygulanmasındaki eksiklikler topallığın başta gelen nedeni olup, topallığın çok görüldüğü işletmelerde sayılan problemlerin varlığına da işaret eder.
İlgili 33 soru bulundu
Besi hayvanlarının tuz ihtiyaçlarını karşılamak
Yalama taşı ürünümüzün ana hedefi tuz ve mineral eksikliğini gidermektir. Çünkü bu maddelerin eksikliğinde hayvanların iştahları azalır, büyümeleri yavaşlar, et ve süt verimleri düşer ve üremelerinde sorunlar başlar.
Pika hastalığı, çocukluk çağında daha fazla olmakla be- raber tüm toplumlarda ve yaş gruplarında rastlanabilen, sıklıkla demir ve diğer eser elementlerin eksikliğine bağlı olarak gelişen, yine kısırdöngü olarak demir ve çinko eksik- liğinin derinleşmesine sebep olan bir hastalıktır.
Pika sendromu tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığı haline getiren bireylerde oluşan bir yeme bozukluğudur.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Mıknatısların tekli yutulmaları çoğunlukla herhangi bir komplikasyona neden olmazken çoklu veya beraberinde metal cisimlerle yutulması durumunda bağırsak duvarlarını birbirine çekerek volvulusa, fistüllere ve peritonite neden olabilir.
Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.
Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Serkan Erat, “Sığırlarda üst çenede 12 azı diş vardır, kesici diş bulunmaz. Sığırlarda alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır.
Pika sendromu çocuk sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Özellikle 1-4 yaş arasındaki çocuklar birçok nesneyi denemek ve ağzına götürmek dürtüsüyle zararlı olabilecek tehlikeli maddeleri yiyebilirler. Yenilen maddeye göre tehlikeleri değişebilir. Özellikle kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri olabilir.
Pika Sendromu Belirtileri
Çocuğun yediği şeylerden dolayı dışkısında kan görülebilir. Kabızlık ve ishal. Kabızlık ve ishale tıkanıklık ya da hasar görme gibi bağırsak sorunları eklenebilir. Yenilen maddelerin yol açtığı sık görülen enfeksiyonlar da pika sendromu belirtileri arasında bulunur.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Pika sendromunda, özellikle demir eksikliğinin sık görüldüğü çocuk yaş grubunda, yenilen kil ve toprak gibi maddeler yiyeceklerin içindeki çinko ve demiri bağlar. Bunun sonucunda demir eksikliği anemisi ve çinko eksikliği gelişebilir veya mevcut eksiklikler belirginleşebilir.
Gece evden bazı şeylerin çıkmasının uğursuzluk getireceğine inanılır. Bu nedenle akşam ezanından sonra tuz ve sabun evden çıkmaz, kimseye verilmez. Çıktığı takdirde evin de tadının tuzunun gideceğine hane halkının mutsuzlaşacağına inanılır.
Bu da besin aşermesi gibi anne adayının besin ihtiyaçları nedeniyle olduğu açıklanmaktadır. Pika sendromunda bazı anne adayları toprak, kil, deterjan, kireç hatta saç aşerebilir. Bu durumda toprak aşeren anne adayının demir eksikliği olduğu tespit edilmekte ve ona göre takviye alması tavsiye edilmektedir.
Pika, yiyecek olmayan maddelerin yenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hayvanlarda ve özellikle bağırsak paraziti bulunan, dolayısıyla demir eksikliği bulunan çocuklarda görülen bir hastalık olarak bilinir. Pika çiftlik hayvanlarında, özellikle de sığırlarda görülür.
Demir eksikliği vücudun artan demir ihtiyacının karşılanamaması ile ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin yeteri kadar emilememesi sonucu da ortaya çıkabilir. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Demir eksikliğinin en önemli sonucu kansızlıktır (anemi).
Yaygın bir şekilde görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi, isminden de belli olacağı demir eksikliğinden kaynaklanır. En yaygın demir eksikliği belirtileri aşırı yorgunluk ve halsizlik, cilt solukluğu, konsantre olmada güçlük, baş ağrısı ve baş dönmesidir.
Kuyruk gevşek bir şekilde aşağı sarkıtılmışsa hayvan rahat (normal relakse) bir pozisyondadır. Sakin otlama ve yürüme durumunda da kuyruk aynı pozisyonda tutulur. Kuyruk iki bacak arasında tutuluyorsa sığır hasta, ağrılı, korkmuş veya üşümüş olabilir. Çiftleşme, tehdit veya merak anında kuyruk yukarıda tutulur.
Hipomagnezemi, hayvanlarda kaslarda titreme,ve çırpınma ile seyreder. Süt emen buzağılarda da görülür. Hayvan ayakta duramaz. Genellikle, içeriğinde magnezyum düzeyi yüksek olan kalsiyum serumu Dİ uygulandığında kısa sürede olumlu cevap alınır.
TOPALLIĞA NEDEN OLAN FAKTÖRLER !!! Süt sığırlarında topallıkların yaklaşık %90 'ı ayak hastalıklarına bağlı oluşur; bunların da %85'i arka ayakların lateral tırnaklarında şekillenir. Ayak hastalıkları “enfeksiyöz ayak hastalıkları” ve “boynuz ve canlı tırnak lezyonları (BCTL)”olmak üzere iki ana grupta incelenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri