Kişisel tabanlıklar ve fizik tedaviden olumlu sonuç vermediği durumlarda hastaya cerrahi müdahale planlanır. Kapalı ya da açık yapılan ameliyat sonrası hasta 15 gün süreyle istirahat etmeli ve 6 hafta boyunca ameliyat sonrası ayakkabısı giymelidir.
Topuk dikeni için uygulanan tedavilerin olumlu etki göstermediği durumlarda ise cerrahi müdahale son seçenek olmaktadır. Ameliyat öncesinde topuk dikeni röntgen görüntüsü alınarak dikenin tam konumu belirlenir. Daha sonra ayağın bir süre yere basmaması sağlanarak diken etrafındaki iltihabın giderilmesi sağlanır.
Topuk dikeni ameliyatının ciddi riskleri yoktur. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde ise bandaj, atel ya da cerrahi ayakkabılardan destek alınabilir.
Topuk dikeni ameliyatı sadece ağrıyı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak hareket kabiliyetini arttırmayı da amaçlar. Bu tür bir ameliyat geçiren çoğu insanda plantar fasiit vardır. Diğer tedavi şekilleri ve mevcut tedavilerden dolayı, topuk dikeni için ameliyat yaygın değildir.
Topuk dikeninin tedavi edilmediği bir ortamda kişinin şiddetli ağrı, yürüme bozuklukları (dikene göre yürüme şeklinin ortaya çıkması), yapılacak aktivitelerin kısıtlanması ve psikolojik etkiler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra ayaklarda farklı sorunların oluşması da topuk dikeni kaynaklı olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Topuk dikeni ağrıları tamamen bölgesel olan ve batma hissiyle birlikte ortaya çıkan ağrılardır. Topuk dikeni zamanla yürüyüş bozukluklarına da yol açmaktadır. Bunlar yalpalayarak ve içe doğru basarak yürüme gibi sorunları da beraberinde getirir.
3 İLA 5 SEANSTA İŞLEM TAMAM!
Nitekim ilk seanstan itibaren bir haftalık süre içinde ağrılarda azalma görülebilir. ESWT yöntemi; Omuz hastalarında %80 Tenisçi ve golfçü dirseğinde %70 Topuk dikeninde %85 ve üstü başarı oranları sağlayan bir yöntemdir.
Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
Topuk dikeninin tanısında ortopedik muayene çok önemlidir. Devamlı ya da zaman zaman topukta oluşan ağrı sonucunda topuk dikeninden şüphelenilmesi durumunda mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına danışılmalıdır.
Bu tedavi yöntemlerinden en sık uygulanılan, topuğun altından enjeksiyon uygulanmasıdır. Enjeksiyondan önce hastanın ağrı duymaması için topuktan ya da ayak bileğine lokal anestezik içeren iğne yapılır.
Topuk dikeni tedavisinde ayak egzersizleri önerilir, ancak uzun süreli ve doğru egzersiz yapmakta kişiler zorlandıkları için podo taping uygulaması kolay ve etkili bir alternatifidir. Esnek bantlar atılan her adımda taban kaslarına mini egzersiz yaptırır.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Egzersiz ve masaj uygulamasından fayda görülmektedir. Unutmamak gerekir ki topuk dikeni yavaş yavaş baş gösteren bir rahatsızlık olduğu gibi tedavisi de uzun bir süreç gerektirebilir. Bu tedaviden fayda görmeyen hastalar için enjeksiyon yöntemi uygulanabilir. Kortizon iğnesi veya PRP enjeksiyonları uygulanmaktadır.
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Hayır, karşılamıyor. SGK, erektil disfonksiyon tedavisine yönelik yapılan ESWT uygulamasına geri ödeme yapmamaktadır.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Tedavinin temel etkisi, topuk bölgesinde kanlanmayı artırması, kas spazmını çözmesi, dokunun oksijenlenmesini artırması yoluyla yapar. 2-5 gün aralığı ile hastaya uygulama yapılır. Ortalama 15 dakikalık bir uygulama süresi mevcuttur. Seans esnasında ve tedavi süresince ağrılar olabilir.
Pul biber ve kuru üzüm kürü
Ardından 3 gün boyunca pul biberi havanda ezerek ayağınıza aynı şekilde uygulayın. Son 3 günlük sürede ise pul biber ve siyah çekirdekli kuru üzümü karıştırıp birlikte havanda ezin. Bu karışımı ağrılı bölgeye uygulayın. Toplam 9 günün sonunda ağrılarınızın geçtiğini fark edeceksiniz.
Topuk dikeni soğan yapısında bulunan antibiyotik maddeler sayesinde kolayca temizlenebilir. Ayak bağ dokusunun iyileşmesini hızlandıran maddeler, soğanda yer aldığı için bu kürü sadece soğan ile uygulayacaksınız.
Her akşam yatmadan iltihaplanmanın olduğu bölgeye domates koyup ayağınızı sarabilirsiniz. Bir nevi medikal ayak bakımı işlevi görecek olan bu işlemi birkaç gün üst üste tekrarladığınızda domatesin içerisindeki maddeler iltihabın dağılmasını ve hasarlı bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri