Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
(3) Bu Genel Tebliğ kapsamında Hazine taşınmazları üzerinde elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türleri yetiştirilmek üzere özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilemez, kiralama yapılamaz ve bu amaçla kiraya verilen Hazine taşınmazları üzerinde bu ağaçlar yetiştirilemez.
Hangi ürünler ekilecek? Pakdemirli hangi ürünlerin ekileceği ile ilgili de şunları kaydetti: “Öncelik hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yazlık ekime uygun yem bitkileri başta olmak üzere stratejik ürünlerin ekimi için araziler kullanılacak.
Ülkemizde orman alanlarını çoğaltmak, toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi kurarak erozyonu önlemek ve insanlarımızın daha yeşil, temiz ve güzel bir ortam içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğünce hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanması teşvik edilmektedir.
Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda, bir defada 49 yılı geçmemek üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar saha izni verilebilmektedir. Hazine arazileri, bir defada 10 yıl olmak üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar kiralanabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Sahipli arazilerde ise tapu senedi, tapu kayıt örneği ve çaplı tasarruf belgesi veya tapu müdürlüklerince onaylı kroki ile birlikte il orman müdürlüğüne müracaat edilebiliyor.
Orman sınırları dışında, kent içi alanlarda ağaç ve ağaççıkların kesilmesi 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan biridir.
Hazine taşınmazlarında tarımsal üretim amacıyla yapılacak kiralamalarda ilk yıl tahmini kira bedeli; Taşınmazın rayiç bedelinin yüzde birbuçuğudur. İlk yıl kira bedeli peşin olarak veya aynı süre içerisinde faiz uygulanmaksızın dörtte biri peşin, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde üç eşit taksitle ödenebilir.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
2022 yılında dönüm (1000 m²) başına alınacak kira bedelleri; Kavak, kestane, zeytin, ceviz ve badem gibi odun dışı (meyveli) orman ürünü veren ve hızlı gelişen türlere ait ağaç ve ağaççıklarda; İlk 5 (beş) yıl için 10 TL (ilk 5 yıl %50 indirimli), • 6 (altı) yıldan sonra 20 TL'dir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Bir dekar yere 150 –300 arası meyve ağacı dikilir. Çöğür anaçlarında ise 40–33 arası meyve ağacı dikilebilir.Bir dekar bodur anaçlı meyve bahçesinden ilk 8 yılda çöğür anaçlı meyve bahçesine göre 3,5 kat daha fazla verim alınmaktadır.
Bahçemizin yanındaki devletin hazine arazisine ağaç dikip meyvesini toplayıp satmak caiz midir? Değerli kardeşimiz, Devletin yetkili kurumlarından izin almadan veya kiralamadan böyle bir işlem yapmanız caiz olmaz.
Bozuk ve açıklık vasıftaki Devlet ormanlarında yapılacak olan özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatları, ilgili mevzuatı gereğince her yıl Nisan ve Eylül ayı içerisinde yapılabilmektedir. Bu bağlamda 2022 yılı Nisan ayı özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatları e-Devlet sistemi üzerinden yapılacaktır.
41 ilde Hazine arazisi kiralanacak (Kimler başvurabilir?)
Arazilere, maden veya jeotermal işletme ruhsatı sahipleri, sanayiciler, tarımsal faaliyetlerde bulunanlar ile kamu ve özel hizmet sektöründe çalışanlar başvuru yapabilecek. Araziyi kiralayan yatırımcılara 1 yıl ön izin verilecek.
Hazine arazisi kiralamak için çiftçi olmak ve o köy ya da beldede 3 yıldır oturuyor olmak koşulu kaldırıldı. Bunun yerine o köy ya da mahallede kayıtlı olan, oturan ya da oraya kayıtlı olmasa da 3 yıldır oturan, oturmasa da kayıtlı olan topraksız veya yeterli toprağı olmayanlara kiraya verilebilir hale getirildi.
Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan OHAL kararnamesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına imar plansız yapılaşma yetkisi veriliyor. Orman alanları ve meralara da inşaat yapılabilecek.
KİRA BEDELİ : Kiraya verilecek Hazineye ait tarım arazisinin ilk yıl kira bedeli cari yıl ecrimisil bedelinin yarısıdır. KİRA SÜRESİ : 10 Yıldır.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Konuya ilgili kişi ve kurumlara hukuki destek verilmektedir.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal. dökülmediği, yakılmadığı ve kesilmediği sürece.
' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri