Haziran böceği larvası, asmanın köklerinde beslenir. Özellikle kumsal alanlara tesis edilmiĢ bağlarda asmanın toprak altı kısımlarını kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Zarar gören asmalar zamanla kurur. Özellikle genç bağlarda zararı çok fazla olmaktadır.
Haziran Böceği ile ilaçlı mücadele, genellikle toprağa uygulanan pestisitler ve insektisitler aracılığıyla gerçekleşir. Özellikle larvaların beslenme dönemleri olan ilkbahar ve yaz aylarında ilaçlama uygulamaları daha etkili olmaktadır.
Haziran böceklerinin 3 yıllık bir yaşam döngüsü vardır. Yetişkinler ise, Mayıs ayı sonunda ve Haziran ayının başında ortaya çıkar. Bunlar ise genellikle akşam saatlerinde aktiftir. Yetişkinler çiftleştikten sonra dişiler de yumurtlamak için toprağa girer.
Haziran Böceği (Polyphylla fullo L )
Vücut rengi kırmızımsı kahverengi zemin üzerine küçük odacıklar halinde ve çok sık beyaz pulcuklarla tamamen kaplıdır. Erginler Haziran-Temmuz aylarında güneş battıktan sonra uçuşurlar ve ışığa gelme eğilimleri vardır. Genellikle 2-2.5 yılda bir döl verirler.
Bilinen 200'den fazla tür olmasına rağmen, 29 tane Haziran böceği türü belgelenmiştir. Görünüm: Yetişkin Haziran böcekleri genellikle ½ ile 1 inç uzunluğundadır ve renkleri kırmızımsı kahverengiden neredeyse siyaha kadar değişir. Yetişkinler Mayıs-Haziran ayı sonunda, gün batımından sonra aktiftir.
İlgili 21 soru bulundu
Haziran böceği larvası, asmanın köklerinde beslenir. Özellikle kumsal alanlara tesis edilmiĢ bağlarda asmanın toprak altı kısımlarını kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Zarar gören asmalar zamanla kurur. Özellikle genç bağlarda zararı çok fazla olmaktadır.
Bu böcek türü gündüzleri toprağa çukur kazarak burada yalnız bir şekilde kalmaktadır. Havanın kararması ile birlikte ortaya çıkarak yüksek bir sesle öterler. Cırcır böceklerinin sadece erkek olanları kanatlarını birbirine sürtüp ses çıkarır. Bu şekilde dişi cırcır böceklerini kendilerine çekmektedirler.
Erginler nisan ve mayıs aylarında çıkar. Güneş battıktan sonra ağaçlar üzerine konarak yaprak ve çiçekte beslenirler. Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını özellikle 2-3 yıl işlenmemiş ve üzeri hafif otlanmış bahçelerde toprağın 15-25 cm derinine, 25-30'lu gruplar halinde koyarlar.
Günümüzde yaşayan en büyük böcek, Avustralya'daki bir çeşit güve. Bilimsel adı Coscinocera hercules olan Herkül güvesinin kanatları arasındaki mesafe 27 santimetre kadar olabiliyor. Bundan sonra gelen atlas güvesinin (Attacus atlas) kanat açıklığı ise 25 santimetre.
Yeryüzünde yalnızca 4-6 hafta arası yaşıyor, çiftleşiyor, yumurta bırakıyor ve ölüyorlar. Ancak toprağın altına giren yavrular bitki köklerindeki özsuyu emerek gelişmeye devam ediyor ve toprağın altında 13-17 yıl kadar yaşıyorlar!
Ankara yöresinde dişbudak ağustos böceği (Cicada orni) bulunur. Bazı yörelerde (Cırcır Böceği) ismi ile anılır. Çin, Malezya, Burma, Kongo ve Latin Amerika'da yiyecek olarak kullanılır. Daha iri olan dişileri tercih edilir.
Bir insan yılda ortalama 140 bin böcek parçası yiyor. DUVAR - ABD'deki Washington Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışma, böcek kabuklarının memelilerin metabolizmasını güçlendiren ve doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini gösterdi.
Ergin bir cırcır böceği Ağustos aylarının sonlarına doğru çiftleşmektedir. Çiftleştikten sonra ise ölmektedirler. Yani ömürleri oldukça kısadır. Cırcır böceklerinin neden sürekli öttüğü tam anlamı ile bilinmemektedir.
Bazı insanlar çürük meyve kokusunun bu böcekleri kaçıracağını düşünmektedir. Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır.
Böcekler sedir kokusunu sevmezler. Eskilerden belki hatırlarsınız insanlar evlerinde sedir ağacından yapılmış sandıklar bulundururlardı, çünkü bu bitkinin kokusu böcekleri uzak tutuyor.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir.
Karınca. Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Böceklerin tüketildiği ülkelerin başında Tayland, Avustralya, Güney Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya, Peru, Filipinler, Gana, Japonya ve Meksika gibi ülkeler geliyor.
Ağustos Böceği'nin hayatını bilenler bu hikayenin böyle olamadığını da bilirler. Yapılan araştırmalara göre Ağustos böceği Ağustos ayından sonra hayatta kalmıyor.Yani kış için yiyecek biriktirmesinin bir anlamı yok.
Ülkemizde Haziran böceği olarak anılan bu böcekler, Scarabaeidae familyasına mensuptur ve Melolonthinae alt familyasının bitki yiyen türleridir. Bu alt familyada mahsullere zarar veren birkaç tür olmasına rağmen, alt familyayı en iyi temsil eden cins Phyllophaga'dır.
Su kaynaklarını kes:
Bu böcekler yaklaşık 1 ay besinsiz bir şekilde yaşayabilir. Ancak susuz kaldıklarında 1 hafta içerisinde ölür. Bu yüzden evinizde bulunan tüm su sızıntılarını en kısa sürede tamir edin.
Kendisi dozdoz böceği , patates böceği olarak da bilinir. İnsanı ısırmaz. Hatta insandan kaçar. Zararsız ve zehirsizdir.
Konduğu yere yapışan ve kolay ayrılmayan, dokunulduğunda tıslamaya başlayan, düzgün uçamayan, boyutu oldukça büyük olan, ışığa doğru etrafına çarpa çarpa ilerleyen bu korkutucu görünen böceğin insanlara hiçbir zararı yok.
Halı böcekleri, larvalar ve yumurtalar çok dayanıklıdır ve sıcak, sabunlu su onları öldürmenin en iyi yoludur. Ayrıca yıkanamayan giyim eşyaları kuru temizlemeye verilmelidir. 5) Özel böcek ilaçları kullanmak: Temizlenemeyen veya yıkanamayan alanlara böcek ilacı püskürtülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri