Maden suyu, yeşil çay, zencefil çayı, kuşburnu ve kayısı çayları, karbonatlı su hazımsızlık için tedavi edici en etkili içecekler arasında yer almaktadır. Hazımsızlığa iyi gelen çaylar arasında nane ve limon çayı da yer almaktadır. Nane ve limon çayı midenin temizlenmesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Uzun süren ve ağrıya neden olan hazımsızlık bulunuyorsa, herhangi bir sağlık kuruluşunda muayene olmak gerekir. Hazımsızlık hastalık olarak belirtilen bir durum değildir. Genellikle bazı etkenlerden dolayı oluşabilir ve kendiliğinden geçebilir. Hazımsızlık herhangi bir hastalığın semptomu olarak biliniyor.
Hazımsızlık genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), ülserler veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir problemin, kendi başına bir durumdan ziyade bir belirtisidir. Dispepsi olarak da adlandırılan bu durum, üst batıda kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.
– Çoğunlukla az yağlı yiyecekleri seçin. – Çorba ve püre haline getirilmiş yiyecekleri deneyin. Mide tembelliği rahatsızlığının tedavisi bazı mide ilaçları sayesinde de yapılmaktadır. Mide tembelliğinin giderilmesinde oldukça etkili olan mide ilaçları genellikle birkaç günlük tedavi süreci boyunca uygulanmaktadır.
Normal şartlar arasında hafif hazımsızlık genellikle endişelenecek bir durum değildir. Ancak bireyde görülen rahatsızlık iki haftadan fazla devam ederse birey mutlaka doktora danışmalıdır.
Yoğurt. Yemeklerden sonra yediğiniz yoğurt, içerdiği aktif kültür bakteriler sayesinde mide enzimlerinizi hareketlendirir ve daha çabuk sindirmenize yardımcı olur. Eğer bir yoğurt severseniz her yemekten sonra az miktarda yemenizi tavsiye ederiz.
Sıvı tüketimi : Günde 2,5 litre / 12 bardak su içmek vücut sistemini ferahlatır ve bağırsaklardaki herhangi bir yiyeceği hazmetmeye yardımcı olur. Sıcak içecekler : Çay ya da kahve gibi sıcak içeceklerin, idrar söktürücü etkisi vardır. idrar üretimini arttırır.
Mide hazımsızlığına iyi gelen besinler arasında zencefil yer almaktadır. Hem çay hem de çiğ olarak tüketilen zencefil, hazımsızlığı anında önleyen besinlerden biridir. Aynı zamanda limon, nane, maydanoz, kabak, kuşburnu ve yoğurt da hazımsızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Sindirim Sisteminizi Yavaşlatabilecek Nedenler;
Bu kasılmalar sindirim kanalınız boyunca yiyecekleri iter. Yaşlandıkça bu süreç bazen yavaşlar ve bu da besinlerin kolonda daha yavaş hareket etmesine neden olur. Sonuç olarak yiyecek artıklarından fazla su emilir ve bu da kabızlığa neden olur.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Sinirsel hazımsızlık: Sinir sisteminin kendi içinde çalışmasının ve düzeninin bozulmasına neden olan hastalıktır. Anosmi: Koku sinirlerinde oluşan hasar nedeniyle koku alma duyusunun çalışmamasıdır. Afoni: Konulmaya yardımcı olan sinir ve kasların hasar görmesi sonucu konuşma yetisinin kaybolmasıdır.
H2 reseptör blokörleri: Midedeki asit salgısını baskılayarak hazımsızlığı tedavi etmektir. Famotidin, nizatidin ve ranitidin gibi ilaçlardır.
Mide tembelliği tedavisi nasıl sağlanır? Mide tembelliğinin cerrahi bir müdahalesi bulunmamaktadır. Ancak hekimin uygun gördüğü ilaçlar ve diyet beslenme şeklinin uygulanması psikolojik ve fiziksel olarak olumlu etkilerle sonuçlanacaktır.
Çok hızlı veya çok fazla yemek yemek. Kafein içeren içecekler ve alkolün fazla tüketimi. Yağlı ve baharatlı besinlerin tüketilmesi. Stres ve duygusal travmalar.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri