Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
Patlıcanlar hangi yemekte kullanılacaksa o şekilde kızartılır. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır.
Son olarak bir pipet yardımı ile poşetlerin içindeki havayı tamamen alıp, vakumlanmasını sağlayın. Ardından poşetlerin ağzını sıkıca düğüm atıp, buzluk ya da derin dondurucu içerisine yerleştirin. Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz.
Biberleri de yıkayıp dilimleyelip hazırlayalım. Daha sonra kızgın yağda patlıcanları ve biberleri kızartalım. İyice soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldıralım.
Bunun için patlıcanları istediğiniz şekilde doğrayıp, 25-30 dakika kadar tuzlu su içinde bekletip, acı suyunu tamamen bırakmasını sağlayın. Ardından üzerlerine çok az yağ döküp, fırında pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz direk kızgın yağda da kızartabilirsiniz. Biz fırında pişirmenizi öneririz.
İlgili 31 soru bulundu
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Dilerseniz içerisine tuz ve karabiber de ilave edebilirsiniz. Patlıcanlarınız orta derecede pişince buzluğa atılmak üzere hazır olacaklar demektir. Ocaktan alın, patlıcanlar güzelce soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine pay ederek buzdolabına kaldırın.
Közlenmiş patlıcanı buzdolabından saklama yöntemi:
Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyun. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyun ve ağzını bağlayın. Poşetin ağzını bağlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kestiğim patlıcanları tuzlu suyun içinde 15 dkka kadar beklettim sarı suyu çıkması için. Sonra kızgın yağda kızartıp aldım. Soğudu zaman da derin dondurucuya paketler halinde koyacağım. Sizlerde dilediğiniz şekilde kesip kızartıp koyabilirsiniz.
Derin Dondurucudan Çıkan Karnıyarık Nasıl Pişirilir? Fırında ya da tavada kızartıp dondurucuya koyduğunuz karnıyarık patlıcanları, dondurucudan çıkarıp oda ısısında çözünmesini bekleyin. Daha sonra kıymalı iç harcını hazırlayın. Karnıyarıkların iç kısımlarını doldurup, fırında pişirin.
180 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Yarım saat sonra patlıcanları çevirin. Yumuşayınca ortasını bıçak ile açıp hafiften çatal ile ezin. Soğuduktan sonra poşetleyip derin dondurucuya kaldırın.
Kızartılmış yiyecekler: Kızarmış besinleri buzlukta muhafaza etmeyin. Bir önceki akşamdan kalan kızartılmış besinleriniz mevcut ise, en iyi fikir bunları buzdolabında muhafaza etmektir. Fakat bir daha uzun süre yemeyecekseniz derin dondurucuda değil, bu besinleri çöpe atmanız gerekebilir.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Kızartmanızın yağını iyice süzdükten ve bir kağıt havlu ile fazla yağını aldıktan sonra uygun porsiyonlara bölüp derin dondurucuya yerleştirin. Buzdolabı poşetlerini kapatmadan önce içindeki fazla havayı almayı da unutmamalısınız.
Üzerine kızarttığımız patlıcanları dökelim güzelce harmanladıktan sonra 1-2dk da bu şekilde pişirip ocağın altını kapatalım. Soğuması için başka bir kabın içine dökelim. Soğuduktan sonra istediğiniz miktarda buzdolabı poşetine veya kilitli poşetlere paylaştırıp ağızlarını kapatalım ve buzluğa kaldıralım.
Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız kızartmalık biberleri buzlukta üst üste düzgün bir şekilde koyup, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Soğuması için kenar alırız. Soğuyan yemeğimizi 2 ye böleriz ve buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atarız. Buzluk İçin Kışlık Patlıcan Yemeği hazır.
Dana eti, kuzu eti, kümes hayvanları, kıyma, pişmiş et ve balık gibi etler derin dondurucuda saklamak için oldukça idealdir. Hepimizin sıklıkla tercih ettiği bir saklama yöntemidir.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir. Patlıcan közlenerek veya kızartılarak yendiği zaman zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeleri en aza indirir.
Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri