Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor.
Koyulmaz arkadaşım. Koyarsan motorunu çatlatıp dökmez ama koyulmaz işte.
Antifriz, su ile karıştırıldığında ve radyatörünüze eklendiğinde, motorunuzun soğutma sistemindeki çeşitli metal parçaları korur ve motorda üretilen fazla ısının atılmasına yardımcı olur.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Antifrizi aracınıza eklerken öncelikle radyatör bölmesinin tahliye kapağını açmanız gerekir. Radyatördeki suyu boşalttıktan sonra tahliye kapağını kapatabilirsiniz. Ardından radyatörün içerisine antifrizi dökmelisiniz. Antifriz üzerine saf su ekleyerek radyatörü tamamen doldurmanız önemlidir.
Kaputun altındaki radyatör bölmesinin tahliye kapağını açıp içindeki tüm suyu boşalttıktan sonra kapağı sıkıca kapatmalısınız. Ardındansa radyötörün içine antifrizi yavaşça dökebilirsiniz. Antifrizin üzerine saf su ekleyip radyatör tamamen dolduktan sonra aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Organik ile inorganik antifriz karıştırılmış bu da kimyasal tepkimeye yol açar,bir süre sonra genleşme kabındaki renk de koyulaşır. Araçtaki mevcut sıvı boşaltılıp %50 organik antifriz %50 su ile yeniden tamamlanmalıdır.
Saf antifriz, motoru serin tutmak için yeterli ısı kapasitesine sahip değildir. Aslında, soğutma sistemine saf antifriz koyarsanız, ısı transfer yetenekleri %35 oranında azalır ve özellikle sıcak havalarda motora gerçekten zarar verebilir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Kapağı açıldıktan bir hafta sonra damacana su, içerisinde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üretebilir. Damacanaların temizliği için fırça ya da hipo gibi zarar verici maddeler kullanılmaması tavsiye edilir. Çünkü damacanaların zarar görmesi ile içerisinde bulunan maddelerin suya geçmesi de mümkündür.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Ülkemiz mevsim şartlarını değerlendirecek olursak özellikle sıcaklığın eksileri çok görmediği sahil kesiminde antifriz derecesinin -10 / -20 olması yeterli olacakken sıcaklığın yeryüzü şekilleri ve karasallık gereği çok düştüğü bölgelerde antifriz derecesinin -50'lerde olması kış mevsiminde aracınızla sağlıkla seyahat ...
Araçtaki diğer tüm sıvılar gibi, antifriz de zamanla işlevini yitirir. Sonunda daha asidik hale gelir. Bu da, radyatör, su pompası, hortumlar, termostat ve radyatör kapağı gibi diğer tüm önemli soğutma sistemi bileşenlerine zarar verebilecek şekilde korozyona neden olur.
Antifriz, 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde. Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Bir alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) iyi bir antifrizdir. Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür. Nitrit,amin ve fosfat içermez. Çevre sağlığı düzenlemelerine uygun olarak nitrit,amin,fosfat,borat ve silikat içermez.
Su ilavesini kesinlikle saf su kullanın aksi halde yine pas ve krozyon yapar.....
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Konulmaz.Nedenine gelecek olursak saf su 102 derecede kaynamaya başlar antifriz 168 derecede kaynamaya başlar.Eğer siz radyatöre saf su koyarsanız motor suyu daha çabuk ve daha çok ısınır hatta hararet yapabilir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur. Eksilmesinin nedeni bulunup oto serviste çözüm üretilmezse olacak şey; küçük maliyetlerle çözülecek sorunun büyük maliyetlerle çözülecek hale gelmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri