Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Atalarımız ne demişler ''her şeyin azı karar çoğu zarardır.'' Her şey de olduğu gibi bitki çayının fazlası da zararlıdır. Fazla alımı karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olacağından dolayı zararlıdır. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir.
Marketlerde poşet çay olarak ya da ayrı bir şekilde kurutulmuş yapraklar halinde satılan yeşil çayın vücudumuza olan faydaları saymakla bitmez. Antioksidan değeri yüksek olan yeşil çayda bu antioksidanlar hücre öldürücü radikallerle savaşarak birçok hastalığa karşı kalkan vazifesi görür.
Poşet çaylarda kullanılan torba hammaddesi bildiğimiz kağıt değildir. Öyle plastik ya da kanserojen içeren maddeler de barındırmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Poşet çaylarda alüminyum zımba kullanılmaktadır. Gıdaya uygunluk sertifikası bulunan alüminyum tel teknolojisi ile üretilmiş ürünlerin tüketilmesinde sağlık ve hijyen açısından hiçbir sakınca olmadığı belirtilmektedir.
Poşet çay torbaları da , bir muz türünün (Musa textilis) yapraklarının kalın saplarından çıkan ve 10-25 yaprak taşıyan sürgünden elde edilen liflerden hazırlanıyor. Hazırlanan kâğıt hamuru hidrojen peroksit ile beyazlatılıyor. Hidrojen peroksit bizim yaralarımızı temizlemede kullandığımız “oksijenli su” dur.
Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Her bardak poşet çaydan 1, demlik poşet çaydan 3 bardak çay elde edilir. Poşet çay kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de poşet çaylardan elde edilebilecek çay miktarıdır. Tüm poşet çaylar aslında tek kullanımlıktır.
Doğadan, bitki çayı üreticisi olan Türk markasıdır. Marka şu an The Coca-Cola Company'nin bir parçasıdır.
Gerçek çaylar arasında en yüksek antioksidan konsantrasyonu beyaz çayda vardır. Çünkü en az işlenmiş çaydır. Bu standarda göre, hepsinin "en sağlıklı" olduğu düşünülebilir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda, beyaz çayın ardından yeşil çay, ardından siyah çay gelir.
Bitki çaylarının etkileri kullandıkça artar. Bu nedenle günde en az 3 defa içilmesini öneriyoruz.
Her gün 1-2 bardak papatya çayı içmek tamamen güvenlidir. Araştırmalar günde 5 fincana kadar papatya çayı içmenin uygun olduğunu göstermiştir.
Yeşil çay zayıflamanızda oldukça büyük bir paya sahip. Metabolizmanızı hızlandıracak kafein ve kateşin adlı maddeleri içeren yeşil çay, zayıflama sürecinde size yardım edecektir. Yüksek oranda antioksidan içerdiği için vücut ısısını yükselterek, yağ yakımınızı başlatıyor.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Araştırmada selüloz olarak bilinen, farklı markalarda 11 bardak poşetini ve 11 demlik poşetini incelediğini anlatan Yurtsever, demlik poşetlerinin tamamının plastik ilaveli dokudan yapıldığını, bardak poşetlerinin 4`ünün yüzde 100 selülozdan imal edildiğini, 7 tanesinin ise plastik içerdiğini saptadığını söyledi.
Çay poşetlerini soğuk suda bekleterek elde ettiğiniz çaylı suyla bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Çay, zayıf bitkilerin güçlenmesine de yardımcı olur. Zorlu yağ lekelerinden kurtulun: Çay poşetlerini zorlu yağlarla kaplı bulaşıklarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
En iyi yeşil çay markası arasında yer alan Çaykur, taze çay yapraklarını özenle toplar. Çaykur Burcum Yeşil Çay, bergamot aromasıyla zenginleştirilmiş eşsiz lezzetiyle ödem atmanıza yardımcı olur.
Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir. Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Sudan sonra ikinci olarak en çok tükettiğimiz çay, bilinçsizce içilirse vücudumuza zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Bitki çayları zayıf etkili olduklarından etkileri kullanıldıkça artar. Bu nedenle, genellikle günde 3-6 defa içilmesi önerilir. Günde tek sefer öneriliyorsa sabahları aç karnına kahvaltıdan 15-30 dakika önce, iki sefer kullanılacaksa sabahları ve akşam yatmadan aç karnına alınmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri