Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Ancak son zamanlarda bazı kullanıcılar 1 litre sütten 1,5 kilo sahte kaşar peyniri tarifleri veriyor. Uzmanlar verilen tariflerin zararlı olduğunu, tariflerde elde edilen ürünün peynir değil vücut için fazladan nişasta, şeker gibi sağlığa zararlı maddeleri içerdiğini belirtti.
Kaşar peynirinin içinde yer alan yüksek kalsiyum miktarı sayesinde kemik erimesi riskini en aza indirir. Aynı zamanda çocukların diş sağlığı ve kemik gelişimi için düzenli bir şekilde kaşar peyniri tüketmesi, sağlığı bakımından çok faydalıdır.
Kalsiyum içerdiğinden dolayı ağız diş sağlığı açısından da faydalı etkileri vardır. Ayrıca sindirimi kolaylaştıran özelliği sayesinde mide şişkinliği, gaz gibi sorunları da giderir. İçerdiği antioksidanlardan dolayı vücudumuzdaki enfeksiyon oluşma riskini düşürür.
Kaşar loru besin değerleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerdiği yüksek protein değeri sayesinde besleyici ve kas yapımında faydalıdır. Sporcular ve hamileler için tavsiye edilir. Üstelik kaşar loru kalori açısından kıyaslandığında diğer kaşarlara göre oldukça düşüktür.
İlgili 29 soru bulundu
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
Eski kaşar, fıstık, yağlı pirzola ve reflü
Bu gıdaların ortak paydası hepsinin çok yağlı olmasıdır. Yağlı gıdalar mide boşalımını geciktirir. Mide boşalımı geciktiğinde basınç yüksek kalacağından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı hızlanacak ve kolaylaşacaktır.
Hem tost gibi atıştırmalık yiyecek ürünleri ile hem de kahvaltılarda tüketilebilen bu peynir türü, lezzeti nedeniyle çoğu mutfağın vazgeçilmezi olarak görülür.
Kaşar peynirinde bolca protein yer alır ancak içerdiği süt yağından dolayı çok fazla tüketilmemelidir. Aksi takdirde kilo yapabilir.
Kaşar loru diyette yenir mi? Yüksek kalorili rokfor ve gravyer peynirinin yanı sıra, otlu peynir, cheddar peyniri gibi yağ oranı ve kalorisi yüksek peynirlerin de diyet süresince tüketilmemesi gerekmektedir.
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
Evde 'kaşar' diye yapılan karışımında mikrobiyel olarak da farklı tehlikeler olabilir. Kullanılan nişastanın fazla tüketilmesi vücut için olumsuzluklar oluşturur.
Şişme, peynirin yapımı sırasında, yani baskı, salamurada kalış veya imalathanede bek- leme döneminde ortaya çıktığı gibi, bazende soğuk hava deposunda veya olgunlaşma mah- senlerinde görülür. Peynirin imalatı sırasındaki şişme olayına «erken şişme» denir ve bunun amili koli bakterileridir.
Hollanda Kahvaltılarının Bal Mumuna Sarılı Tatlı Kaşarı Gouda. Dünyanın en sevilen süt ürünlerinden olan peynir, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesidir. Sadece kahvaltılarda değil börek, çörek gibi hamur işlerinde makarna ve pilavlarda da kullanılan peynir bazı tatlıların içinde de kullanılır.
Kaşar peyniri, inek, koyun veya keçi sütü ile yapılan, hafif sarı renge sahip sert bir peynir çeşididir. Türkiye'de her sofrada yerini alan kaşar peyniri Yunanistan'da da sıklıkla tüketilen bir peynirdir.
Özelliği: Bol miktarda protein içeren kaşar peyniri, ayrıca önemli bir kalsiyum ve A, B6, B12 vitamin kaynağıdır. Ne kadar: Haftada iki kez 50 gramı aşmayacak şekilde tüketilebilir. 100 gramı: 387 kalori, 33.5 gr protein, 28.1 gr yağ, 1.159 mg kalsiyum, 373 mcgr A vitamini.
Yağsız ve yağlı olmasına göre içeriği az da olsa değişse de kaşar peyniri her anlamda beyaz peynire besinsel açıdan daha üstündür. Çünkü serum proteinleri kaşar peynirinde mevcuttur. Bununla birlikte damak zevkine göre beyaz peyniri de kaşar peynirini de tercih edebilirsiniz.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Saklama sırasında asla buzdolabına veya derin dondurucuya bayat kaşar peyniri koymayın. Bunun yerine, eski kaşar peynirini buzdolabının daha taze veya daha az soğuk olan kısmında saklamak çok daha uygundur.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri