Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
-biberon mamalarını su dışında bir sıvı ( hele de süt/anne sütü ile) asla hazırlamayın. İçine şeker, bal, pekmez katmayın. -bebeğiniz beslendikten sonra kalan mamayı dökün bir sonraki beslenme için asla kullanmayın.
Çocuk devam sütünü* hazırlayıp (120 veya 150 ml) içine kahvaltı malzemelerini karıştırarak koyulaştırıp kaşıkla yedirebilirsiniz. Kahvaltı malzemeleri konusunda dikkatli olmalısınız. Kahvaltı malzemesi olarak peynir, zeytin ezmesi, yulaf, pekmez gibi besinler kullanabilirsiniz.
Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir.
Merhabalar,Kalsiyum demirin emilimini engelleyebilir. Sütünüzün içerisine pekmez koymayın. Pekmezi bebeğinize sabah kahvaltıda yedirebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Süt ve yoğurda pekmez katılarak tatlandırmanın, kalori değerlerini biraz arttırma dışında sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Süt ve yoğurda pekmez katılmasının zararlı olduğu görüşü, pekmezde bulunan kan yapıcı demir ile süt ve yoğurtta bulunan kemik geliştirici kalsiyum arasındaki zıt etkileşimdir.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
2. Bebeklere Hangi Pekmez Verilir? Bebek beslenmesinde kullanılabilen pekmez çeşitleri genellikle keçiboynuzu pekmezi, dut pekmezi ve üzüm pekmezinden oluşuyor. Belli bir ay aralığını geride bıraktıktan sonra, bebeklere tüm meyve çeşitlerinden yapılan pekmezler verilebiliyor.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Tahıllı Kaşık Mamaları sadece tahıl içerdiği için anne sütü veya devam sütü ile hazırlanır. Tahıllı Kaşık Mamalarını bebeğinizin yoğurduna, kahvaltı karışımına, meyve ve seze pürelerine ekmek veya bisküvi yerine 1-2 çorba kaşığı kadar ekleyerek kullanabilirsiniz. Böylece öğünleri daha doyurucu ve besleyici olacaktır.
Yoğurt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler sırasında çocuğunuzu da sürece dahil ederek size yardım etmesini sağlamalısınız. Gıdaları süt ile zenginleştirebilirsiniz. Patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.
Pekmezli sütün sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Düzenli tüketim sonucunda kişilerde kansızlık ve demir eksikliği gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kalp atışlarını düzenleyerek kalp ritim bozukluğunu önler. Kalp sıkışmaları gibi problemler için tedavi oluşturmaktadır.
Kalp ve damar hastalıklarından koruyucu etkileri yüksektir. Öksürüğe ve özellikle bronşite iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Çocuklar için genellikle sabah-akşam bir tatlı kaşığı tüketilmesi önerilirken, yetişkinler için ise sabah-akşam bir yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.
Ölçümü doğru yapabilmek için, biberona önce suyu sonra toz mamayı ekleyin. Ardından iyice karışana kadar çalkalayın.
Eğer tatlı yeme isteğinizi bastırmaya ihtiyaç duyarsanız pekmez ve limon suyunu içme suyuna karıştırmadan, doğrudan tüketebilirsiniz. 2 yemek kaşığı pekmezin içine yarım limonun suyunu karıştırıp tüketmeniz yeterli.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Dut pekmezinin kan yapıcı özelliği vardır. Bu yüzden demir eksikliği ve kansızlığı olan kişiler doğal dut pekmezi tüketebilir.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
Pekmezi 6. aydan sonra eklemenizi öneririz. Her yeni malzeme için üç gün bekleme kuralına uyun. İlk denemelerde tarçını eklemeyin, tarçını 6. aydan sonra ve bebeğiniz muhallebiye alıştıktan bir süre sonra eklemenizi öneririz.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
Bebek maması hazırlamak için kullanacağınız suyu 10 dakika kaynatıp, 40 derece seviyesine kadar soğumasını bekleyin. Kaynatılmış ılıtılmış suyun beslenme tablosunda belirtilen miktara uygun olarak biberona doldurun. Üzerine de beslenme tablosundaki su miktarına uygun miktardaki ölçek sayısına göre mamasını ekleyin.
Muz, elma, armut, şeftali, kayısı uygun meyvelerdir. Aptamil Çocuk Devam Sütünü bebeğinizin sebze veya mercimek çorbalarına ekleyebilirsiniz. Sebzeli kavanoz pürelerine hazırlanmış Aptamil Çocuk Devam Sütü ekleyerek sütlü sebze çorbası yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri