Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini ...
İçindekiler. Şeker, patates nişastası, yağsız süt tozu, modifiye tapyoka nişastası, maltodekstrin, salep tozu ( % 0,3), kıvam artırıcı ( karragenan ), aroma verici, yemeklik tuz, toz tarçın, topaklanmayı önleyici (trikalsiyum fosfat). Süt ürünü içerir. Eser miktarda gluten içerebilir.
Salebin fazla tüketiminin de içerdiği kalori miktarı nedeniyle sakıncalara neden olabileceğini ifade eden Zünbülcan, şunları söyledi: "Salebin karbonhidrat ve şeker içeriğinden dolayı kalorisi yüksektir. Ara öğün olarak kullanılabilir. Her gün olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep içmek yeterlidir.
Nestle salebi tarçın ile farklı bir aroma ve rayiha katarak tüketebileceğiniz gibi sade olarak da tüketebilirsiniz. Nestle salebi kuru, serin ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan, uzun süre taze bir şekilde muhafaza ederek gönül rahatlığı ile sağlıklı olarak tüketebilirsiniz.
Salep hazmı kolaylaştıran, mideyi ve bağırsakları yumuşatan bir içecektir. Sıcak salep boğazları da yumuşatır. Kışın kuru öksürük ya da boğaz şişliği gibi durumlarda tercih edilebilir. Sindirim sistemi ve hazımsızlığın yanı sıra kabızlığa da iyi geldiği bilinmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Gıda maddesi olarak bu şekilde kullanılmasının sebebi 1 gramının 200 ml suyu absorbe ettiği bir poliholozit olan glikomannan sayesindedir. Daha çok Kahramanmaraş dondurmasında ana bileşen olarak kullanılan salebin doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından dolayı kaçak yollarla toplanması yasaklanmıştır.
arkasında yazdığı şekilde, ya 200ml su ya da 200ml süt olayı tamamen yalan. su kesinlikle süt ile aynı lezzeti vermiyor. keyif alınacaksa mutlaka süt ile denenmeli. su ile yapıldığında sahlep kokusunda, sıcak su içmekten farklı bir şey olmaz.
Akdağmadeni ormanlarında bol miktarda Salep bulunmaktadır ve Türkiye'nin en kaliteli salepleri arasında yer almaktadır. Salep temin etmek için Salebi ile meşhur Akdağmadeni'ne gelmeniz yeterlidir.
Salebin bileşiminde nişasta, şeker, yapışkan özelliği olan musilaj ve bazı azotlu maddeler bulunuyor. Aslolan salep ise işte içinde hiç bir katkı maddesi bulunmayan bu toz saleptir.
Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikayetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir.
Sütlü bir tatlı olarak değerlendirilebilecek salebin, akşam yemekleri sonrası yerine gün içi saatlerde ve ara öğünlerde içilmesi tavsiye edilir. Öğlen ve akşam arasındaki ara öğün olabilir.
"Salebin karbonhidrat ve şeker içeriğinden dolayı kalorisi yüksektir. Ara öğün olarak kullanılabilir. Her gün olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep içmek yeterlidir.
Kan şekerini dengeler
Kan şekerinin daha yavaş yükselip düşmesini sağlayarak denge sağlar.
Salep yüksek besin değerlerine sahip olan bir sıcak içecek olması nedeni ile oldukça faydalıdır. Ancak salep içeriğinde bulunan şeker ve yağ seviyesinin fazla olması nedeni ile kalori değeri de yüksek sevidedir. Bu doğrultuda da 1 bardak salep 188 (kcal) kalori değerine sahiptir.
Salep soğanı yetiştiriciliği, üretimi belli bölgeler ile sınırlandırılması da salep fiyatlarını oldukça yüksel olmasına sebep olmuştur. Salep içeceği diğer içeceklere nazaran işçiliği çok daha zor olduğu için eskiden beri pahalı olan içeceklerden bir tanesidir.
Türkler, İslâmiyet'i kabul ettikten sonra şarap gibi alkollü içeceklerin yerine boza, şıra ve salep gibi helâl içecekleri tercih etmişlerdir.
Soğuk havalarda içildiğinde vücut sıcaklığını arttırır. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezleye karşı direnç sağlar.
Son yıllarda salebin şifası, faydaları sebebi ile olsa gerek biraz artmış olsa da yine de salep dondurma yapımında çok daha fazla kullanılır, hammaddesinden biridir, salepli dondurma. Buna göre 2021 kuru salep fiyatı 400 TL ile 2200 TL arasında kalitesine göre alıcı bulmaktadır.
Ortalama olarak 2021 yılı yaş salep fiyatı 50 TL ile 350 TL arasında alıcı bulmaktadır. 2021 yılı kuru salep fiyatı 200 lira ile 1000 lira arasında değişmektedir. Fakat 2021 yılının sonundaki zamlardan bucak salep nasibini almış ve kuru salep fiyatı 1700 TL civarını görmüş, şuan için 1500 TL civarındadır.
Salep ile hazırlayabileceğiniz bir diğer lezzet ise pamuk kıvamında kek. Kakaolu, limonlu, sade, mozaik gibi klasik kek çeşitlerinden sıkıldıysanız, salepli/tarçınlı kek tarifimiz tam size göre! Yanında çay, kahve ya da benzeri içeceklerle gününüzü şenlendirmeye birebir!
Hafiften ısınan sütün içerisine salepli karışımı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Topaklanma oluşmaması için sürekli karıştırın. Ortalama 30 dakika sonunda süt köpüklenmeye başlar ve koyu bir kıvam alır.
(1 litre) Toz şeker ve toz salep ayrı bir kapta karıştırınız. (1 litre süt için 6,7 gr salep ortalama 2 çay kaşığı olmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri