Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Çiğ süt, kaynamaya başladıktan en az 10-15 dakika sonra mikrobiyolojik açıdan güvenli hale gelir. Kaynatma ve bekletme ile geçen bu süre içerisinde besin değerleri kaybolur. Bu kayıp, UHT steril sütte görülen kayıptan ortalama %60 daha fazladır.
Kaynatarak sütü pastörize ederken zararlı mikropları yok ederken yararlı bakterileri de yok ediyoruz. Besin değeri düşük süt elde ederiz.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Günlük süt olarak kabul edilen pastörize sütler, kısa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilen bir süttür.
İlgili 33 soru bulundu
Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Eğer pastörize sütü soğuk tüketmek istemiyorsanız, en fazla 30-35 dereceye kadar ısıtıp tüketebilirsiniz.
Pastörizasyon gıda maddesi içindeki zararlı bakterileri ve bozulma etmenlerini yok etmek amacıyla uygulanan bir ısısal işlemdir. Değişik pastörizasyon uygulamaları olmakla birlikte, genellikle süte 12–40 saniye süre ile 72–85°C'lik ısı uygulaması yapılır.
UHT edilmiş sütün hiçbir faydası yok. Ayrıca UHT süt bağımlılık yaratıyor, dikkat dağınıklığı ve acıya karşı dayanıklılık gelişiyor. Yüksek sıcaklık ve basınç sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor.
Uzmanlar çok net bir şekilde uyarıyor: Çiğ süt tüketimi insan sağlığına tehdit oluşturacak sorunlara neden açtığı için kesinlikle tüketilmemeli. Kaynatma, sterilizasyon, UHT sterilizasyonu gibi ısıl işlemlerden geçmeyen çiğ süt tüketimi, birden fazla mikroorganizmaların vücuda girmesine neden olur.
Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Süt, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri yapımında kullanılacaksa, kaynatma süresi değişkenlik gösterir.
Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
Pınar Labne:
Pastörize sütten en sağlıklı koşullarda üretilmektedir. %100 doğal ve katkısızdır.
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Tencerede fırında kavanozda yoğurt nasıl yapılır, evde kaldığımız bu dönemlerde çiğ sütten yoğurt mayalama imkanımız kısıtlandı.Yine de marketten hazır yoğurt almak yerine evde günlük sütten yoğurt mayalayabiliriz. Hazır sütten yoğurt yapımı için sütün UHT değil pastörize günlük süt olması gerekir.
Çoğu beslenme ve sağlık otoritesi, günlük süt ihtiyacını karşılamak için az yağlı veya yağsız süt önermektedir. Az yağlı veya yağsız süt, içmek veya gevrek üzerine dökmek için idealdir.
Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir. Süt Kaç Dakika Kaynatılır? Uzmanlarca sütün ideal kaynama zamanı 10 dakika olarak tavsiye edilmektedir.
Sadece öncesinde çiğ sütün güzelce kaynatılması gerekir. Çünkü çiğ süt, hiçbir işlem görmediği için, içinde vücudunuza girmesini hiç istemeyeceğiniz zararlı maddeler bulunabilir.
Sütte yer alan mineraller ve vitaminler, uykunun kesilmesini önlemektedir. Eğer her gece sık sık uyanıyorsanız artık ılık süt içerek uykuya geçebilirsiniz. Süt, kasları ve sinirleri gevşetir. Vücudun rahatlamasına yardım eder.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajında herhangi bir sızıntı veya başka bir hasar olmamalıdır. Açıkta satılan peynirler, dondurmalar, tereyağı hijyenik koşullarda üretilmediği gibi bazı insan sağlığına zararlı hastalık yapıcı mikroorganizmaları içerebilir.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
UHT ve pastörize süt insan sağlığına herhangi bir tehlike teşkil etmemektedir. UHT süt yüksek sıcaklık ile birlikte sütün içerisindeki mikroorganizmaların çoğalmasını önleme hedefindedir. Pastörize süt ise UHT süte yapılan sıcaklık işleminin daha düşük sıcaklık ve sürede yapılmasıdır.
Balcı, 1 yaşından sonra ise bebeğin inek sütünü artık daha kolay sindirebilir ve daha güvenle verilebileceğini belirterek “1 yaşından sonra bebeklere verilecek sütün kesinlikle pastörize süt olması gerekmektedir.
Günlük sütü kek, pasta, tatlı yapımında kullanacaksanız o sütü kaynatmanıza gerek yoktur. Öte yandan sütün uzun süre kaynatılması, süt vitaminlerinin ve süt proteinlerinin azalmasına sebep olacağı için günlük sütü kaynatmadan tüketmeniz önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri