Fatimi Devletini yönetenler Şii olmakla birlikte kendilerini halife olarak ilan etmiştir. Onların halifelik unvanları, Sünniler tarafından da kabul görmüştür. Fatimi Devleti'nin esası ve fikri İsmaililik hareketine dayanır.
Buna göre Alevi, Hz. Ali'nin Hz. Muhammed'den sonra devlet başkanlığına Allah ve Hz. Peygamber tarafından tayin edildiğine inanan ve imametin kıyamete kadar Fatıma'dan olan soyunda olduğunu savunan toplulukların müşterek adı olmuştur.
İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in kızı, Dördüncü Halife Hazreti Ali'nin eşi, ehlibeytin ve müminlerin annesi Hazreti Fatıma, vefatının 1388. yılında yad ediliyor.
- Bazı bilgilere göre, Hz. Fatıma'nın gece defnedilmesini kendisi istemiştir. Sebebi de gündüz, kadınların da cenazelerinin konulduğu tabutların üstününün örtülemeyip açıkta olmasıdır. O bundan hoşlanmadığı için, gece defnedilmesini istemiştir.
Fâtımî halifesi (1036-1094). 909-1171 yılları arasında Kuzey Afrika, Mısır ve Suriye'de hüküm süren bir Şiî devleti. Fâtımî Halifesi (1021-1036).
İlgili 21 soru bulundu
Fâtımîler 909 yılında Mağrib'de kurulmuş Şi'anın İsmâilîyye fırkasına mensup bir mezhep devletidir. Başlangıçta askerî ihtiyaçlarını kurulduğu coğrafyanın bir sonucu olarak Berberî kabilelerden sağlamışlardır. 969 yılında Mısır'ın alınmasıyla birlikte orduya Türk, Arap, Sudan ve Ermeni menşeili askerler de eklenmiştir.
Dört Halife ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler), Muhammed'in ölümünün ardından "Ümmetin başı" sıfatıyla görev yapmış halifelerdir.
Fatıma'ya (s.a) ek olarak Hz. Meryem (s.a) ve diğer peygamber kızları da asla adet görmemiştir.
Fatıma İslam coğrafyasında ki lakabı "Beyaz parlak ay gibi yüzü olan kadın" anlamını taşıyan Zehra'dır. Hz. Fatıma 25 yaşında Medine şehrinde 632 yılında vefat etmiştir.
Ali'nin ikinci evlilik yapmak istemesinin -kanaatimizce- en önemli bir sebebi Hz. Peygamber (asm)'in teşvik ettiği Müslüman neslin çoğalmasına katkı sağlamaktır. Hz. Fatıma'nın vefatından sonra yaptığı evlilikler ve bu evliliklerden doğan pek çok çocuğun olması, bunun bir göstergesidir.
- El simgesi Hristiyan söylencelerinde ise Hz. Meryem'in tanrıça statüsünde görülür ve kutsal kabul edilir. Değerli kardeşimiz, Bu itikadın İslam'da yeri yoktur.
Şiî alimlerine göre Ehl-i Beyt'in kapsamına Hz. Muhammed, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin; ayrıca imam kabul edilen diğer dokuz imam girmektedir.
Peygamber Efendimiz en küçük kızı Fâtıma'yı anne sevgisiyle sever, ona “babasının annesi, anam” diye hitap ederdi.
Bu devleti idare edenler Şii olmakla beraber kendilerini Halife olarak ilan etmişlerdir.
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Şiîlik veya Şia, (Arapça: اَلشِّيعَة eş-Şia, Farsça: شِیعَه Şia), Muhammed'den sonra devlet yönetiminin Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu fikrini savunan; Ali ile birlikte onun soyundan gelen imamların günahsızlığına, yanılmazlığına ve bizzat Allah tarafından halife olarak seçildiğine dâir inanışların ortak ...
Fatıma isminin anlamı; çocuğunu sütten kesen kadın demektir. Fatıma ismi ayrıca İslam Peygamberi olan Hz. Muhammet (S.A.V.)
Hz Ali ile evlenen Fatıma (r.a.), Hz. Hasan ve Hüseyin'in anneleridir. Peygamberimiz'in soyu Hz. Fatıma tarafından devam etmiştir.
Bir kadın âdet kanı gördüğü zaman, az veya çok olsun, âdet kanı ne zaman kesilirse, o zaman âdetten temizlenmiş olur.Nitekim birçok fakih, âdetin (hayızın) en az süresinin; bir gün ve gece, en fazla süresinin ise, on beş gün olduğu görüşünde ittifak etmişlerdir.
“Betûl” vasfı, Hz. Meryem'in âdetten değil, bütün hayatını Mâbedde Allah'a adadığı ve bu sebeple dünyadan tamamen alakasını kestiği, Allah'tan başka her şeyle ilgisini kopardığı için bu vasfı almıştır.
Peygamber ile evleneceğine dair sahih bir bilgi var mıdır? Sahih hadis kaynaklarımızda Cennet'te Hz. Meryem ile Hz. Muhammed'in (s.a.s) evleneceğine dair muteber bir bilgiye rastlanmamaktadır.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri