Türkiye ise küresel zeytin üretiminin yaklaşık %15,2'sini gerçekleştirmektedir. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre ise Türkiye'de 2019-2020 döneminde üretimin tahmini olarak 1,5 milyon ton olacağı bunun yaklaşık 414 bin tonunun yemeklik 1,1 milyon tonun da yağlık olarak olacağı öngörülmektedir.
Dünya'da Zeytinyağı
Türkiye ise % 5 ile dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre, 2021 - 2022 sezonunda zeytin üretimi yüzde 32 arttı ve 1 milyon 700 bin tonu aştı. Zeytinyağı üretimi ise yüzde 35 artışla 235 bin ton oldu.
Zeytinyağı üretimi; Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. 2020 yılında 867 bin ton yağlık zeytin çeşitli şekillerde işlenerek yaklaşık 173 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. En çok yağlık zeytin üreten üç il sırasıyla Aydın Balıkesir ve Muğla'dır.
Türkiye'nin 2021-2022 sezonu zeytinyağı ihracatının tutarı, önceki döneme göre yüzde 50 artışla 201 milyon 687 bin dolara yükseldi.
İlgili 20 soru bulundu
En çok zeytin ithalatı 2018 yılında 2,09 milyar dolar ile gerçekleşirken en çok zeytinyağı ithalatı ise 9,2 milyar dolar yine 2018 yılında gerçekleşmiştir. Zeytin ve zeytinyağı ithalatı toplamda 2001 yılında yaklaşık 3 milyar dolar olurken 2018 yılında ithalat 11,4 milyar dolara yükselmiştir.
Olisone marka zeytinyağı almanya fiyatı 9 euro. Bu rakam litre fiyatıdır. Lidl market deluxe marka kabak çekirdeği yağı ise 1 litresi 10 euro.
Ayvalık zeytininden üretilen zeytinyağı aroma, asit oranı, meyvemsi tadı ve katkısız yapısı gibi gerekli faktörlerin tümü açısından değerlendirilmiş, neticede ülkemizin en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilmiştir.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Türkiye'de zeytinyağı üretimi en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin güneyi, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşir.
Zeytinyağı sektöründe öncü ihracatçı ülkeler; İspanya, İtalya, Tunus, Türkiye'dir. Dünya zeytinyağı ihracatı artan talebe bağlı olarak yıllara göre artış eğilimindedir. En fazla zeytinyağı ithal eden ülkeler ise sırasıyla ABD, İspanya, Brezilya, İtalya ve Japonya'dır.
Gıda arz güvenliğini sağlama gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı Mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama, 7 Temmuz 2022 tarihi itibariyle kaldırıldı.
İtalya zeytinyağının% 25'ini üretiyor Dünyada tüketilen ve İspanya'dan farklı olarak dünyanın en iyi zeytinyağını üretme ününe veya unvanına sahiptir. İtalyan zeytinyağının temel özelliği, örneğin ülkemizde olmayan çok çeşitli tat ve stillere sahip olmasıdır.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Oleacea familyası, Olea cinsinin bir türü olan zeytinin (Olea europaea L.) anavatanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya'dır .
Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
Zeytinyağının Yıllanması Gerekir mi? Zeytinyağının tadının ortaya çıkması için yıllanması gerekmez. Aksine hasat sonrası en kısa sürede yağın çıkarıldığı zeytinyağı türleri daha kalitelidir.
Güvendi, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Tarım Kredi Elit markasıyla zeytinyağı ürettiğini anımsatarak, Balıkesir Gömeç'teki fabrikalarının kapasitesini yeni yatırımlarla yüzde 100 artıracaklarını ifade etti.
En iyi zeytinyağı markalarına gelecek olursak; Farm34, Monteida, Mavras, Kristal, Tariş, Palamidas, Nily, Avilo, Komili ve özellikle karaciğeri temizleyen, kalbi koruyan, metabolizmayı hızlandıran, kemikleri güçlendiren, saçı besleyen, yorgunluk ve stresi hafifleten en kaliteli zeytinyağı markaları arasında yer alıyor.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Araştırmaya göre Türkiye'nin kendi topraklarında yetişen zeytinden elde edilen kooperatif ürünü soğuk sıkım zeytinyağının 2 litresi sanal marketlerde 104 ila 119 TL arasında değişiyor. 1 litrelik soğuk sıkım zeytinyağı İngiltere marketlerinde 2.33 Pounda yani 23 lira 36 kuruşa satılıyor.
Müzayede, koku ve tadım testleri ile başladı, toplam 137 litre yağ, 49 bin 200 lira karşılığında alıcı buldu. Müzayede sonunda ise, 1800 yaşındaki anıt ağaçtan elde edilen yarım litrelik zeytinyağı, özel şişesinde tek başına satıldı.
Yılda kişi başına 2 litre zeytinyağı tüketiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri