Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Bebeklerde hıçkırma ile karşılaştığımız zaman yapmamız gerekenler oldukça basit. Bebeğin hıçkırması uzun süre devam ediyorsa annenin bebeğini emzirmesi ile birlikte hıçkırık geçecektir. Hıçkırma emzirme ile geçmedi ise biraz dik oturarak sırtını ovabilirsiniz.
Peki, bir refleks haraketi olan hıçkırık nasıl geçer? Bebek hıçkırmaya başladığında anne onu emzirerek hıçkırığı geçirmeye çalışabilir. Emzirmenin akabinde bebek dik konumda tutulup sırtı sıvazlanarak hçkırığın geçmesi sağlanabilir. Hıçkırık devam ediyor ise bebeğe çok az miktarda su içerilebilir.
Hıçkırığa yakalanan bebeğe herhangi bir şey vermek doğru olmaz. Çünkü soluk borusuna kaçma riski doğurabilir. Bir süre hıçkırığın geçmesini beklemeniz gerekebilir. Eğer uzun süreli hıçkırık devam ediyorsa bebeği bir miktar emzirmek iyi gelecektir.
Hıçkıran bebek tok mudur? Sorusu da anne ve babalar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisidir. Hıçkırık tokluk sonrası veya bebek hiçbir şey yemeden de gerçekleşebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bebeklerde hıçkırığa ne iyi gelir dediğimizde ilk yapılması gereken şey emzirmektir. Gün içerisinde sık sık emzirmeniz gerekir. Acıkmadan emzirmeye çalışın, çünkü acıkan bebekler çok hızlı doyduklarında hava yutabilirler. Dik tutun.
Doymayan Bebek Geğirir mi sorusuna dönersek, geğirir. Peki neden? Gaz oluşumu nedeniyle. Bebek beslenmesi sırasında hava yutabilir.
Dr. Yaşar, şu bilgileri verdi: "Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, multiple skleroz; göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik; yemek borusu tümörleri, reflü ve helikobakter pylori enfeksiyonu hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir.
Hıçkırmak bebekler için oldukça normaldir ve sindirim sisteminin gelişiminin olması gerektiği gibi ilerlediğinin göstergesidir. Anne karnındaki bebeklerin dahi hıçkırığa eğilimli olması beklenmektedir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Emzik, ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uyku saatinde ve yatma saatinde emzik emmek ani bebek ölümü riskini azaltabilir.
Bebekleri Hıçkırık Tutmasının Nedenleri
Ancak bebekleri hıçkırık tutmasının olası sebepleri şöyle sıralanabilir: Karnının çok dolu olması Gazının çıkarılamaması Emerken ya da biberonla mama-anne sütü içerken hava yutması
Bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemli. Emziği bebeğe vermeden önce şekere veya bala batırmak iyi bir alışkanlık değil.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir hatta net olmasa bile 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir. Bebekler göz teması kurmaya ise ortalama üç aylıkken başlamaktadır.
- Küçük bir bardağa su koyun ve çocuğunuzun içmesine yardımcı olun. - Çocuğunuza çok az miktarda şeker verin. Yuttuktan sonra da su içirin. - 1-2 damla limon suyu da hıçkırığı geçirmeniz için yardımcınız olabilir.
Normal şartlar altında göreceli olarak kısa süre içinde geçmesi gereken hıçkırık eğer 48 saatten fazla sürüyorsa veya şiddetinden olmasından dolayı yemek yeme, uyku veya solunum sırasında sorunlara neden oluyorsa doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Normal durumlarda hıçkırmak genellikle birkaç dakika devam eder. Birkaç dakikadan uzun süren hıçkırık nöbetleri gözlemlendiğinde bir uzmana başvurulması önerilir. Hıçkırık; göğüs ve karın bölgesini ayıran diyafram kasının ani ve istemsiz kasılmasıyla ortaya çıkan durumdur.
Dakikada yaklaşık 4-60 kez tekrarlayarak devam edebilen hıçkırık, süreye göre sınıflandırılır. 48 saatten kısa sürenlere akut hıçkırık, 2-30 gün arası sürenlere 'inatçı hıçkırık” ve bir aydan uzun sürenlere ise 'dayanılmaz hıçkırık” denilmektedir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Yeni doğan bebeklerde hapşırma aslında refleks bir reaksiyondur. Doğum sonrası burun ve solunum yollarında kalan amniyotik sıvının ve mukusun atılması gerekiyor. Bebek bunları koruyucu bir refleks mekanizma ile dışarı atmaya çalışıyor. Biz çocuk doktorları için hapşırma ve hıçkırma çok önemli durumlar değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri