Paskalya bayramının sembollerinden biri de yumurtadır. Paskalyada yumurta kullanılmasının sebebi “İsa'nın mezardan dirilmesi sürecinde, mezar taşını yarıp çıkmasının, civcivin yumurtadan çıkmasına benzemesi” gösterilmektedir (Tür- koğlu, 2006: 87).
Hıdırellez günü yani 6 Mayıs'ta Hızır ve İlyas'ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır. Halk inanışına göre 6 Mayıs'ın yağmurlu geçmesi, Hızır ve İlyas'ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır.
Hıdrellezde baht açma törenleri oldukça yaygın olarak uygulanır. Talih ve kısmet açtırmak isteyen genç kız ve kadınlardan yüzük, küpe gibi eşyalarını çömleğe atmaları istenir ve çömleğin üzerine su eklenerek ağzı kapatılır.
Hıdırellez günü beyaz elbiseler giyilir ve gün doğmadan bol sulu, yeşil kırlara gidilir. Doğa içinde yürüyüş yapılarak bereket ve bolluk dilenir. Özellikle açık, ağaçlık, yeşil alanlarda yapılır. Kutlamalar su kenarlarında da yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar.
Hıdırellez'in olmazsa olmazı güldür. Haliyle gül bulamazsak başka bir ağaca dileğimizi bağlarız diye bir şey yok. Baştan bunu kabullenin. Kendinize dileklerinizi asacağınız altına şekil çizebileceğiniz bir gül ağacı bulun.
Miladi takvimle Mayıs ayının 6. gününün sabahında kutlanan Hıdırellez (Ruz-ı Hızır) mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez hem Müslümanlar hem Hristiyanlar tarafından kutlanır.
Kenanoğlu, Alevilerin kutladığı iki büyük bayram olduğunu belirtiyor; bunlardan biri Hıdırellez ve diğeri de genel kabul gören Kurban Bayramı. Hıdırellez Bayramı, Hızır orucunun bitiminde başlıyor.
HIDRELLEZ KUTLAMAK CAİZ MİDİR? Öncelikle dinimiz hiçbir yanlış uygulamayı kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını hurafeler ve hurafelerle doldurmak doğru değildir. Bahsettiğiniz batıl inançları görmezden gelmek ve bu tür batıl inançlardan kaçınmak gerekir.
Türk kültür coğrafyasında döngüsel zamana bağlı olarak kutlanan iki önemli gün vardır. Bu günlerden biri Nevruz diğeri de Hıdırellez'dir. Nevruz bütün Türk dünyasında “yeni yıl”ın başlangıcıdır. Hıdırellez ise yaz mevsimin başlangıcı olarak kabul edilir.
Hıdrellez günü yani 6 Mayıs'ta Hızır ve İlyas'ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır. Halk inanışına göre 6 Mayıs'ın yağmurlu geçmesi, Hızır ve İlyas'ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır.
Hıdırellezin en yaygın ritüelü budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Ateşten atlamak bir gelenektir ve dini bir anlamı yoktur.
*Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. *Bazı bölgelerde Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, ev temizlenmesi ve iş yapılması da uygun bulunmaz.
tavşan, kış bitimi ilkbaharda en erken yavru doğuran bir hayvan olduğu için hristiyan inancına göre yeniden doğuşu sembolize eden bir karakterdir. isa'nın doğumu, doğurganlık, yaşam ve olgunluğun karşılığıdır. orta çağ kilise sanatında da paskalya tavşanı popüler bir figürdü.
* Ev sahibi olmak isteyenler, hıdrellez gününden itibaren üç gün boyunca gül ağacının dibine ev maketi yaparlar. * Evlenmek isteyen genç kız, elmayı soyup yastığının altına koyarsa rüyasında evleneceği genci görür.
Muhammed'den çok, Hz. Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilik'te incelenmesi gereken asıl inanç Vahdet-i Vücud veya Varlık birliği'dir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar.
Ülkemizde Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.
*Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. *Hıdırıllez günü çamaşır yıkanmaz, ev temizlenmez ve iş yapılmaz. O günün bayram gibi olması ve çalışılmaması gerekir.
Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan "Hıdırellez", Anadolu, Kırım ve Azerbaycan ile Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde "bayram" olarak kutlanıyor. Halk inancına göre, peygamber olan Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor.
Bugün 5 Mayıs tarihinde Hıdırellez günü gerçekleşiyor. Hıdırellez için ikindi namazından sabah namazına kadar vakit bulunuyor. Bu süre içerisinde 2 rekat Allah rızası için namaz kılıp dilekleriniz için dua edebilirsiniz.
Aynı şekide Hıdırellez'de de gül ağacına asılan dilek kağıtlarının bir manası yoktur. O günden veya gül ağacından medet ummak doğru değildir. Dinimiz bu gibi batıl inançları yasaklamıştır.
Hıdırellez'de yapılan geleneklerden biri ise dilek dileyip gül ağacına asma ya da gül ağacı altına gömmedir. Dilekler yazıldıktan sonra gül ağacının dallarına asılır ya da gül ağacının altına gömülür. Hıdırellez'de 5 Mayıs akşam ezanı ile gül ağacına dilekler asılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri