İslam dininde bu günün dini bir kudsiyeti ve hüviyeti yoktur. Yani Peygamber Efendimiz ve Allah dostları tarafından belirtilmiş bir ibadeti ve yasakları bulunmamaktadır. Bu günde elbetteki banyo yapılabileceği gibi günlük bütün aktiviteler yapılabilir.
Hastaların elbiseleri gül dalına asılır. Hıdırellez sabahı su kenarına gidilir, el ve yüz yıkanır. Hastalıklardan kurtulmak için ağaca salıncak kurulup sallanılır. Gece bir kovaya su konur, sabah bu su ile yıkanılır.
Hıdırellez günü ev temizlenmez, dikiş dikilmez, tarla sürülmez, çamaşır yıkanmaz, ağaç kesilmez. Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılarak, bereket ve sağlık duaları edilir. Ataların mezarları ya da türbeler ziyaret edilir.
Bunlar şöyle; *5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz. *Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. *Hıdırıllez günü çamaşır yıkanmaz, ev temizlenmez ve iş yapılmaz. O günün bayram gibi olması ve çalışılmaması gerekir.
Hıdırellez sabahı uyandığınızda yazılan dilek kağıtları alınıp suya atılır. Suya atılmasının sebebi kağıt ne kadar hızlı yok olursa dileğin o kadar hızlı gerçekleşeceğine inanılmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Hıdırellez günlerinde 5 Mayıs günü ve akşamı evinizde yoğurt mayalamak veya mayalı bir yiyecek yapmak evinizin bereketi ve bolluğu için çok uygun bulunur. Eğer bekarlar Hıdırellez gecesi tuz ya da tuzlu ekmek yer ve uykuya yatarsa gece rüyasında gelecekteki eşini gördüğü de rivayetler arasında yer alır.
Gül ağacı ya da su bulamıyorsanız, dileğinizi yakabilirsiniz. Dileğinizi bir kağıda çizip, kağıdı metal bir kap içinde yakabilirsiniz.
Hıdırellez günü beyaz elbiseler giyilir ve gün doğmadan bol sulu, yeşil kırlara gidilir. Doğa içinde yürüyüş yapılarak bereket ve bolluk dilenir.
Bursa ve birçok kentte bolluk getireceği inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı evin yönüne doğru süpürülüyor. Üzerine çeşitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor.
Hıdırellez gününde ev süpürülürse evi böcekler sarar. Yine bugün eve yeşilik sokulursa, o yıl boyunca evde çok fazla haşere olacağına inanılır.
Ev halkı en temiz, en yeni kıyafetlerini giyer; katmer, börek, irmik helvası gibi yiyecekler hazırlanır. Aynı zamanda tıpkı bayram günü gibi ev temizlenir; ancak bunun bazı yerlerde “Nasip süpürme” olduğuna inanıldığı için Hıdırellez sabahı temizlik yapılmaz. Hıdırellez gecesi Hızır'ın bereket dağıttığına inanılır.
Dilekler yazıldıktan sonra gül ağacının dallarına asılır ya da gül ağacının altına gömülür. Hıdırellez'de 5 Mayıs akşam ezanı ile gül ağacına dilekler asılır. 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır ve sonrasında ise suya bırakılır.
Buna göre tuz yiyerek uyumak, size eşinizi gösterebilir. Tuz yer ve uyursanız; "Uyumadan önce tuzlu yiyecekler veya tuz yiyip su içmeden uyunduğunda, o gece rüyanızda size bir bardak su veren kişinin evleneceğiniz kişi olduğu söylenir. Oldukça yaygın olarak, evleneceği kişiyi rüyasında görenler var."
İslam dininde bu günün dini bir kudsiyeti ve hüviyeti yoktur. Yani Peygamber Efendimiz ve Allah dostları tarafından belirtilmiş bir ibadeti ve yasakları bulunmamaktadır. Bu günde elbetteki banyo yapılabileceği gibi günlük bütün aktiviteler yapılabilir.
Hıdırellez dilek kağıdı genellikle bir gül ağacının altına asılıyor. Ancak su ve deniz gibi yerlere de atıldığı biliniyor. Hızır'ın karadan, İlyas'ın denizden geldiği söylenir. Dilek kağıdı suya atılır.
Gül ağacının dallarına asılan renkli ipler veya şeritler ile Hızır'dan bir ev, araba veya mutlu bir yuva dilenir. Şeritlerin uç kısmına dileklerinizi yazılır. Dilekler tutulur, dua edilir ve şeritler ağacın dalına asılır. Gül ağacının dibine gömülen dilekler, ertesi sabah kimse görmeden alınır ve akan bir suya atılır.
Hıdırellez gelenekleri hatta en bilinen ritüelleri arasında gül ağacına dilek kağıdına para asmak var. Ertesi gün para alınır ve cüzdana koyulur. O para bir yıl boyunca harcanmaz.
Hıdrellez gecesi (5 Mayıs gecesi) evin kapısına söğüt dalı asılır. Söğüt dalının eve sağlık getireceğine inanılır.
Hıdrellez gününde kutlamalar özel seçilmiş mekanlarda yapılır. Bu mekanlar genellikle yeşillik, ağaçlık, ormanlık ve su kenarlarıdır. Kutlamalar sırasında kurban kesilir. Anadolu'da halk tercihen beyaz elbiseler giyerek gün doğmadan önce yeşil ve bol sulu kırlara gidilip eğlenilir.
Umut, bereket ve yeni bir başlangıcın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez günü evleneceği kişiyi görme hayaliyle tuz yiyip yatırılır.
Hıdırellez'de tuz yemek ve tuz yatağı yapmak, yaygın bir gelenektir. Bu gelenek, kökenini temizlik ve korunma amacından alır. Tuz, negatif enerjileri uzaklaştırdığına inanılan bir etkiye sahiptir. Tuz yeme veya tuz yatağı yapma şekli kişisel tercihlere bağlıdır.
Hıdırellez sabahında kâğıda yazılan dilekler gül dalından alınıp denize atılır. Dibine gömülen para ise cüzdana konulur ve bir yıl boyunca harcanmaz. Bu paranın cüzdanı bereketlendireceğine ve paranızın hiç bitmeyeceğine yorulur. Paranın üzerine oje ile bir işaret koyarsanız diğer paralarla karışarak harcanmaz.
Dilekler kağıda yazılıp gül ağacının altına gömülüyor
Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.
DİLEKLER KAĞIDA YAZILIP GÜL AĞACININ ALTINA GÖMÜLÜYOR
O gün yapılan bir başka ritüele göre deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taş 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taşlar suya atılıp, yenisi toplanıyor.
Bu dua 40 defa okunuyor. 5 Mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs günü 1 defa okunup 40'a tamamlanıyor. İçinizden geldiği gibi Allah'a dua edersiniz. Allah'tan dileklerinizi ve bu senenin hayırlı olması,bol rızıklı olması ve diğer isteklerinizi bildirirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri