1785- Helâl mal haram malla karıştığında, insan, haram malın miktarını bilmese bile sahibini tanırsa, birbirlerini razı edemezlerse, onun olduğunu kesin bildiği miktarı ona vermelidir. Eğer helal ve haramın karışmasında kendisi suçluysa, farz ihtiyat gereği onun olduğuna ihtimal verdiği fazla miktarı ona vermelidir.
Helal parayla haram para ne kadar karışırsa o kadarı haramdır. Dolayısıyla ne kadar bir kısmı haram ise o kadarı haram olur.
Bir başka hadiste: “Haramla beslenen hiçbir beden cennete giremez. Cehennem ona daha lâyıktır.” (krş.
Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Başka yere vermesi günah olur. Bu malı almak, fakirlerden başka kimseye caiz olmaz. Yalnız vârisin, haram mal olduğunu bildiği halde, mirası alması caiz olur.
Haram yollarla elde edilen para veya mal da haramdır. Meşru olmayan yoldan kazanılan bir malı, bir parayı şahsın kendisinin yemesi caiz olmayıp, haramdır. Eğer bu mal hırsızlık, gasp gibi yollarla haksız yere ele geçirilmişse, insanın onu kazancından ayırması, uzaklaştırması gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu tür para ve malların, fakirlere veya hayır kurumlarına verilmesi gerekir. Bir kimsenin geriye bıraktığı miras; tümüyle haram kazanca dayanmayıp helâl ile haram karışık vaziyette bulunur ve bunların birbirlerinden ayırt edilmeleri de mümkün olmazsa, mirasçıların bu tür malları paylaşmaları câizdir.
Bu bakımdan İslâm'a göre kâr helâl; faiz haram kabul edilmektedir. Kur'an-1 Kerim'de Allah şöyle buyurur: “Allah, alışverişi he- lâl, ribâyı (faizi) haram kılmıştır..." (Bakara Suresi, 275).
Kesin olarak bilmek kaydıyla, kazancının tamamı haram olan bir kimsenin ikramını veya hediyesini kabul etmek caiz değildir. Böyle bir ikramı veya hediyeyi kabul durumunda, bu ikramın veya hediyenin -fitneye veya insani ilişkilerinin bozulmasına sebep olmayacaksa- iade edilmesi veya fakirlere tasadduk edilmesi gerekir.
Bir kimse, Allahü teâlâ emrettiği için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, ezelde belli olan rızkına kavuşur. Bu rızk, ona bereketli olur. Bu çalışmaları için de sevap kazanır.
Kazancının çoğu haramdan meydana gelen, faiz, rüşvet gibi gayrimeşru yollardan kazanan kimsenin ikram ve davetine gitmek, hediyesini kabul etmek, haram yemek olacağından, kabul etmekten kaçınmak gerekir.
Ancak bu söz ayetin açık anlamına aykırı. Çünkü ayette, “innallahe yağfiruz-zunube cemia: Allah bütün günahları bağışlar” buyuruluyor. Kul hakkı, özel günah diye bir ayırım yapmıyor. Allah diledikten sonra bağışlamayacağı bir günah yoktur.
Bunun gibi, namaz kılmayan bir kimsenin oruç sevabı iptal edilmez. Ancak giyimi, yemesi içmesi helal olan bir kimsenin kıldığı namaz ile haram yiyen, haram içen ve haram giyen bir kimsenin kılacağı namaz da elbette bir olmaz.
Haramı helal, helali haram saymadıkça büyük günah işlemiş de olsa Müslüman bir kişi, namaz kıldırabilir; arkasında kılınan namaz da sahihtir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İyi ve kötü (muttaki ve günahkâr) her Müslümanın arkasında namaz kılınız. ” (Dârekutnî, es-Sünen, 2/404 [1768]; bk.
2-Haram olduğunu biliyor fakat parayı harcayıp bitirdi. Daha sonra tövbe ederse bir yükümlülüğü yoktur. 3-Şayet kazandığı para halen mevcutsa hayır yollarında infak eder. Fakat ihtiyaç sahibi ise ihtiyacı kadarını alır gerisini sadaka olarak verir.
Kocası haram kazanan kadının yapacağı ilk iş, kocasını haramdan uzaklaştırıp helâl yolla geçinmeye zorlamaktır. Şayet tesiri olmuyor, kocası haram kazançta ısrar ediyorsa, bu defa şahsına âit malı varsa o maldan kendi rızkını temin etmesi, kocasının haram malından yememeye gayret etmesi gerekir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bu itibarla, gayrimeşru yolla elde edilen kazancın tamamı ya sahibine iade edilerek veya hayır yolunda harcanarak elden çıkarılacağından, zekâtının verilmesi söz konusu değildir.
Ancak böyle bir durum söz konusu olduğunda hiçbir iş yapmadan maaş almak haramdır. Dolayısıyla o kişi ve haksız kazanç sağlamasına neden olan kişi bu durumda vebal sahibidir." Diyanet İşleri eski Başkanı Süleyman ATEŞ: MEMUR hile hurda yaparak kendini hasta gösteriyorsa ve çalışmıyorsa aldığı para haram olur.
Milli piyango kapitalizmin Müslümanlar üzerine oynadığı bir oyunudur. Onun için karşılıksız, emeksiz, sermayesiz ve alın teri dökmeden kazanılan bir kazanç her ne yönü ile ne olursa olsun zaten haramdır. Milli piyango kumarın bir parçasıdır. Allah muhafaza kumar, faiz ve bu tür şeyler zaten dinimizde yeri yoktur.
İslâm dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan sağlamalarını emreder. Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez. Dolayısıyla bu kazanç ile kurban ibadetini yerine getirmek caiz değildir.
Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vâcip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.
Gelirinin tamamı haram olan bir kimseden borç para almak kesinlikle caiz değildir. Gelirinin çoğu haram olan kimseden borç para almak, onunla alışveriş etmek, İmam Gazali'ye göre haramdır. Fakat diğer bazı âlimlere göre ise böyle bir muamele mekruh olsa da haram değildir.
Haramlar da, derece derecedir.
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (al-i İmran, 3/130; Nisa, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.
Bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması caiz midir? İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsakat 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri