Hayvan Çiftliği (orijinal adıyla Animal Farm); George Orwell'in mecazi bir dille yazılmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanı.
Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir.
Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
Orwell'ın başta alegori olmak üzere grotesk, hiciv hatta kara mizahla yoğurduğu romanı, bugün artık dünya edebiyatı kapsamında değerlendirilebilecek bir çağdaş klasik olarak yerini almıştır.
Bu çalışma 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alan George Orwell'in edebî başyapıtı Hayvan Çiftliği romanındaki ve iki farklı Türkçe çevirisindeki dil ve edebî üslubun karşılaştırılmasını amaçlamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Hayvan Çiftliği kitabı siyasi hiciv türünde bir eserdir. Hiciv: Bir kişi, kurum veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebî türe verilen isimdir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Animal Farm'da anlatıcı, her şeyi bilen, her şeyi gören bir üçüncü şahıstır ve hayvanların içlerinden neler geçirdiklerini bilmesi nedeniyle, anlattıkları hayvanların bakış açısını da içermektedir.
Demokrasinin aksaklıkları, insanların çıkar ilişkisi içinde başkalarını umursamaması, bencil insanların topluma verdiği zarar gibi konular çok iyi işlenmiş. Orwel bu romanı ile birlikte 1984 romanında distopik bir ülke öngörmüş olsa da anlatılanlar şu an dünyanın bazı ülkelerinde halen yaşanmaktadır.
George Orwell tarafından kaleme alınan Hayvanlar Çiftliği, bir grup çiftlik hayvanının, kendilerini sömüren çiftlik sahibi Mr. Jones'a karşı ayaklanıp çiftliğin yönetimini ele geçirmesinin kinayeli öyküsü.
Lev Troçki'yi temsil eder. Napolyon (domuz): Köpekleri eğitir ve bir polis gücü haline getirir. Snowball'un değirmen yapılması fikrine önce karşı çıkar, fakat Snowball'u çiftlikten kovduktan sonra değirmenin yapımını ister. Başa gelen her kötü olaydan Snowball'u sorumlu tutar.
Clover için kuralları okuyan, bilgili bir keçi. Kendi adlarına karar alabilecek kadar eğitilmiş olan ve bu yüzden yöneticilere eleştiri yöneltebilecek düzeyde olan işçi kesimlerini simgeler.
Kurallara göre: “İki ayak yürüyen herkesi düşman bileceksin. / Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin. / Hiçbir hayvan giysi giymeyecek. / Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak. / Hiçbir hayvan içki içmeyecek. / Hiçbir hayvan sebepsiz yere öldürülemez. / Bütün hayvanlar eşittir” (Orwell 2018: ...
Kitap, hayvanların insan yönetiminden kurtulup kendi kendilerini yönetmeleri fikrini işler. Ancak zamanla hayvanlar arasında da bir hiyerarşi oluşur ve bazı hayvanlar diğerlerinden daha önde gelmeye başlar.
Hayvan Çiftliği'ndeki hayvanların kendilerini sömüren insanlara karşı başlattıkları isyan, insan efendisini devirmesiyle başarıya ulaşmıştı.
İlk bakışta bir masal sanılan ve fabl dilinde yazılan bu roman çocuklar için uygun bir kitap değildir. 16 yaş üzeri için tavsiye edilen siyasi bir taşlamadır.
Squealer'ın cırtlak bir sesi vardı ve hayvanlara her zaman yalan söylerdi, çünkü Napolyon ona böyle yapması gerektiğini anlatmıştı. Kimi yorumculara göre Squealer, Sovyetlerdeki parti yanlısı Pravda gazetesini simgeler.
Muhalifliği politik olmasından ileri gelmez: Derdi daha iyi bir hayat yaşayabilmek, şeker yiyebilmek vs. Orta-sınıf ideolojisine sahip beyaz yakalı işçileri temsil eder.
Tüm hayvanları çağırır. Bunun üzerine Bluebell, Jessie, Pincher adlı köpekler, domuzlar, tavuklar, güvercinler, Benjamin adlı eşek, Boxer ve Clover adlı iki at, beyaz keçi Muriel ve diğer bütün hayvanlar bir araya gelir.
Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı simgeler. Tıpkı Clover gibi, Boxer da Sovyetler'deki vasıf işçileri ya da Proleterya'ya karşılık gelir.
Kitabın olay örgüsü, Bay Jones adlı bir adamın sahip olduğu Beylik Çiftliği'nde geçiyor. Bay Jones tarafından kötü davranılan hayvanlar, bu durumdan son derece rahatsız oluyor. Bir gün çiftliğin bilge domuzu Koca Reis, hayvanları örgütlüyor ve onlara devrim fikrini açıklıyor.
Hayvanların insan egemenliğine karşı ayaklanması eşitlik ve özgürlük için daha büyük bir sosyal savaşı temsil ettiğinden, "Hayvan Çiftliği"ndeki en büyük çatışma insan ve toplum arasındadır. Bu çelişki en iyi şekilde hayvancılığın gelişimi ve adil bir toplum inşa etme çabasında görülür.
Dini görüşleri. Orwell, kendini hümanist ve ateist olarak tanımlayıp dinler üzerine yoğun eleştirileri olsa da, yaşamı boyunca İngiltere Kilisesine aktif şekilde katılmıştır.
Bu yüzden Napoleon ilk olarak iktidarda rakibi olan Snowball adlı domuzu çiftlikten attırıp ve iktidarın tek sahibi olmuştur. İşte o anda çiftliğin yönetimi tamamen değişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri