Bu durumda da savurma, kasise girince sert darbe hissetme gibi durumlar oluşabilir. Ya da araçta bir tarafa yatma dediğimiz denge kaybı, normalinden çok daha fazla savurma dışında süspansiyon sisteminden gelen tuhaf sesler helezon yayların arıza belirtileri arasında sıralanabilir.
Esnekliğini kaybetmeye başlayan helezon yayı görevlerini gerektiği şekilde yerine getiremez. Bunun sonrasında aracınız savrulma, sarsılma, yan yatma gibi durumlara karşı daha savunmasız hâle gelir.
Helezon yaylar, zemin ile araç arasında bir güç emme noktası oluşturarak araç gövdesini korur. Zamanla yaylar eskiyebilir.
Helezon Yay Ömrü
Genel olarak ise 150.000-200.000 km aralığındaki tüm araçların amortisör ve yay setlerini kontrol ettirmeleri tavsiye edilir. Kırılan, deforme olan, esnekliğini kaybeden ve kısalan yayların yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
300-400 derece de 6-8 saat bekletirseniz gerilimi düşücektir.. biraz yumuşar, kırılma riski orjinalinden daha az olur ancak nie böyle birşey istiyorsunuz anlamadım, aracın altını vurma ihtimali artar..
İlgili 40 soru bulundu
Yay pressletmek ne kadar yanlışsa preslenmiş yayı tekrar açtırmakta daha fazla yanlıştır. Yeniden yükseltecekseniz Oem yada aftermarket yay almanız güvenliğinize olacaktır.
Kesilen yaylar direncini kaybettiğinden kırılma riskine yol açıyor. Ayrıca boyu kısalan yaylar, amortisör çanaklarının arasını dolduramadığı için amortisör kendi işlevini olması gerektiği gibi yerine getiremiyor ve üzerine yük almaya başlıyor.
Yatakta gıcırdama sesinin olması genellikle yatağın veya bazanın yaşlandığını ve yıprandığını gösterir. Bu, genellikle yaylı yataklarda veya bazalarda yayların zamanla aşınması ve gevşemesi sonucu olur.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Süspansiyon birkaç kez sekmeye devam ederse, bu, amortisörün aşındığının ve değiştirilmesi gerektiğinin bir işaretidir. Ek olarak, bir amortisörden gelen gök gürültüsü benzeri bir ses duyarsanız, bu, hasarlı olduğu ve değiştirilmesi gerektiği anlamına gelebilir.
Helezon yayı arızası:
Aracınızın kullanım şekline göre ani frenler, virajlı yollarda sık sürüşler gibi durumlar sonrasında helezon yayı yüksekliğini kaybetmeye başlar. Esnekliğini kaybetmeye başlayan helezon yayı görevlerini gerektiği şekilde yerine getiremez.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
İşlevini yitirip deforme olan helezon yaylar zaman içinde burkularak incelenebilirler. Aracın belirli noktalarından ekstra yük alan helezon yaylar fazla ağırlığın da etkisiyle kırılabilirler. Yayların deformasyon sürecini etkileyen bir diğer etken ise iklim koşullarıdır.
Bu önemli parça bozuk olduğu zaman araç ile direksiyonun hareketleri sağa ve sola kaymaktadır. Bu da üst kule ve ön düzen parçalarına zarar vermektedir. Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir.
Amortisör hasarları, direksiyonun titremesine ve sertleşmesine sebep olur. Aracın süspansiyon sisteminde yumuşama meydana gelir. Islak zeminlerde araç olduğundan fazla kayma yaşar. Sorunlu bir amortisör, virajlarda aracın savrulmasını yol açarken fren mesafesinin de ciddi anlamda kısalmasına yol açar.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Helezon yay; amortisör sisteminin ya da daha çok kullanılan biçimiyle süspansiyon sisteminin etrafını saran ve aracın yolda stabil kalmasını sağlayan yay sistemine verilen isimdir. Bu yay sisteminin görevlerinden biri de aracı sarsıntılara karşı korumaktır.
Araçtaki yay değişiminden sonra en geç bir hafta-on gün sonra rot balans ayarına girmek zorundadır. Bu hem yeni yayların oturması ve araca uyumu için hemde stabil bir şekilde yürüyebilmesi için çok önemlidir. Çoğu kullanıcı bunu dikkate almaz ve belli bir süre sonra araçta titreme, aşırı sarsıntı hissedilebilir.
-3.5 cm yay araci 3.5 cm düşürür. 3.5 cm yere yaklaştırır. 5cmlik de 5 tabi ki. -Arabanı düşürmek istiyorsan ya spor yay alacaksın ya da coilover 3.5 cm'lik yayı direk takip kullanabilirsin orjinal amortisorlerinle uyumlu olur.
Önerdiğimiz markalardan spor yay almanız halinde muayeneden rahatlıkla geçebilirsiniz. Fakat aracınızın orijinal yaylarını veya mevcut spor yaylarını kesmek, ısıtmak veya presletmek gibi işlemler yapılırsa, muayenede ağır kusur sayılacaktır.
Helezon Yay Yükseltme Takozu, araç sahipleri için önemli bir yükseltme parçasıdır. Özellikle aracın yükleme kapasitesini artırmak ve aracın duruşunu düzgünleştirmek amacıyla kullanılır. Bu takozlar, aracın altındaki helezon yayların altına yerleştirilir ve çeşitli avantajlar sunar.
Spor yay kullanımı araca kesinlikle zarar verecek olan bir sistem değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri