(4/A) sigortalılarının birden fazla işveren yanında çalışması halinde, çalıştıkları tüm işverenler tarafından sigorta yaptırılmaları gerekirken, Bağ-Kur(4/B) ' lular için bu uygulama geçerli değildir.
Örneğin bir işyerinde sigortalı olarak çalışan ve SSK(4/A) sigortalısı olan bir kişi aynı anda bir ticari faaliyette de bulunmaya başlamışsa ya da bir şirkete ortak olmuşsa ticari faaliyette bulunmasından ya da şirket ortağından dolayı Bağ-Kur (4/B) sigortalısı olamaz.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
İlgili 21 soru bulundu
Sigorta ettiren, belirli bir menfaati, farklı sigortacılarda aynı rizikoya karşı sigortalar ve sigorta bedelleri toplamı sigorta değerini aşacak olursa çifte sigorta söz konusu olacaktır. Çifte sigorta, müşterek sigorta (TTK mad. 1285) ve kısmi sigorta (TTK mad. 1287) ile de meydana gelebilir.
Birden fazla sigortanın sigorta bedelleri toplamı sigorta değerini aşmadığı takdirde, birden çok sigortanın yapılması yasaldır. Ancak sigorta bedeli ile sigorta değeri arasındaki farklılık durumunda çifte sigorta ortaya çıkacağından, yasal değildir. Birden çok sigorta yapılma nedenleri farklı olabilmektedir.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Hizmet çakışması nedeniyle, Bağ-Kur'a ödenmesi gereken primler SSK'ya, SSK'ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur'a ödenmiş olabilmektedir. Bu durumda 5458 sayılı Kanun çerçevesinde prim mahsuplaşması, yani ödenmiş prim paraları borçlu olunan tarafa aktarılabilmektedir.
Emekli olacak kişi örneğin hem SGK hem de Bağkur'dan prim gün sayısına sahipse, yani iki statü de varsa son 2 bin 520 gün içinde sürenin yarısına yani 1260 güne bakılıyor. Bu kapsamda yarısından 1 fazla hangi kurumdan priminiz varsa emekli olabilirsiniz.
SSK'LI İŞE GİRİNCE BAĞ-KUR BİTER
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez.
Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.
4b sigortalılığı 4a sigortalılığı nedeniyle askıya alınacak ve 4a girişi yapılabilecektir. Ancak Ortağı olduğu şirkette çalışanı yok ve firma faal ise başka işyerinde 4a sigortalılığı SGK tarafından fiilen çalışma olmaması nedeniyle iptal edilebilecektir.
e-devlet kapısı üzerinden; 4/a-4/b-banka sandıkları çalışanları hizmet birleştirmesinin “4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı çalışanların hizmet birleştirme başvurusu” bölümünde birleştirme başvurusunda bulunabilir.
sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışmanın bulunması durumuna “sigortalılık hallerinin çakışması” denilmektedir. Bir kişinin aynı dönemde birden fazla sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışması olmasına karşın Ülkemizde kural olarak geçerli olan “sosyal güvenlikte teklik ilkesi” dir.
Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istisnaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe girin bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
- Geçek kişi işverenler adına ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin tamamı Bağ-Kur kapsamındaki prim borcuna aktarılacak, artan kısım gerçek kişi işverenin varsa Kuruma olan borçlarına mahsup edilecek yoksa kendisine iade edilecektir.
4C Sigorta Nedir? Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
4A sigorta: 4A sigorta koluna dâhil olan kişiler, sözleşmeli olarak özel bir işyerinde çalışır. 4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır.
4A, 4B ve 4C emeklilik sorgulaması için e-Devlet sitesindeki arama çubuğuna ilgili başlığı yazarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Kimlik doğrulama işlemini yaptıktan sonra emeklilik durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Bir mal için tam değeri üzerinden bir sigorta yaptırılmışsa, daha sonra o malı ikinci kere sigorta ettirmek geçersizdir. Ancak eğer bir mal için eksik sigorta yaptırılmışsa, sonraki sigortacılar ilk sigortanın temin etmediği kısım için (tarih sırasına göre) sorumlu olurlar.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
6.3.
İşçi, fesih hakkını kötüye kullanmamak ve kanuna uygun olmak kaydıyla dilediğinde işi bırakıp başka bir işe girebilir. Ancak işçinin böyle bir özgürlüğü bulunsa da bu durum kanunumuzda haklı bir neden olarak değerlendirilmediği için işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri