Dünyanın 3 ocak tarihinde güneşe en yakın olduğu tarihi bilimsel adıdır. Günberi olarak da nitelendirilen Perihelyon güneşin dünyamız arasında en yakın konumda olduğu zamanı simgeleyen addır.
Gökbilimde "perihelyon (günberi) noktası" adı verilen ve her yıl ocak ayında gerçekleşen yaklaşma durumu, Dünya'nın yörüngesinin hafif eliptik şeklinden kaynaklanıyor. Bu eliptik biçim, Dünya üzerinde farklı iklimlerin yaşanmasını mümkün kılıyor.
Güneşe en yakın olduğumuz an, dünya burada olur. Bunu tanımlamak için kullanılan bir kelime de var, "günberi." Güneşe en yakın olduğumuz an demektir. Tabi güneşe en uzak noktada olduğumuz zamanlar da oluyor, ona da "günöte" deniyor.
Bu değişiklikler temel olarak Dünya'nın eksen eğikliğinden kaynaklanmaktadır (Akt.Fredericks & Cheesebrough, 1998). Dünyamız bazen güneşe yaklaşır, bazen güneşten uzaklaşır. Dünyanın güneşe en yakın olduğu tarih 3 ocaktır. Dünyanın güneşe en uzak olduğu tarih ise 4 temmuzdur.
Yörüngenin Özellikleri
Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu günberi ("perihel") noktasına 3 Ocak tarihi civarında ulaşılır. Günberi noktasında Dünya ile Güneş arası uzaklık 147.098.074 kilometredir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu tarihte, Kuzey Yarımküre güneş ışınlarının en az olduğu döneme gelir ve bu yüzden genellikle kış aylarına denk gelir. Bunun sebebi, Dünya'nın Güneş'e olan eğik eksenidir.
Güneş etrafındaki elips yörüngesinde ilerleyen Dünya, Kuzey yarı kürede yaz mevsimi yaşanırken, Güneş'e en uzak konumunda bulunur.
2. Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu 3 Ocak tarihine Perihel (Günberi) denir.
Dünya'nın Güneş'e olan tam uzaklığı yörünge boyunca değişmekle beraber yaklaşık olarak 150 milyon kilometre veya 8.3 ışık dakikasıdır.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner.
Güneş, Ay'a göre Dünya'ya çok daha uzaktır. Bu yüzden Ay ile aynı konumda olduğunda gökyüzünde kaplayacağı alanla şu anki konumundaki kapladığı alan farklıdır. Ayrıca Dünya, Güneş etrafındaki yörüngesini izlerken bazen Güneş'e daha çok yaklaşır, bazen ise Güneş'ten uzaklaşır.
Enberi açısı ("enberinin boylamı", "enberi argümanı" veya "odak argümanı" olarak da adlandırılır), ω olarak sembolize edilir ve yörüngede dönen bir cismin yörünge elemanlarından biridir.
Yani gezegenimizin yörüngesi dairesel değil, eliptiktir. Ancak bu durumun Dünya'da mevsimlerin oluşumuyla hiçbir alakası yoktur; hatta ilginç bir şekilde, Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu dönemde (yani 147 milyon kilometrelik mesafede) kuzey yarımkürede yaz değil, kış yaşanır!
Kepler Kanunu'na göre gezegenler Güneş etrafındaki dönüş yörüngelerinde Güneş'e yaklaştıkça daha hızlı hareket ediyor. Yani günöte noktasında Dünya saatte 105 bin 444 kilometre hızla hareket ediyor. Bu, günberi noktasındaki hızına kıyasla saatte 3600 kilometre yavaşlama anlamına geliyor.
Uzaydan mavi renkte görünen Dünya, Güneş'e en yakın üçüncü gezegendir. Yapı olarak kutuplardan basık ekvatordan şişkin bir görünüme sahiptir. Kendi etrafında dönüşünü ortalama 24 saatte, Güneş etrafında dönüşünü ise 365 gün 6 saatte tamamlar. Dünya'nın atmosferi ve uydusu vardır.
Günöte: Güneş etrafında dolanan bir gökcisminin güneşe en uzak olduğu noktadır. Afel olarak da adlandırılır. Dünya, Güneş etrafındaki dönüşü sırasında günberi noktasına 03-04 Ocak tarihinde, günöte noktasına ise 04-06 Temmuz tarihinde gelir.
3 Ocak her yıl "Dünya Uyku Festivali Günü" olarak kutlanır. Bu gün, insanların uyku ve dinlenme önemini vurgulamak ve iyi bir uyku alışkanlıklarının teşvik edilmesi için bir fırsattır. Uyku, sağlığımız ve iyi bir yaşam kalitesi için önemlidir.
Bu yılki perhelion (günberi) 4 Ocak 2022 Salı günü, Türkiye saatine göre 09:52'de gerçekleşecek. 105 bin 052 km olacak. 152 milyon 98 bin 455 km uzaklıkta olacağız.
Gece ve gündüz oluşumunu sağlayan en önemli olay ise dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşüdür. Ayrıca dünyanın güneşe dönük olan tarafında gündüz yaşanırken güneşe bakmayan tarafında ise gece yaşanır.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Dünyanın Dolanma Hareketi
Tam olarak Dünya Güneş'in etrafında 365 gün 6 saat içerisinde bir tur dönüşünü tamamlar. Biz bu süreye 1 yıl deriz. Özellikle dünyanın dolanma hareketi ile beraber mevsimler oluşur. Bu konuda Dünya'mızın Güneş'in etrafında tam bir tur dönmesine yıllık hareket denmektedir.
3 Ocak`ta eksen eğikliğinden dolayı kuzey yarımküre güneş ışınlarını güney yarımküreye göre daha eğik alır. Dolayısıyla burada kış mevsimi yaşanır.
Hava alçalırken, daha soğuk, hızlı hareket eden hava akımlarını da dışarı itiyor. Bunun sonucunda toprak, kum, beton ve asfalttan oluşan zemin güneş ışığında kavruluyor. Yazın günlerin uzun sürmesi nedeniyle ısı enerjisi hızla birikiyor ve sıcaklıklar yükseliyor.
Dünyanın yörüngesi değişiyor ama bu değişim çok az. Güneş nükleer füzyon sonucu sürekli kütle kaybediyor ve kütle çekimi azalıyor. O yüzden dünya ortalama senede 15 cm güneşten uzaklaşıyor. Toparlarsak sorunun cevabı, evet, 15cm farkla bir sene sonra aynı yerde kesişirsin.
Not: Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının değişmesi mevsimlerin oluşumu üzerinde etkili değildir. Temmuzdur, fakat kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanır. Dünya'nın Güneş'e en yakın ve en uzak olduğu iki konum arasında yaklaşık 5 milyon km fark vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri