Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Cevap: Ek madde 5 kapsamında ödenen primler SSK'ya sayılıyor. Ek madde 5 kapsamında 450 gün daha prim ödeyerek Bağkur'dan sonra SSK'ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK'dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 işgünü prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz.
2008 yılında yapılan değişiklikle tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanarak daha önce SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı adı altında yürütülen işlemler Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) adı altında birleştirilmiştir.
e-devlet kapısı üzerinden; 4/a-4/b-banka sandıkları çalışanları hizmet birleştirmesinin “4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı çalışanların hizmet birleştirme başvurusu” bölümünde birleştirme başvurusunda bulunabilir.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
İlgili 45 soru bulundu
1) EYT kapsamında kimler, nasıl emekli olabilecek? EYT düzenlemesinden uzun vade (malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları) ilk sigortalılık başlangıcı 08.09.1999 ve öncesi olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka-Sigorta Sandığı sigortalıları yararlanabilecektir.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Yargıtay'a göre, bazı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının tek başına aylık bağlanmasına yeterli olması halinde, diğer kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde, “sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin de bu yönde olması koşuluyla” zorunluluk bulunmuyor.
Hizmet birleştirilmesinde, her yıl 360 gün, her ay 30 gün olarak hesaplanır. Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmez.
Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart hale gelecek. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SGK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek.
Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.
Hizmetlerin göreve başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutulması durumunda, devlet memurunun emekli keseneğine esas derece ve kademesi yükselecek, bu halde de memurdan yapılacak Sosyal Güvenlik Kurumu kesinti tutarı (hizmet süresine göre) az da olsa artacaktır.
kimlik numaranızı ve E-Devlet şifremizi girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle E-Devlet üzerinden başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
Bu çalışma gerçekleşirse 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan BAĞ-KUR'lu erkek sigortalılardan 7200 prim gününü tamamlamış olanlar hemen emekli olabilecekler. Prim günü 7200'den az olanlar ise 7200 günü tamamladıklarında emekli olabileceklerdir.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.
Hizmet birleştirmesi başvurusu sigortalının emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölümleri halinde ve aylığa hak kazanılmış olması koşuluyla yapılır. Hizmet birleştirilmesi talebi aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine yapılır.
Hizmet birleştirme yapacak olan kişiler, çalıştığı kurumdan imzalı ve mühürlü görev yeri belgesi almalıdır. Daha sonra e-Devlet sisteminden alınacak olan hizmet dökümü ile idareye başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca öğretmenin bağlı olduğu il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe yazarak başvuru yapmalıdır.
Fiili hizmet süresinden kasıt, takvim yılı değil, fiilen çalışılan günlerdir. Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı.
Bu hafta da 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) primlerin iptal edilerek 4/a prim borçlarına aktarılmasını ele alacağız. 4/b kapsamındaki sigortalıların ödedikleri primlerin tamamı aktarılacaktır. Öncelikle 4/a kapsamında sigortalı hissesine aktarma yapılacak, artan kısım da işveren hissesine aktarılacaktır.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununu geçici 20 inci maddesine göre kurulan emekli sandıklarına, tabi çalışmalar dikkate alınır. Hizmet birleştirme işlemleri yapılırken her sene 360 gün ve her ay 30 gün olarak kabul edilmektedir.
Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lulara 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkarılan borç yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Borçlarını ödemeyenlerin de sigortalılık süreleri donduruldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya imkânı da tanındı.
Mevcut sistemde sigortalının son 7 yıllık (2530 gün) fili hizmet süresi dikkate alınıyor. Bu sürenin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor.
1261 KURALI DEĞİŞECEK
Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri