Migrende gözün etkilenmesi sık rastlanan bir durumdur. Genelde tek taraflı olan migren atakları şakak ve gözü birlikte etkiler. Göz ve çevresi damarlar genişlediği için ödem oluşur.
Migren ve görme bozukluğu sıklıkla görülebilmektedir. Migrenin gözlere etkisi vardır. Geçici görme kaybı, görme bozuklukları, tek taraflı görme kaybı, gözde şiddetli ağrı, ışık görülmesi, gözde zikzak görme migren belirtileri olabilir.
'Auralı migren' cisimlerin etrafında kırılmalara, yansımalara, ışık saçılmalarına ve geçici görme kaybına yol açabiliyor.
Bulantı, kusma, ışıktan, sesten ve yoğun kokulara karşı hassasiyet gelişmesi ve burun akıntısı, migren baş ağrısının kötüleşme eğiliminde olduğuna işaret eden belirtiler arasında yer alır. Migren baş ağrısı saatler ya da günler boyunca devam edebilir.
Migren belirtilerinden biri de tek taraflı baş ağrısıdır. Zaman zaman taraf değiştirebilen bu tek taraflı baş ağrılarında genel de bir yarıma diğer yarımdan daha fazla eğilimi vardır. Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir.
İlgili 24 soru bulundu
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Migren ataklar halinde olur. O nedenle karıştırılması zordur. Beyin tümörüne bağlı baş ağrısı, çoğunlukla gerilim tip baş ağrısı ile karışabilir. Ancak gerilim baş ağrısı bile arada geçer, tümör baş ağrısı hiç geçmez.
Migrende baş ağrısına sıklıkla mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese hassasiyet, görme ve konuşma bozuklukları eşlik eder. Nörolojik hastalıklar arasında yer alan migren nedeniyle günlük yaşam aktiviteleri büyük ölçüde kısıtlanabilir ve hayat kalitesi düşebilir. Migren atağı saatler ya da günler sürebilir.
Baş ve şakak bölgesine masaj uygulama yapılabilir. Baş ve şakak bölgesine soğuk uygulama migren atağını hafifletebilir. Cildi tahriş etme olasılığına karşı kontrollü bir şekilde; nane yağı ve mentol kullanılabilir. Nane ve mentol içeren kremler, ağrı bantları alın bölgesinde rahatlama sağladığı için önerilir.
Retinal migren, sadece bir gözde aniden ortaya çıkar ve diğer gözü etkilemez. Genellikle 10 ila 20 dakika süren, nadir durumlarda ise 1 saate kadar uzayabilen görme kaybına neden olabilir. Bazı hastalarda ise kör noktaların görülmesine yol açar ve baş ağrısı da görme ile ilgili belirtilere eşlik edebilir.
Göz migreni belirtileri
Auralı migrenin semptomları arasında bulanık görme, ışık çakmaları veya görme kaybı gibi görsel bozukluklar yer alır. Tek taraflı baş ağrısı: Göz migreni baş ağrısı genellikle bir tarafta yer alan şiddetli bir baş ağrısıdır ve gözde, alında hissedilir.
Tek gözde görülen ağrı sinüzit ya da migrene işaret olabilir. Arpacık ya da blefarit: Göz kapağı üzerinde ortaya çıkan, ağrılı ve acılı bir hastalıktır. Göz ağrısı ile birlikte bu hastalık meydana gelebilir. İritis: Nadir olarak görülen bu hastalık, göz içinde yer alan irisin iltihaplanması anlamına gelir.
Sol Göz Ağrısı
Sol tarafta hissedilen ağrı; migren, üveit, yabancı cisim kaçması, alerji gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte şaşılık gibi görme sorunları da ağrıya neden olabilir. Sol optiki sinirlerinin zarar görmesi de solda hissedilen ağrının nedenleri arasında sayılabilir.
Gerilim başağrısı, migrenden farklı olarak çoklukla başın tümünde hissedilen, hafif şiddetli, hareketle artmayan, ağrıya bulantının eşlik etmediği, başı sıkıştıran veya çevreleyen bir başağrısı şeklindedir, yarım saat gibi kısa süreli olabileceği gibi günler, haftalar, yıllarca kesintisiz devam da edebilir.
Göz migrenini tamamen sonlandıracak bir tedavi yönteminin bulunmadığı bilinmektedir. Bu nedenle doktor tarafından hastanın durumuna yönelik olarak ağrı kesici veya ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Göz migreni, göz tansiyonuna sebep olabilmektedir.
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Başın belli bir kısmında ortaya çıkıp şiddetli bir zonklama olarak kendini gösteren migrenin sizde olup olmadığını doktorunuzun sizden isteyeceği migren testi, kan testi yapılması gerekir.
Elektrik dalgaları yayılıyor ve bunların sonucunda beynin damarları iltihaplanıyor. Hastaların bir kısmında daha sonra beyin daha da duyarlılaşıyor. O zaman durum katlanılması daha zor bir hal alıyor. Bu tip migren hastaları saçını ellemek, hatta taramak istemiyor.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Beyin tümörü nerelerde ağrı yapar? Beyin tümörü, kafatasında içinde oluşarak basınca neden olabilir. Bundan dolayı baş ağrısı, şiddetli olabilmektedir. Bunların yanında kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik ve görme, işitme bozuklukları yaşanabilir.
Parasetamol akut migren için etkilidir: Kontrol grubundaki %20'ye kıyasla insanların %39'u bir saatte ağrıdan kurtulur. Aspirin/parasetamol/kafein kombinasyonun da "etkili olduğu hakkında sağlam kanıtları vardır ve migren için birinci basamak tedavide kullanılabilir."
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri