Düşük hemoglobin seviyeleri genellikle kişinin anemisi olduğunu gösterir. Çeşitli bulgular sergiler; zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi, soluk cilt, gibi.
Hemoglobin düzeyinin normalden düşük olduğu noktada ilk akla gelen rahatsızlık anemidir. Aşırı halsizlik hali, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp ritim bozukluğu gibi şikayetleriniz varsa hemoglobin seviyeniz düşük olabilir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
7-8 g/dl dolayındaki düşük hb değerleri genellikle tolere edilebilir. Ancak değerler daha da düşerse, genellikle eritrosit konsantresi nakledilmelidir. Ama: Transfüzyon yani nakil yapılması kararı birçok etkene bağlıdır. Her hastanın durumu değişiktir!
İlgili 19 soru bulundu
Demir eksikliğine yüzünden oluşan kansızlık uzun sürerse, kalp büyüyebilir ve bu da kalp yetmezliğine sebebiyet verebilir. Akciğerler de zorlanacağından bu da nefes darlığına yol açar. Dokulara az oksijen giderse, dokunun oksijensiz kalması sonucu beyin gibi tüm iç organlar etkilenir.
Kırmızı kan hücresi üretiminin eksikliği başta olmak üzere kritik vitamin ve minerallerin eksikliği kansızlık meydana gelmesine neden olur. Kandaki hemoglobin seviyesinin litre kan başına erkeklerde 130 gram, kadınlarda 120 gram, yeni doğanlarda ise 140 gramın altında olması anemi olarak değerlendirilir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Demir, B12 vitamini ve folik asit açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Altta Yatan Nedenin Tedavisi: Kansızlığın altında yatan başka bir sağlık sorunu varsa, bu sorunun tedavisi de kansızlık tedavisini içerir.
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.
Hemoglobin miktarı azaldıkça bu belirtiler daha şiddetli ve çabuk gözlenmeye başlar. Kansızlığın aşırı olduğu durumlarda istirahat halinde bile halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, çarpıntı ve nefes darlığı belirtileri görülebilir.
Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
Kansızlığın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için bir hematolog, gastroenterolog veya jinekoloğa danışılabilir.
Aşırı sinirlilik hali ve sonuçta sosyal hayattan kopma gibi nedenlerin altında kansızlık olabilmektedir.
Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır. B12 vitamini eksikliği anemisi için hayvansal ürünler veya B12 vitamini takviyeleri önerilebilir.
Eliniz kesildiğinde K vitamini doğrudan giderek, prekürsör proteinlerden bu faktörlerin sentezlenmesini ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. vitaminin rolü tam olarak bilinmemektedir, ancak bazı veriler kalsiyum metabolizmasında rol alabileceğini göstermektedir.
*1 büyük boy yumurta sarısı=0,7mg demir içerir– kahvaltıda yanında söğüş sebzeler( domates, salatalık, biber, maydanoz) tercih ederek demirin vücudumuza daha fazla katkısı sağlanır.
Portakal, limon, mandalina, yeşil biber gibi C vitamini içeren yiyeceklerin demir içeren gıdalarla birlikte tüketilmesi faydalı olabilir. Dengeli beslenme: Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, demir eksikliği riskini azaltabilir. Farklı besin gruplarından yeterli miktarda tüketmek önemlidir.
Çocuklarda, demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık sorunu; konuşma, yürüme ve oturmada gecikme ile öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. B 12 vitamininin eksikliği B 12 anemisine yol açmaktadır. Bu hastalık el ve ayaklarda uyuşma, kilo kaybı, ishal, unutkanlık, depresyona da neden olabilmektedir.
Özellikle ciltte yaygın ve şiddetli kaşıntının asla ihmal edilmemesi gerekiyor, çünkü bu tablo demir eksikliği kansızlığı, kronik böbrek yetmezliği, bazı kan hastalıkları, siroz, enfeksiyonlara bağlı karaciğer iltihaplanması, pankreas tümörü ve kistleri gibi önemli sistemik hastalıkların habercisi olabiliyor.
Kansızlık, yani anemi, doğrudan kilo alımı ile bağlantılı bir durum değildir. Ancak, anemi kilo alımına dolaylı olarak etki edebilecek bazı faktörlere neden olabilir: Enerji Seviyesinin Azalması: Anemisi olan kişilerde oksijen taşıma kapasitesinin düşmesi nedeniyle enerji seviyesi azalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri