Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir.
Anüsü örten mukozanın altında bulunan toplardamar ağından oluşan yumuşak yumaklardır. Büyük tuvalet sırasında hafifçe şişerek dışkıya ve anüse yastık görevi görürler. Bu sayede dışkılama rahat olur. Ayrıca gaz ve dışkı ayırımını yapabildiklerinden gaz çıkarma sırasında dışkı kaçırmayı önlerler.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
Hemoroid (basur) belirti ve bulguları genellikle kolon ve rektum (kolorektal) kanserine benzerdir. Bununla birlikte hemoroidin kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanserine yol açtığını gösteren herhangi bir kanıt yoktur.
İlgili 25 soru bulundu
Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir.
İç Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir? Bağırsak hareketleri sırasında veya sonrasında tuvalet kağıdında veya dışkıda parlak kırmızı kanama görülebilir. Makat çevresinde kaşıntı veya yanma olabilir. İç hemoroid büyüdükçe rektumda dolgunluk hissi veya makatta yabancı cisim hissi olabilir.
Hemoroid ağrısı nerelere vurur? Hemoroid, anal bölgede yoğun bir ağrıya neden olabilir. Bu ağrı, genellikle makat çevresinde yoğunlaşır; ancak, bazen kalça, bel ve hatta bacaklara kadar yayılabilir.
Aynı şekilde, hemoroid memesine dokunulması ve üzerine oturulması halinde ağrının şiddeti artar. Dayanılmaz ağrısı olan hastalara, yüzüstü yatmasını öneririz. Ağrı, ilk 4 gün çok şiddetli olmakla birlikte; ilerleyen günlerde hafifleyerek kaybolmaktadır.
Bu nedenle makattan kan gelmesi, dışkıya çizgi şeklinde kan bulaşması, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkının incelmesi, halsizlik, kolay yorulma ve kilo kaybı gibi şikayetler olursa mutlaka uzmana başvurulmalıdır. Hemoroid başka bir hastalığa dönmez.
Gaz Sancısı Nerelere Vurur? Gaz sancısı sıklıkla mide ve bağırsaklarda ortaya çıkma eğilimi gösterir. Ancak aşırı gaz birikmesi bazı kişilerde göğüs ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra bağırsakların sağ tarafında gaz birikmesi safra veya apandisi etkileyebilir.
Kronik sürekli geğirme, peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya gastrit gibi bir üst gastrointestinal bölge hastalığının belirtisi olabilir. Gaz Çıkarma. Günde 14 ila 23 kez gaz geçişi normal kabul edilir.
Geğirme, fazla havanın yutulması sonucunda meydana gelir. Fazla havanın yutulmasına neden olan faktörler arasında yemeklerin hızlı tüketilmesi, yemek yerken konuşmak, gazlı içecekler, sigara tüketimi ve sakız çiğnemek gibi durumlar yer alır. Bu eylemler üst sindirim sisteminde fazla hava yutulmasına yol açar.
Geçmiş olsun, hemoroid (basur, mayasıl, babasıl) hastalığının karında şişkinlik yapması pek beklenmez. Hemoroid hastalığı, ancak ileri derecede (üçüncü ve dördüncü derecede) olursa, hastada dışkılama zorluğu ve kabızlıkta eklenir ve o takdirde karında şişkinlik görülür.
Bacaklarda bulunan varislere benzer bir hastalık olan hemoroid, anüs ya da makat bölgesinde bulunan damarların büyümesi veya şişmesiyle oluşur. Damar yumakları oluşmasına neden olan hastalıkta zaman zaman damar yumakları anüsten dışa sarkabilir.
İç hemoroid ciddi anlamda rahatsızlık vermezken dış hemoroidler kişinin hayatını olumsuz etkiler. Basur tedavisi için genellikle son aşama yani hastalığın son kısmında fark edip gelen hastalar, gerekli tedavileri alarak sağlıklı yaşamlarına geri dönebilirler.
Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir. İlk hafta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılması gerekir. Kabız kalınması halinde şikayetler çok artacağından kabızlık önleyici-dışkı yumuşatıcı ilaçların rutin kullanımı önerilir.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen bu ilaçlar, bayanlar en iyi hemoroid kremi olarak gösteriliyor. Reçetesiz olarak satılan bu ürünler bölgesel olarak rahatlama sağlayan anestezik maddeler içerir.
IV. Evre: Hemoroid evreleri arasında en şiddetli ağrı ve kanamaların görüldüğü bu evrede hemoroid memesi olarak da bilinen hemoroid pakeleri anüsten dışarı çıkmakta ve elle müdahale edildiğinde dahi pakeler tekrar dışarı çıkabilmektedir. Bazı durumlarda bu memeler içeri hiç girmemektedir.
Bazı kişilerde özellikle stresli, kırılgan, sıkıntılı, üzüntülü kişilerde iç kas sıkılması artmış olabilir ve tuvalet sırasında tam gevşeme olmaz. Bu kişiler hemoroidal hastalığın oluşum nedeni olan kabızlık olmasa da zorlanarak dışkılarlar ve hemoroidal hastalık gelişir.
Hemoroidal hastalık hiçbir zaman kansere çevirmez.
Ancak kolon kanserinin bulguları hemoridal hastalıkla çok karışır. Hastalar bu nedenle yıllarca hemoroid olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle rektal kanaması olan her hastada mutlaka kolon kanseri ayırıcı tanısı yapılmalıdır.
İç hemoroid nedir, rektum adı verilen kalın bağırsağın son kısmında yani anüse bağlı olan kısımda oluşan hemoroid iç hemoroiddir. Çoğunlukla ağrıya neden olmaz. Ama meme dediğimiz sarkıtlar meydana geldiyse ağrı oluşabilir. Dış hemoroid nedir, anüste bulunan damarlarda görülen hemoroiddir.
Hemoroid belirtileri arasında karın ağrısı yoktur. Ancak, ek olarak dışkılama zorluğu, kabızlık, huzursuz bağırsak sendromu (İBS), vb. sorunlar varsa karın ağrısı görülebilir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Basur Patlarsa Ne Olur? Basurun patlaması içerdiği kan damarları nedeniyle kanamaya neden olur. Bu kanama, genellikle baskı ile kendi kendine duran bir kanama olabileceği gibi bazen (özellikle kan sulandırıcı kullanımının olduğu durumlarda) kontrol edilemeyen acil cerrahi müdahale gerektirebilecek karakter kazanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri