Kolonya içeriği; su, etil alkol ve esans sıvılarından oluşmaktadır.
Kolonya sürdükten sonra ferahlık hissedilmesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir. İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur.
Kolonya ferahlatıcı etkisini etil alkolden almaktadır.
Metil alkolün yalnızca içkilerde değil, parfüm ve kolonyalarda da kullanılmaması gerekiyor. Çünkü ciltte de emilimi yüksek olduğu için zehirleyebiliyor. Ucuz kolonyalarda da maalesef ki metil alkol kullanılıyor.
Yüzde yüz etil alkol kullanıldığı var sayıldığında kolonya yapımı için gerekli olan oranlar genellikle 45 ml etil alkol, 45 ml su ve 15 ml esans bazlı sıvılardır. İlk önce alkol ve suyun iyice karıştırılması ve ardından esansın ilave edilmesiyle elde edilen karışım kolonya oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Etanol renksiz, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvıdır. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür.
Etil alkol zararlı olmakla birlikte yaraları sterilize etmede yetersiz bir maddedir de aynı zamanda. Açık yaralara etil alkol uygulamak son derece zararlıdır, tıp uzmanları genelde açık yaralara steril su veya iyot çözeltisi ile muamele etmektedirler.
Kokladığınızda hafiften genzinizin yandığınızı hissederseniz, ferahlık alırsanız etil alkolle yapılmıştır. Metil alkolü burnunuza çektiğinizde bir süre sonra tahriş hissedersiniz” diye konuştu.
Farklı bir tabirle içkilerin yasaklanmasının illeti, sarhoşluk vermeleri ve aklı gidermeleridir. Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır. Metil alkol (odun ruhu) Ağaç kütüklerinin sanayide kullanımları için fırınlanmaları esnasında ortaya çıkar.
Eğer alkolün rengi pembe, fuşya, açık kırmızı gibiyse kesinlikle içilmemesi gerekir. Bu renkler metil alkol olduğunu temsil eder. Şeffaf olarak kaldığında ise etil alkol olduğunu anlayabilirsiniz. İçinde bulunan toz olarak gözüken pH dengeleyici indikatörler alkole karışıp yok olmaz.
Yetkili etil alkol dağıtım firmaları tarafından piyasaya arz edilen bu tıbbi kullanım amaçlı etil alkoller etil alkol toptan satış belgesi veya etil alkol ve metanol toptan satış belgesini haiz ecza depoları eliyle eczane ve hastane gibi sağlık kuruluşlarının kullanımına sunulur.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Sağlık açısından ikisi arasındaki en önemli fark etil alkol vücutta metabolize edilebilen bir maddedir, karaciğer tarafından işlenebilir su ve karbondioksit olarak atılabilir. Metil alkol ise metabolize olmaz ve karaciğer tarafından işlenemez, vücuda giren metil alkol formaldehit ve formik aside dönüşür.
Etanol; etil alkol. Sarhoşluk veren içeceklerdeki alkoldür. Renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır (C2H5OH). Alkol, etil alkol ve alkol olarak da adlandırılan etanol (EtOH), mayalar tarafından şekerlerin fermantasyonu ile üretilen, alkollü içeceklerde bulunan alkolün temel türüdür.
Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir. Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir.
Bu noktada, Coca Cola'da alkol olmadığı için, oranından da söz etmek mümkün değil doğal olarak. Coca Cola'da alkol yok!
Alkol (etil alkol) Kaynakları
Bağışıklık sistemini zayıflatır, sarhoş eder, %15'in üzerinde ise toksik ve hatta ölüm riski söz konusu olabilir (Elgün, 2019).
İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Metanol olarak da bilinen metil alkol tüm bu benzerliklere rağmen etil alkolden çok daha fazla zararlıdır. Metil alkol renksiz, uçucu ve zehirli bir sıvıdır. Etil alkol zirai ürünlerin damıtılmasıyla elde edilirken metil alkol, odun, kömür ve doğalgazın damıtılmasıyla elde edilir.
Kolonyaların üzerinde bulunan 60°, 70° ve 80° gibi ifadeler kolonyaların kalitesini anlamada bizlere yardımcı olmaktadır. Çünkü bu ibareler, kolonya içerisinde ne kadar alkol bulunduğunu bizlere göstermektedir. 80° olan kolonyalar, diğerlerine nazaran daha kaliteli olmaktadır.
etil alkol alınmaz ise metil alkol parçalanır metil alkol parçalandığında da formaldehit daha sonra da formik asit oluşur ki, bunlar adamı kör eder.
Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor. Sahte içkilerde, metil alkolün yanı sıra farklı aroma ve boyalar da bulunuyor.
Saf etil alkol toksiktir. Yanlış kullanımı komaya ve hatta ölüme neden olabilir. İzopropil alkol (IPA) ve butil alkol gibi diğer alkol türleri oldukça toksiktir ve hiçbir şekilde tüketilemez.
Etil alkol hem fermantasyon ile hem de petrokimyasal yollarla üretilebilir. Dolayısıyla hangisinin tercih edileceği petrol ve tahıl fiyatlarına bağlıdır. Kimyasal olarak etilen hidrasyonu ve CO2'ten, doğal olarak da maya türlerinde şekerin metabolize edişinin bir yan ürünü olarak elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri