Basur (Hemoroid) Belirtileri Nelerdir? Kaşıntı ve batma ilk kendini belli eden belirtidir. Bazılarında kanama görülür ve rektal bölgede ağrı hissedilir. Hurma, maydanoz, dereotu, ahududu, böğürtlen,keçiboynuzu ve keçiboynuzu kahvesi, kapari, madımak otu, yenibahar baharatı gibi besinler iyi gelebilir.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Hurma, maydanoz, dereotu, ahududu, böğürtlen,keçiboynuzu ve keçiboynuzu kahvesi, kapari, madımak otu, yenibahar baharatı gibi besinler iyi gelebilir.
MAYDANOZ: Maydanozu ince kıyıp bir bardak kaynar suda on dakika kaynatın. Kaynama bitince yarım saat bekletin ve pamukla basura pansuman yapın. Ağrıları dindirecektir.
Basur memesi hastalığında beslenme ve hijyen önemli bir yer tutar. Basur memesinin inmesi için lif içeriği yüksek olan yiyecekler ve zeytinyağlı gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra sıcak su banyosu da basur memesinin inmesine yardımcı olur.
Hemoroid tedavisinde etkilidir
Hemoroid, ya da halk dilinde basurun giderilmesinde, içine bir miktar zeytinyağı katılmış bal tüketiminin etkili olduğu saptanmış.
Bazı çay türleri, dışkıyı yumuşatarak, tahrişi yatıştırarak ve bağırsaklardaki iltihabı azaltarak hemoroid geliştirme riskinizi azaltabilir. Çaylar daha düzenli olmanıza, bağırsak hareketleri sırasında daha az gerilmenize ve hatta kan dolaşımını artırmanıza yardımcı olabilir.
Basur Memesi Nasıl İner? Basur memeleri kendiliğinden inmez, ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak tromboze hemoroid durumu söz konusu ise ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Bu durumda sıcak su oturma banyosu ya da uyuşturma özelliği bulunan merhemlerle şikayetleri azaltılabilir.
Buz uygulaması: Şişmiş alanlara bir seferde 10 dakika boyunca bez kaplı buz paketleri uygulanması hemoroid ağrısının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lifli beslenmek ve su içmek: Lifli beslenmek ve günde ortalama 2 buçuk litre su içmek; dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır.
Baklagiller: Lif açısından zengin bir besin grubu olan baklagiller de hemoroid rahatsızlığını önlerler. Kuruyemişler: Ceviz, fındık ve bademin gün içerisinde tüketilmesi önerilir.
Kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi baharatlar ve hardal gibi acı soslar bağırsaklardan yarı sindirilmiş olarak geçtiğinden basur kanamalarını arttırabilir. Kek, çörek, kurabiye, gazlı içecekler, dondurma gibi şekerli gıdalardan kaçının.
Basurun çoğalmasındaki en büyük etkenlerden biri kabızlıktır. Tahıllar içerdikleri yüksek lif sayesinde sindirimi kolaylaştırdıkları için basur problemini en aza indirir. Tatlı biber, havuç, patlıcan ve domates gibi sebzeler basur tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır.
Hemoroid tedavisinde özellikle lifli gıdalarla birlikte posalı yiyecekler tüketilmesi önerilir. Bunların yanında saf, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı tüketmek ise şikayetlerin büyük oranda azalmasına, hemoroidin gerilemesine ve hatta kaybolmasına yardımcı olur.
Anal bölgede makatta kaşıntı, kanama, rahatsızlık hissi gibi belirtilerle kendisini gösteren hemoroid yaşam kalitesini de etkileyen bir sağlık sorunu. Pek çok kişinin çekinip doktora başvurmadığı hemoroid, kolaylıkla tedavi edilebiliyor.
İşte İbrahim Saraçoğlu'nun hemoroid (basur) sorununa kesin çözüm olarak önerdiği doğal kür tarifi... * Çobançantası bitkisini 1 bardak suda 7-8 dakika kaynatın. * Ilınınca süzüp suyunu için. * Bu kürü 30 gün boyunca aç karnına her gün yapın.
Ceviz yaprağı suyu ishale, bademcik iltihabına, el ayak terlemesine ve hemoroide iyi gelir.
- C vitamini içeren besinler: Portakal, kuşburnu, çilek, limon, kivi ve ahududu gibi meyveler hemoroid hastalığına iyi gelmektedir.
Dışkının yumuşak bir şekilde yapılması hemoroid oluşumunu engellediği için, dışkının yumuşak oluşumunu sağlayacak olan lif ve posa oluşturan yeşil sebzeler, marul, salatalık, biber, ıspanak, roka, tere ve kuzukulağı gibi besinler tüketilmelidir.
Aşırı kahve tüketimiyle birlikte, hareketsiz bir yaşam biçimi, günlük 2- 2,5 litrenin altına düşen su tüketimi ve lifli gıdaların kahve kadar menülere dâhil olamaması ile kabızlık, basur (hemoroid) rahatsızlığını doğurabiliyor.” Op.
Portakal, incir, kiraz, marul, mercimek, soğan, üzüm, alkol, sigara, beyaz ekmek, sarı kantaron, peygamber çiceği yenmemeli. Bu gıdalar basur yakınmalarını artırır, iyileşme sürecini yavaşlatır.
Acı, turşu, sirke, alkol ve sigaradan uzak durun'' dedi. Hemoroid'in ülkemizde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Menteş, toplumun dörtte üçünün bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına rağmen sadece dörtte birinin doktora başvurduğu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri