İş Kanunu'nun çalışma süresine dair getirdiği temel kurallardan birisi günlük çalışma süresinin azami 11 saat olmasıdır. Böyle olunca, bir hemşire elbette nöbet tutabilir; ama bu nöbetin süresi 24 saatlik zaman diliminde 11 saatten çok olamaz.
08-08 (24 saat) olacak şekildedir. Bazı üniversite hastanelerinde 08-20 (12 saat), 20-08 (12 saat) şeklinde de olabilmektedir.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Bu düzenlemeler birlikte değerlendirildiği kurumdaki tüm hemşireler arasında (sağlık sorunları, gebelik vb. haller nedeniyle nöbete dahil edilmesinde sakınca bulunanlar dışında) nöbetin uygulanacağı, bunun icap nöbeti şeklinde düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.
Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
İlgili 29 soru bulundu
Hafta içi nöbetler 17:00-08:00 saatleri arasında onbeş saat olarak yapılmaktadır. İşçinin yaptığı işin niteliğine göre zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle üç saat ara dinlenmesi indirilerek hafta içi nöbette oniki saat fazla çalışma yaptığı kabul edilmektedir.
# Nöbet ücreti ödenebilmesi için personelin kesintisiz en az 6 saat nöbet tutması gerekmekte olup, aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde ayda en çok 60 saat için ve diğer yerlerde ise ayda en çok 130 saat için nöbet ücreti ödenebiliyor.
Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
* Yıllık izinler sözleşme yılı içerisinde kullan - dırılır. . 1 yıldan 10 yıla kadar hizmeti olanlar için 20 gün, . 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için 30 gün izin verilir.
Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Haftada 16. -08. saatleri arasında iki sefer çalışan bir hemşire ardışık 72 saat izin kullanabilir.
Hemşireler Nöbette Ne Kadar Alır? Kamuda çalışan hemşireler nöbet ücretlerin saat ücret olarak alırlar. 2023 zamlarından sonra yüksekokul mezunu hemşireler nöbette saatlik 38.73 TL, ameliyat biriminde görev yapan lisans ve ön lisans mezunu hemşireler nöbet saatine 58.11 TL alabilecekler.
Çalışma saatleri: Hemşireler, genellikle vardiyalı olarak çalışırlar ve hafta içi veya hafta sonu gibi farklı günlerde çalışabilirler. Bu, hastane veya kliniklerin çalışma saatlerine göre değişebilir.
Böyle olunca, bir hemşire elbette nöbet tutabilir; ama bu nöbetin süresi 24 saatlik zaman diliminde 11 saatten çok olamaz.
Hemşire Ne Kadar Maaş Alır? Hemşire olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hemşire maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.600 TL civarındadır.
2023 yılı itibari ile 3969 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hemşire maaşları 13650 TL'dir. En düşük Hemşire maaşı 11400 TL iken, en yüksek Hemşire maaşı 29480 TL'dir. Güncel Hemşire maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Söz konusu kanunun ilgili maddesi uyarınca kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda öğretmenler, hemşireler ve diğer devlet memurları 7 gün izin kullanabiliyor.
Genellikle de bu süre 5 gündür. Bu nedenle de birçok çalışan, kanunlar ile belirlenen düğün izninin 5 gün olduğunu zanneder. Ancak yasal olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Kısacası iş sözleşmesi ile belirlenmediği takdirde işveren olarak 3 günden fazla izin verme yükümlülüğünüz yok.
Başhemşire olmak için 4 yıllık sağlık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ekstrem durumlarda liseden mezun hemşireler bu göreve getirilebilir. Başhemşireler yöneticilik ve liderlik özellikleriyle ön plana çıkmalıdır. İnsanlarla iyi anlaşan ve iletişim gücü kuvvetli olan kişiler bu görevi yerine getirebilir.
Hem 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda hem de 4857 Sayılı İş Yasasında düzenlenen günlük çalışma sürelerine aykırıdır. Zaten uygulama kabiliyeti de bulunmamakta, nöbetçi personel gece uygun bulduğu bir yerde uyumak durumunda kalmaktadır.
Başhemşire ile beraber dörtten fazla hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı bulunan kurumlarda başhemşire nöbete girmez, herhangi bir sebeble sayıları dörtten aşağı inerse başhemşire de nöbete dahil olur.
Geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçiren personele, kurumun personel durumu ve imkanları müsait olmak, hizmeti aksatmamak kaydıyla evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürece dinlenmesi için baştabip izin verebilir. Bu takdirde de bunlar acil durumlarda baştabip veya nöbetçi tabibin davetine uymaya mecburdurlar.
Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor.
Sağlıkçının 'nöbet' itirazında Yargıtay'dan emsal karar: 24 saat çalışana 4 saat mola. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin uyku ihtiyacını dinlenme süresi içerisinde gideremediği durumlarda 24 saat esaslı çalışmada ara dinlenmesinin 4 saat olarak kabul edilmesinin gerektiğine hükmetti.
(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar. (6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri