Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Kekik Sıkça Sorulan Sorular
%14 indirimle Çınar Baharat 60 gr Yaprak Kekik 38 TL'ye, %6 indirimle Dökme Kekik 250 gr 210 TL'ye, %20 indirimle Kekik Bilya Tomurcuk 1 Kg 187 TL'ye, %20 indirimle SAKSIDA KEKİK SETİ - Mutfakta Evde Kekik Yetiştirin 199 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 93,17 TL.
1 dönümden kaç kg kuru kekik çıkar? Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
1 Dal (2 gr) yaklaşık 2.02 kcal kalori içerir, 0.11 gr protein, 0.49 gr karbonhidrat ve 0.03 gr yağ bulunur ve 0.5 porsiyona eşittir.
1 Çay Kaşığı (2 gr) yaklaşık 6 kcal kalori içerir, 0.18 gr protein, 1.28 gr karbonhidrat ve 0.15 gr yağ bulunur ve 0.4 porsiyona eşittir.
Kekik üretimi çok kazançlı. İklime bağlı olmakla birlikte 1 dekarlık alandan ilk sene 200 kiloya yakın kekik elde edilebiliyor. 1 dekarlık alana ekilecek fidanın da toplam maliyeti yaklaşık 500 lira. 500 liraya karşılık yaklaşık, 200 kilogram kekik elde etmek oldukça karlı bulunuyor.
Doğal kekik tohumu - 22,00 TL.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekik çayı tüketimi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak metabolizma hızını artırır ve vücudu dinçleştirerek zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca Toksin atımı ve yağ yakımını da hızlandırır.
Sağlığa birçok faydası olan kekik çayı da en çok tercih edilen bitki çayı çeşitleri arasındadır. Kekiği aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilir ve kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir. Çok çeşitli iklim koşullarına sahip olan (Rusya, Polonya, İsviçre, Fas, İspanya, İran, Mısır, Güney Afrika) birçok ülkede ticari olarak yetiştirilmektedir.
Kekik kendine özgü tada ve kokuya sahip bir Akdeniz bitkisidir. Genellikle baharat olarak kullanılan bu bitki eski medeniyetlerden günümüze tıbbi özellikleriyle de bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri