Hemşirelerden elde edilen verilerde temel yönetim sorunları “Adaletsizlik, Kayırmacılık, İletişimsizlik, Yargılayıcılık, Mobbing, Umursanmama, Despotizm, Değersiz Hissettirme, Rencide Edilme, Yalnız Bırakılma” başlıkları altında kategorize edilmiştir.
Kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklar, kesici delici alet yaralanmaları, bel ağrısı, lateks alerjisi, şiddet, tükenmişlik ve stres sağlık çalışanlarının en sık karşılaştığı tehlikeleri oluşturmaktadır.
W Hona (1979) ise "Hemşirelik problemi birey, aile ve toplumun temel ihtiyaçlarında dengesizlikten oluşan bir durumdur, bu da hemşirelerin profesyonel yardımını gerektirir" ifadesi ile hemşirelik tanısını tanımlamıştır.
Hemşireliğin temel işlevleri; birey, aile ve toplumun sağlığını ve esenliğini korumak, sürdürmek ve geliştirmektir. Profesyonel değerler hemşirelik uygulamalarının kaynağıdır. Hemşirelik mesleğindeki beş temel değer insan onuru ve saygı, eşitlik, adalet, alturizm ve doğruluktur.
Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
- Saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli sağlık hizmeti almalıdır. - Her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir ortamda sağlık hizmeti almalıdır. - Hastanın, şartların gerektirdiği her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır.
Diğer bir deyişle, 12 saat çalışan her bir hemşire 6,96 saatini hasta bakımı ile ilgili direkt ve indirekt işlere ayırırken; 5,04 saatini hasta bakımı dışındaki işlere ayırmaktadır.
Hemşirelik becerileri, hemşirelerin sağlık hizmetlerini etkili bir şekilde sunmalarını sağlayan pratik yeteneklerdir. Hemşirelik becerileri, hemşirelerin hasta bakımı, tıbbi müdahaleler, hasta değerlendirmesi, iletişim, liderlik, işbirliği ve problem çözme gibi alanlarda etkin olmalarını sağlar.
Hemşirelik, geniş uygulama alanlarına sahiptir. Hemşireler tedavi planını uygular, tedavinin gidişatını değerlendirir, hastayı fizik muayeneden geçirir, hastayı takip eder, acil durumlara müdahale eder ve hastanın tıbbi bakımını planlar. Bakım sağlama rolü, hemşireliğin tarihsel imajını şekillendirmiştir.
Hemşirelik tanıları, bireyin var olan ya da olası sağlık problemlerini önlemek, hafifletmek veya çözümlemek için hemşirenin yasal olarak uygulamaya yetkili olduğu klinik kararlardır (Dikmen, Ak ve Yorgun 2015, Mendi 2016).
Hemşirelik felsefesi ilkeleri
Hemşirelik, bireyin kendine özgü özellikleri, kişiliği ve bütünlüğü içinde hak ve mahremiyetine saygı duyar. Hemşirelik, sağlıktan sapmalar olduğunda bireyin optimal sağlık bakımı almaya hakkı olduğunu savunur. Hemşirelik, bireyin sağlıklı ortamda yaşamaya hakkı olduğuna inanır.
Hemşirelik mesleği, çalışma koşulları ile ilgili birçok risk içermektedir.2,3 Bu riskler; uzun süreli çalışma, aşırı iş yükü, zaman baskısı, zor ya da karmaşık görevler, yetersiz dinlenme araları, infeksiyon etkenleri, kimyasallar, radyasyon, ergo- nomik riskler ve fiziksel etkenler olarak sıralana- bilmektedir.
Sağlık işgücü içinde en yüksek sayıda yer alan hemşirelik riskli bir meslektir ve hemşireler geniş çeşitlilikte sağlık ve güvenlik tehlikeleri ile karşı karşıya bulunmaktadırlar. Yetersiz çalışma ortamı, yetersiz araç, yetersiz personel hemşirelerin yaralanma riskini artıran faktörler olarak gösterilmektedir.
Sağlık kurumlarında risk yönetimi sağlık hizmetinin ve işletmenin varlığının devamlılığın sağlanmasında mevcut risklerin başarıyla tanınması, yönetilmesi ve azaltılmasıdır. Stratejik kararlarda belirsizliklerin, risklerin ve fırsatların kurumun iş başarısı için bir araç olarak kullanılabilmesidir.
Yüksek hemşire, yüksek lisans diplomasına sahip hemşiredir. Ülkemizdeki hemşireler arasında yüksek lisans diplomasına sahip hemşire oldukça düşük sayıdadır. Yüksek hemşire, hemşirelik lisans bölümünü tamamladıktan sonra, bu alanda yüksek lisans yapmış ve uzmanlaşmış kişidir.
Hemşire Ne Kadar Maaş Alır? Hemşire olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hemşire maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.600 TL civarındadır.
Meslekte çalışma saatleri genel itibariyle devlet hastanelerinde 08-16 (8 saat), 16-08 (16 saat), 08-08 (24 saat) olacak şekildedir. Bazı üniversite hastanelerinde 08-20 (12 saat), 20-08 (12 saat) şeklinde de olabilmektedir.
Safiye Hüseyin Elbi
İlk Türk hemşiredir. Türkiye'de Modern Hemşireliğin öncüsü olan Safiye Hüseyin Elbi, şefkat ve meslek aşkıyla dopdolu bir kadındı. Hilal-i Ahmer'in en önemli temsilcilerinden Dr.
Florence Nightingale (İngilizce telaffuz: [ˈflɒrəns_ˈnaɪtɨŋɡeɪl]; 12 Mayıs 1820 – 13 Ağustos 1910), İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur.
Hemşir kelimesi erkek hemşireler için kullanılan sözcüklerden biridir. Farsça kökene sahip olan bu kelime hekim kelimesinden türemiştir. 2007 yılında ise erkek hemşirelere "hemşir" denilmesi kararı alınmıştır. Bu karar ile beraber erkek hemşirelere "hemşir" şeklinde hitap edilmektedir.
Kaliteli sağlık hizmet sunma sorumluluğunu hekim ile servis sorumlu hemşiresi (SSH) birlikte taşır. Proje yöneticisi olan hekim ile fonksiyonel yönetici olan SSH arasında hiyerarşik bir bağ bulunmadığından, biri diğerine emir veremez.
Hemşirelerin iş yoğunluğu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre Türkiye'de hemşirelerin bakmakla sorumlu olduğu kişi sayısı oldukça yüksek. Buna göre Türkiye'de bir hemşire başına düşen hasta sayısı 431 iken bu oran OECD ülkelerinde ortalama 102.
11 - Tüm yataklı tedavi kurumlarında, yoğun bakımlar, dializ ve KİT üniteleri ile acil servislerde bulunan yataklar için ayrıca her 2 yatağa en az bir hemşire planlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri