Öncelikle sağlık meslek liselerinde öğretmen ihtiyacının oluşması gerekmektedir. Bu ihtiyacın Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Hemşirelikten öğretmenliğe en az lisans mezunu olanlar atanabilir. Hemşirelikten öğretmenliğe geçiş için KPSS10 puanına ihtiyaç vardır.
Yukarıda yer verilen tanıma göre en az lisans mezunu olan hemşirelerin sağlık meslek liselerindeki aşağıdaki branşlara öğretmen olarak atanması mümkündür. Ancak öğretmen ataması yapılabilmesi için sağlık meslek liselerinde öğretmen ihtiyacı oluşması ve bu ihtiyacın MEB tarafından kamuoyuna duyurulması gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan bireyler tüm kamu ve özel sağlık kurumlarında yönetici ve klinisyen hemşire, eğitim kurumlarında okul hemşiresi, çeşitli kurumlarda yönetici ve kurum hemşiresi olarak çalışabilirler. Pedagojik formasyon eğitimi almış olanlar sağlık meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler.
Hemşirelik mesleğine baktığımızda, öğretmenlik alanında herhangi bir hemşirelik öğretmeni adı altında bir bölüm bulunmamaktadır. Bu durum hemşirelik anabilim dalında öğrenim görmüş kişilerin formasyon yoluyla eğitimci olarak okullarda hemşirelik mesleğine ilişkin ders verebilmelerini sağlamaktadır.
Yüksek öğretim programlarından mezun olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya daPedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlama şartı aranmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Hemşirelerin öğretmen olarak atanabilmeleri bazı şartların varlığı halinde mümkündür. Öncelikle sağlık meslek liselerinde öğretmen ihtiyacının oluşması gerekmektedir. Bu ihtiyacın Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Hemşirelikten öğretmenliğe en az lisans mezunu olanlar atanabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Evet, şartlarınız uygun olduğu sürece sınavlara girebilirsiniz. Elinizde sınav ücreti ödeyebilecek maddi durumunuz olduğu sürece istediğiniz zaman sınavlara başvurabilirsiniz. Ancak puan aldığınız durumda atanmanız için Formasyon Belgeniz olmak zorundadır.
Türkiye'de öğretmen olarak atanabilmek için formasyon eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Öğretmenlik mesleği için formasyon, pedagojik formasyon eğitimi olarak adlandırılan öğretmenlik yetkinliklerini kazandırmayı amaçlayan bir eğitim programını tamamlamayı gerektirir.
Formasyon, üniversitelerin eğitim fakültelerinde açılan sertifika programı tamamlanarak alınır. YÖK tarafından yayınlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara göre ilgili lisans bölümlerinden mezun olan her aday programa başvurabilir (1).
Pedagojik Formasyon uygulamasındaki “Öğretmenlik Uygulaması” dersi İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bölüm-Fakülte işbirliği ile planlanarak bir öğretim dönemi boyunca okullara gidilerek gerçekleştirilmektedir. Bu yönüyle Öğretmenlik Uygulaması dersi için diğer Pedagojik Formasyon dersleri alınmış olması gerekir.
Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.
Hemşire, sağlık hizmetleri sektöründe çalışan, sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların günlük bakımından ve tedavisinden sorumlu olan kişilere verilen addır. Genelde hemşireler doktorların direktiflerine göre hareket eder ancak ileri derece eğitim alan hemşireler bağımsız olarak da çalışabilir.
Memur naklen geçiş yapmak istediği kuruma dilekçeyle başvuru gerçekleştirmelidir. Başvuru gerçekleştirilen kurum da kişinin halen görev yaptığı kurumdan izin talep etmelidir. Memurun görev yaptığı kurum ise kamu faydası ve hizmet gerekleri çerçevesinde takdir yetkisi kullanmalı ve bu talebi değerlendirmeye almalıdır.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Özelden alınan pedagojik formasyon sertifikasıyla uzaktan eğitim yoluyla alınan pedagojik formasyon sertifikası YÖK'ün onayıyla verilir ve devlet üniversitelerinden yüz yüze eğitimle alınan pedagojik formasyon sertifikasıyla tamamen aynıdır. Bu nedenle ileride bir sıkıntı yaşanması gibi bir sorun yoktur.
2023-2024 eğitim ve öğretim bahar dönemine kadar lisans öğrenci haklarına sahip olarak öğrenimlerine devam edebilecektir. 14. Mezun Öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulamasına devam edilecek midir? Evet.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
En İyi Cevaplar. formasyon almamış fen-edebiyat mezunları devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapabiliyor. ancak kadro için eğitim fakültesi olmak veya formasyon almış olmak şart. özel okullar veya dersaneler için böyle bir durum söz konusu değil. kölelik sistemi olduğu için onlara göre önemli olan ucuz iş gücü.
Eğitimci Özgür Bozdoğan, kararı eleştirerek şunları kaydetti: “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin formasyon şartı aranmaksızın çalışmalarının önünün açılması özel eğitim alanını ayrı bir ihtisas alanı olmaktan çıkararak adeta bir tür bakıcılığa indirgemektedir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından sürece ilişkin yeni kararlar alınıncaya kadar, dersler uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilecektir.
Üniversitemiz 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi başvuruları internet üzerinden 13-20 Eylül 2023 tarihleri arasında (Mesai Bitimine Kadar) https://adayogrenci.trakya.edu.tr başvuru adresinden yapılacaktır.
Mezun durumda olan adaylar içinse üniversiteler pedagojik formasyon eğitimi vermeye devam ediyor. Sonuç olarak formasyon kalktı mı sorusunun cevabı net olarak hayır formasyon kaldırılmadı şeklinde olacaktır. Danıştay kararına göre sadece Rehberlik ve Psikoloji bölümü için verilen Pedagojik formasyon kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri