Bilinenin aksine gripken banyo yapmanın faydalı bir eylem olduğu tavsiye edilir. Ilık suyla duş almak vücuda ve kaslara iyi gelir.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin.
Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi nezlede de, ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Hasta kişiler dışarı çıkarken maske kullanmalı
İnsanların bir arada bulundukları kapalı ortamlar sıklıkla havalandırılmalıdır. Nezle ve gripken sokağa çıkmak zorunda kalanlar ise maskeyle dolaşmalı ya da ağız ve burun bölgesini kapatarak virüslerin yayılmasını önlemeye çalışmalıdır.
Çocukların normalde yılda 4 ile 8 kez genellikle virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini vurgulamak gerekir. Bu sayı iyi önlem alınan çocuklarda azalırken, kreşe giden çocuklarda 10-12 ye kadar çıkabilir.
Tedavide esas olan istirahat etmek, bol sıvı alınması, ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanarak klinik bulguları rahatlatmaktır. Hastalık belirtileri geçene kadar evde istirahat etmek önemlidir. Oluşabilecek komplikasyonlar mutlaka yakından izlenmelidir.
Üşütme burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırmaya neden olur. Ayrıca boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı veya hafif ateş gibi semptomlarda görülebilir.
Üşütmeye yakalandığınızda, vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bol bol uyuyun ve enerjinizi toplayın. Su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları ve tavuk suyu gibi sıvılar, vücudun nem dengesini korumasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Sıcak içecekler, üşütmeye iyi gelir.
Soğuk su şoku kan dolaşımında lökositlerin salınımını artırarak enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlar.
Enfeksiyon varlığında ise sıcak su torbası ve ılık bir duş, ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
1-2 çay kaşığı bal yemek, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, et suyu gibi sıcak sıvılar tüketmek ve bol bol su içmek başta olmak üzere sıvı tüketimini artırmak, tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak ve boğaz pastilleri emmek boğazı nemli tutar, tahrişi azaltır ve öksürük dürtüsünü ortadan kaldırarak öksürüğe iyi gelir.
Bağışıklık Sistemini Güçlenir
Böylece vücut hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilir. Bazı araştırmalar; soğuk duşun vücudu belirli kanser türlerine karşı daha güçlü hale getirebileceğine işaret ediyor. Ayrıca soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara yönelik de direnç sağladığı ifade ediliyor.
Banyo yapmak her ne kadar somut boyutta temizlenme sağlıyor olsa da ruhu rahatlatır. Günlük stres ve yorgunluk seviyeni azaltır, dinlendirir. Kas ve kemik ağrıları çekiyorsan, vücudunda gerginlik varsa hemen kendini ılık-sıcak bir duşa at! Gergin kaslarının gevşediğini hissedeceksin.
Nem: Özellikle kuru iklimlerde ya da kışın, nemlendirici cihazlar veya buharla nemlendirme solunum yollarını rahatlatabilir. Ilık Duş: Ilık duş almak kas ağrılarını hafifletebilir ve rahatlama sağlayabilir.
Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır. İleri seviyeli hastalara serum verilmesi gerekebilir, bu durumda antibiyotik tedavisi de damar yoluyla uygulanır.
Özellikle terlemek gribin yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak gribin iyileşmesini ve kişinin rahatlamasını sağlar.
Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir. Grip Nasıl Bulaşır?
Sabah kahvaltı dahil her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bol bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli.
Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İstiyorsanız;
Düzenli uyumasını ve yeterince dinlenmesini sağlayın. Yaşına uygun sporları yapması için yönlendirin. Düzenli ve dengeli beslenmesine dikkat edin. Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli ayrıca vitaminlerden zengin meyve ve sebze tüketmesini sağlayın.
Çocuklar büyüme sürecinde özellikle de kış mevsiminde sıkça hastalanır. Her çocuk bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelir. Doğduğunda zayıf olan bağışıklık sistemi, çocuk büyüdükçe gelişir. Bağışıklığın geliştiği 6-7 yaşına kadar çocuklar daha sık hasta olurlar.
Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğu için yetişkinlere göre daha sık ve daha kolay hastalanırlar. Bu nedenle soğuk algınlığı çocuklar arasında çok yaygındır, öyle ki okul öncesi çocukların, hatta bebeklerin sezon boyunca 6-10 kez soğuk algınlığı belirtisi göstermesi normal karşılanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri