Dilimize Arapçadan geçmiş olan mahcup kelimesi, hicap sözcüğünden türetilmiştir. Hicap, hem perdeli olmak hem de utanmak ve çekinmek manasına gelir. Mahcup ise, herhangi bir nedenden dolayı utanmış olan kimse demektir.
mucib / mucîb / mûcib
(Mucibe) İcâb eden, lâzım gelen. Bir şeyin peydâ olmasına vesile ve sebep olan. Gereken. Gerektiren, lâzım gelen.
(ﻣﺤﺴﻮﺑﺎً) zf. (Ar. maḥsūb “hesâba geçirilmiş”in tenvinli şekli maḥsūben) Hesâba geçirilmek veya alacağa sayılmak üzere: Parasını verdikten sonra defteri isteyip borcuna mahsûben iki lira teslim eder (Fâik Reşat).
mahtab / mâhtâb / ماهتاب
(Çoğulu: Mehâtıb) Odun yığacak yer, odunluk.
Mahdut, Arapça hdd kökünden türemiş bir sözcüktür. Dilimize Arapça dilinden geçmiştir ve sıkça kullanılmaktadır. Mahdut, sınırlı ya da sınırlanmış anlamlarına gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Arapça χdm kökünden gelen maχdūm مخدوم “kendisine hizmet edilen, efendi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χadama خدم “hizmet etti” fiilinin mafˁūl vezninde edilgen fiil sıfatıdır.
mahmul / mahmûl / محمول
Yüklenilmiş. Hamlolunmuş. Bir şey arkasına yüklenmiş olan.
(ﻣﺤﻤﻴّﻪ) i. (Ar. maḥmі “korunan”dan maḥmiyye) Etrâfı surlarla çevrilerek düşmana karşı korunan büyük şehir: “Mahmiyye-i Edirne.” Matlabın mahmiyye-i râhat ise ey Nâbî / Va'de-i Hakk'a kanâat onun âsan yoludur (Nâbî).
mahzur / mahzûr / محذور
Sakınılacak, korkulacak şey, engel, sakınca.
Mahi kelimesini TDK sözlük anlamına bakıldığında balık anlamına geldiği görülmektedir. Öte yandan mahi kelimesi yok eden ve mahveden anlamlarına gelmekte ve daha çok kötü sonlu biten cümleler içerisinde kullanılmaktadır.
mahbub / mahbûb / محبوب / مَحْبُوبْ
Sevilmiş, sevilen, sevgili.
mahsud / مَحْسُودْ
Hased edilen, kıskanılan.
Kelime, en geniş manasıyla “sevilen” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla sevilen herkes veya her şey mahbup olabilmektedir: peygamberler, din büyükleri, çocuklar, arkadaşlar, yiyecekler vb. 3. Kelimenin yaygın anlamı, “en çok sevilen, sevgili”dir.
"El-Mucib Celle Celaluhü" zikrini günde 55 defa okuyan kimse dilek ve isteklerine kavuşur. El_mucib zikrini 3025 defa zikreden kimse, Allah'tan kimin sevgisini ve güvenini kazanmak isterse buna nail olur inşallah. El-Mucib zikrini gece teheccüd vaktinde 68 defa zikreden kimse mucizelere nail olur.
(Tekili: Mahbes) Ceza evleri, zindanlar. Hapishaneler.
- Kulların dua ettiğinde ona cevap veren ve kabul edendir. - Ellerini açıp dua eden kişileri kapısından çevirmeyerek dualarını kabul eden yüce yaratıcıdır. - Dua edildiğinde kullarına cevap verip istediklerini karşılıksız koymayandır.
Arapça ḥfẓ kökünden gelen maḥfaẓat محفظة "saklama yeri, korunak" sözcüğünden alıntıdır.
mahtum / mahtûm / مختوم
Mühürlenmiş. Damgalanmış.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
meyusane / meyusâne / meyûsâne
Ümitsizce, ümitsiz bir şekilde.
Mekke-Medine'ye surre adıyla gönderilen para ve hediyelerin konulduğu, develere yüklenen bir çeşit vasıta. Hac zamanı dağıtılmak üzere Haremeyn'e gönderilen eşya ve hediyeleri ifade eden bir terim.
mülzem / مُلْزَمْ
Susturulmuş, ilzam ve iskât olunmuş, sükuta mecbur olmuş. Lüzumlu görülmüş.
(ﻣﻌﻬﻮﺩﻩ) i. (Ar. ma'hūd “bilinen”den ma'hūde) Kötü olarak tanınan kadın, kötü kadın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri