Başlıca azlık çokluk belirteçleri: en, epey, fazla, daha, gayet, o kadar, pek, ziyade, biraz, azıcık, oldukça, hemen hemen, daha iyi, az çok, hayli, kısmen, hep, eksik, çokça, hiç, çok, pek az, çok az, daha çok, çok fazla... Azlık çokluk zarfları fiilleri belirtebilir: Çok konuşuyorsun.
Cevap:Hep zaman zarfıdır.
Örnek: Fast: Kelime anlamı olarak Türkçe karşılığı hızlıdır. Fast kelimesi hem sıfat olarak, hem de zarf olarak herhangi bir ek almadan olduğu gibi kullanılır.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Belirteçler, cümle içerisindeki fiil ya da fiilimsileri durum, hal, zaman ve miktar yönünden niteler. Örnekler: 1- Bu ihtimal beni çok heyecanlandırıyor? - Ne Kadar - Çok. 2- Buraya kadar yürüyerek mi geldin? - Nasıl - Yürüyerek.
Asla, mutlaka, şüphesiz gibi kelimeler kesinlik bildirir.
Fiil veya fiilimsiye sorulan nasıl sorusuna cevap verir. Kesinlik ya da ihtimal bildiren kelimeler de durum zarfı olarak kabul edilir.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır.
Örnek: Fast: Kelime anlamı olarak Türkçe karşılığı hızlıdır. Fast kelimesi hem sıfat olarak, hem de zarf olarak herhangi bir ek almadan olduğu gibi kullanılır.
fast {sıfat}
hızlı {sıf.}
Sıfatlar nasıl “ly” eki alır? Quick – quickly, real – really, complete – completely örneklerinde görüldüğü gibi genelde sıfatlar ly eki alarak zarfa dönüşür. Bunun yanında y ile biten sıfatlar da ly eki alarak zarfa dönüşür. Bunlarda y düşer ve ily eki gelir.
Fiil ve sıfatların belli başlı özelliklerine dair bilgi veren kelimelere ve söz gruplarına belirteç denir.
Evet hepsi zarfdır.kolay gelsin.
Durum belirteci olarak kullanılan sözcüklerin başlıcaları: elbet, yine, keşke, inşallah, belki, kuşkusuz, evet, var, yok, yalnızca, eğer, şayet, teker teker, az çok, işte, mutlaka, asla, hiç, şüphesiz, tekrar...
Edat tümleci veya edatlı tümleç, içinde bir edat bulunan zarf tümlecidir. Edatlar kendi başına anlamsız sözcüklerdir ancak başka sözcüklerle birlikte zarf tümleci oluştururlar.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Türkiye Türkçesinde aşırılık ifade eden miktar zarfları olarak umumiyetle az, azıcık, biraz, birçok, bol, çok, çokça, eksik, fazla, fazlaca, gayet, hep, hepten, kısmen, pek, pek çok, seyrek, sık vs. kelimeler gösterilmektedir.
Bu modal sözler, eminim, kesin, kesinlikle ve kuşkusuz sözleridir. Eminim de kesinlik bildiren bir yapı olarak cümlenin her yerinde kullanılabilmektedir.
Bir işin, oluşun, hareketin gerçekleşmesinin kesin olarak meydana geleceği cümlelere kesinlik bildiren cümleler denir. Kesinlik bildiren cümlelerde kararlılık da söz konusudur. Mutlaka, asla, kuşkusuz, şüphesiz, elbette kelimeleriyle birlikte kullanılan cümleler de kesinlik ifadesi yer alır.
Eş anlamlılar: clearly, surely, certainly, unmistakably, unquestionably, daha fazlası...
Eyleme veya eylemsiye "nasıl" sorusuna verilen cevap” niteleme- durum” belirteçlerini verir. Ör : "Büyük lokma ye, büyük konuşma." Cümlede "büyük" sözcüğü ismi nitelediği zaman "ön ad" eylemi nitelediği zaman "belirteç" olmuştur.
En üstünlük belirteci: en. 3.4. Aşırılık belirteçleri: çok, gayet, pek, fazla, epeyce, az, azıcık. 4. Niteleme ve durum belirteçleri 4.1. Niteleme belirteçleri: iyi, doğru, güzel. 4.2.
Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir. Zarflar Kaça Ayrılır? Zarflar kendi arasında 5 çeşide ayrılmaktadır. Zarf çeşitleri; durum zarfı, zaman zarfı, yer ve yön zarfı, azlık-çokluk zarfı ve soru zarfıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri