Peynir yapımında hangi tuz kullanılır? Peynir yapımında turşu veya salça yaparken kullandığımız salamura tuzu kullanmanızı tavsiye ederiz. Salamura tuzunuz yoksa yerine iri taneli kaya tuzu da kullanabilirsiniz. Salamura tuzu kullanmak, belli bir süre saklanması gereken yiyeceklerde bozulmayı engeller.
Kaşar peyniri içine tuzdan kaynaklı her hangi bir yabancı madde karışmaması için rafine tuz ya da temizliğine güvenilir gıda sanayi tuzu (estuz) kullanılmalıdır.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Peynir yapımında ince taneli tuz kullanılırsa, çok hızlı çözülebilir ve pıhtı yüzeyinin yakınında yüksek tuzlu su içeriği oluşturarak tuzun peynire geçişini engelleyebilir. Peynir yapımında kaba tane kullanılırsa, çok yavaş çözülür ve kültür bakteri aktivitesini kontrol edemez.
Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
İlgili 15 soru bulundu
9-Pastörize olan peynirler sıcak suyun içinden çıkarılır ve soğumaya bırakılır 1 saat sonra salamuraya konur. 10-Soğuyan peynirler bir kavanoza sık sık doldurulur arada boşluk olması peynirin salamuradan daha fazla tuz almasına neden olur. Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Peynirlerin yüzeyinde görülen bozulmaları önler, gaz çıkaran ve kokuşma yapan bakterilerin gelişmesini engeller. Tuzun higroskopik niteliğinden ötürü serumun akması ve tam bir süzülme sağlar ve böylece süzülmeyi tamamlar. Özellikle dışı tuz ile ovulan peynirlerde kabuk oluşumuna neden olur.
Diğer bazı tuz çeşitleri;
İri Salamura Tuz: Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turşu, salamura, vb. ürünlerin yapımında gıda muhafaza amaçlı kullanılan iyot içermeyen işlenmiş veya yer altı kaynak tuzudur.
Salamura tuz, lüks restoranlarda ve evlerde sofra tuzu yerine kullanılmaya başlanmıştır. Dövülmüş halde küçük plastik şişelerde satılan salamura tuz, kristal tuz gibi yemeklere, salatalara ve hamur işlerine eklenir. Salamura tuz, sofra tuzu gibi kimyasal işlemlere tabi tutulmadığı için tuzluktan akmaz.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Deri Koruyucusu olarak bilinen Deri Tuzu, eski çağlardan kalma teknik olsa da yiyeceklerin saklanması Tuzlama sayesinde yapılırdı. Büyük Baş Hayvan derilerininde kullanılcak tuz 2 numara tuz dur. Diğer adıyla da karınca baş tuzu dediğimiz tuza yakın bir ürün için deri tuzlamada kullanılır.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Daha doğal ve sağlıklı olduğu öne sürülen kaya ve deniz tuzunun, sofra tuzundan hiçbir farkı olmadığı belirtildi! Deniz tuzu ile kaya tuzunun farkı yokmuş!
Kaya tuzu daha saf ve içeriğinde daha yüksek oranda mineral var. Bu nedenle; kaya tuzu, deniz ve göl suyuna göre saflığı ve mineral zenginliği açısından daha kaliteli. Ancak kaya tuzundaki bazı mineraller radyoaktivite içeren zararlı mineraller olabilir.
Süt ılıyıp yaklaşık 36-38 derece civarına geldiğinde (süt mayalama sıcaklığının hafif altında) 2 kapak maya ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu ilave edip güzelce karıştıralım ve sıcaklığını koruyacak şekilde güzelce etrafını sararak 2 saat mayalanmasını bekleyelim.
Fazla tuz peyniri eritir mi? Bu sayede az tuz kullanmış olsak bile peynir suyu çekemediği için yumuşayıp bozulmuyor. Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir.
Altın kural: Kullanacağınız tuz oranı, toplam ağırlığın %5-8 arasında sınırlı kalmalı. Kullanacağınız tuzu, suyun içinde iyice eriterek salamuranın ilk adımını atın. İyice eriyen tuz, suya tamamen karıştığında o lezzet dolu yolculuğa çıkmaya hazır demektir.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
Oldukça geniş bir tüketim alanına sahip olan kaya tuzu; gıda maddelerinde, ekmeklerde ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda sebze, balık ve eti tuzlama yöntemiyle uzun süre saklamayı sağlar. Kaya tuzu buz, margarin ve tereyağı üretiminde de değerlendirilir.
Kaya tuzu türleri içerisinde en çok tavsiye ettiğimiz tuz tabi ki Çankırı tuzudur. Ancak şunu da bilmenizi isterizki eğer kullanmakta olduğunuz ve doğal koşullarla sağlamış olduğunuz Çankırı tuzu dışında ki yerli kaya tuzu çeşitlerine sahipseniz o kaya tuzlarını da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri