Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir.
Hepatit B Belirtileri Nelerdir? Hepatit B belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir ve farklı zamanlarda şiddetli veya hafif şekilde kendini gösterebilir. Belirtiler genellikle infekte olduktan 1 ila 4 ay sonra ortaya çıkar.
Hepatit B virüsü günümüzde sıklıkla rastlanan ciddi hastalıklardandır. Karaciğer iltihabı olarak bilinen hepatit hastalığına birden fazla kan testi uygulanır. En sık uygulanan ve sonucu gösteren test hbsag testi oluyor. Test sonuçları bazı laboratuvarlarda 2-3 günde sonuçlanabiliyor.
Hepatit B virüsü, vücuda girdikten sonra semptomatik/asemptomatik akut viral hepatit B virüs enfeksiyonuna yol açar. Akut viral hepatit B virüs enfeksiyonu gelişen bir kişide en geç 6 ay içerisinde Anti HBs testi kanda pozitif olarak saptanırsa bu durum hastalıktan iyileşildiğinin bir göstergesidir.
Virüs, enfeksiyondan sonraki 30 ile 60 gün içinde tespit edilebilir ve kronik hepatit B'ye dönüşebilir. Hepatit B virüsünün kuluçka süresi ortalama 75 gündür ancak bu süre 30 ile 180 gün arasında değişebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Hepatit b hastalığı bazı yollarla kolayca kişilere bulaşabiliyor. Özellikle salya ve tükürük hepatit b hastalığının bulaşmasına yeterli oluyor. Kan ve cinsel ilişki yaşanmasıyla birlikte de kolayca kişiden kişiye bulaşabiliyor. Hepatit b hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Yeni enfekte olmuş çoğu sağlıklı yetişkin herhangi bir problem olmadan iyileşir. Ancak bebekler ve küçük çocuklar virüsten başarıyla kurtulamayabilir. Yetişkinler – sağlıklı yetişkinlerin %90'ı virüsten kurtulup problemsiz bir şekilde iyileşir; %10'unda kronik hepatit B gelişecektir.
Hepatit B aşısı olmamış bir kişinin değeri < 5 mIU/ml düşük yani negatif olmalıdır. Aşı yapılmış kişinin ise Anti HBS değeri ≥12 mIU/ml yüksek yani pozitif olmalıdır. Yapılan test sonucunda değerin 5-12 arasında bir değer belirtmesi “belirsiz” olarak kabul edilmektedir.
Diğer geçiş yollarının korunmasız seks, uyuşturucu kullanımı, sterilize edilmemiş iğneler ve gebelikte anneden bebeğe geçiş olduğu bilinmektedir. Yaygın inanışın aksine Hepatit B; aynı kaptan yemek yemek, öpüşmek ve öksürmek gibi yollarla bulaşmaz. Ayrıca hastalık iş ve okul hayatı açısından da risk oluşturmaz.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir.
Hepatit B Antijeni (HBsAg)
HbsAg (yüzey antijeni) bulaşmayı izleyen 15-180 gün sonra ( kuluçka dönemi) kanda tespit edilebilir. 2-6 ay süren akut hepatit döneminde kanda mevcuttur.
Hepatit B e-Antijeni (HBeAg) – Bu, enfekte karaciğer hücrelerinden kana salınan Hepatit B virüsünün ürettiği bir viral proteindir. Bu tahlil çok aktif viral replikasyon sonucunda kanda ne kadar virüs bulunduğunu tespit eder. Negatif tahlil sonucu, virüsün karaciğerde aktif olarak çoğalmadığına işaret eder.
Hepatit B tanısı nasıl konulur? Hepatit B kan testleri ile tanınır. Testler sonucunda akut veya kronik enfeksiyon, taşıyıcılık, geçirilmiş enfeksiyon veya bulaştırıcılık varsa tanınabilir.
Akut Hepatit B virüsü enfeksiyonu, Hepatit B virüsüne maruz kaldıktan sonra ilk 6 ay içinde oluşan kısa süreli hastalıktır ve şu şikayetlere yol açar: Ateş, bitkinlik, iştahsızlık, bulantı ve/veya kusma. Sarılık (sarı cilt veya göz rengi, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı) Kas, eklem ve mide ağrısı
Hepatit B hastası ya da taşıyıcısı insanlarla birebir ilişkide bulunan herkes risk altındadır ve eşyanın ortak kullanımına dikkat etmelidir. Hastalığı taşıyan kişilerin kullandığı ve kan bulaşmış ustura, tıraş fırçası ve diş fırçalarının kullanılması ile hepatit B bulaşabilir.
İğne batma yaralanmaları durumunda izlem ve bakım maliyetinin olay başına 390$-456$ arasında olduğu hesaplanmıştır (5).. Çalışmalar, iğne batma yaralanmaları sonucu, HİV hepatit B, C başta olmak üzere 20 kadar patojenin bulaştığını göstermektedir (4,5,11,16).
Hepatit B nasıl bulaşır? - YouTube. Hepatit B kan yoluyla ve cinsel temasla bulaşır. Tokalaşmayla, öpüşmeyle çok nadir bulaşır.
Akut veya kronik hepatit enfeksiyonu olmasına bakılmaksızın bütün HBsAg pozitif insanlar bulaştırıcı olarak kabul edilirler.
Hepatit B, HBV virüsü ile enfekte olmuş bir kişi ile cinsel ilişki, şırınga kullanımı, enfekte kan bulaşmış bir sargı bezinin açık yaraya temas etmesi gibi kanı, menisi veya başka bir vücut sıvısının enfekte olmayan birinin vücuduna girmesiyle bulaşır.
Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra üç yol izler: Kişinin immün sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B'den korunacaktır.
Hepatit B, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut Hepatit B enfeksiyonunda kişi, virüse maruz kaldıktan sonraki 6 ay içinde iyileşir. Kronik hepatit B ise virüs sağlıklı kişiye bulaştıktan sonra 6 ay içinde yok edilemeyen vakalar için kullanılan bir tanımdır.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Tedavi ile hastalık etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmekte ve karaciğer yetmezliği, siroz veya karaciğer kanseri gibi sonuçlar önlenebilmektedir. Tedavi ile Hepatit B virüsü etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmekle birlikte, vücuttan tamamen uzaklaştırılması genellikle mümkün olmamaktadır.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri