♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Sonda En Fazla Ne Kadar Takılı Kalabilir? Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
Aynı şekilde idrar sondası da fazla dolmuş olması veya temizlenmemiş olması sebebiyle kendiliğinden çıkabilir.
Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır. Ne zaman taburcu olabilirim? Taburculuk işlemi, genellikle, ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde olmaktadır.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
İlgili 38 soru bulundu
♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
Sondanın çıkarılma zamanında sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve yerinden çeker. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında olan tahriş yüzünden hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon yüzünden hastalarda devamlı idrarının olma yakınması olabilir.
Sonda çıkarılmadan önce ara ara (15-20 dk arayla) açılıp kapatılarak mesane egzersizi yaptırılması gerekir. Doktorunuza başvurmanız ve nedenin globa mı bağlı olduğunun değerlendirilmesi (muayene ile anlaşılabilir ancak gerekirse ultrason da yapılabilir) ve idrarın boşaltılması gerekir.
Foley sondanın balonu 5–30 ml. sıvı alacak hacimdedir. Balon hacmi sondanın üzerinde yazılıdır; ancak özel bir durum söz konusu değilse genellikle balonu 8–10 ml. sıvı ile şişirmek yeterlidir. Balon, sıvı ile şişirilerek sondanın mesanede sabitlenmesi sağlanır.
4.1.1.3. Rutin bakteriyolojik incelemeler için en az 1 ml idrar alınmalıdır. 4.1.1.4. Sondanın üretraya yakın bir noktası alkolle silinir 4.1.1.5. Bir enjektör ucu yukarı bakacak şekilde sondaya sokulup idrar aspire edilir ve steril kaba boşaltılır.
Hastada sonda varsa değişim zamanlarına dikkat edilmeli ve temizliği yapılmalıdır. Hastanın altı bezleniyor ise tuvalet temizlikleri her gün temiz sabunlu su ile hijyene dikkat edilerek yapılmalıdır. Banyoya başlamadan önce hastanın yatağının altına su geçirmez örtü/hasta bezi serilir.
İşeme sırasında mesane kasları kasılır. Ancak bazı kişilerin mesane kasları normal çalışmaz. Mesanesini kontrol edemeyen kişiler için kalıcı sonda, prezervatif sonda, TAK gibi farklı idrar boşaltma yöntemleri vardır.
Yatalak hastalarda sürekli olarak sonda işlemi yapılabilir. Uzun süreli sonda kullanımı enfeksiyon riski oluşturabileceğinden belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Bazı görüntüleme tetkikleri sırasında sonda takılması gerekebilir. Felçli hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir.
Mesanede uzun süre kalan ve sürekli idrar akışı sağlayan kateterizasyonlardır. Kalıcı mesane kateterizasyonu için iki ya da üç lümenli foley sonda (kateter) kullanılır. Foley kateter mesaneye yerleştirildikten sonra, ucundaki şişirilebilen balon yardımıyla, mesanede uzun süre kalabilen kateter çeşididir.
İdrar kaçırma, ameliyattan sonra erken dönemde geçici bir süre olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
Torbayı her boşaltışta içini sıcak suyla güzelce çalkalarsanız o koku minimuma inecektir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Ek-2'de bulunan Çalışılan Birim/Servis/Ünite/Alanlara Göre Hemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları bölümünde Acil Servis Hemşiresi Görev, Yetki Ve Sorumluluklar alanınında nazogastrik/orogastrik Sonda Yerleştirme hemşirenin görevi olduğu belirtilmiştir.
Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Sonda takılı olan kimseler özürlü hükümlerine göre namazlarını kılabilirler. Böyle hasta ve engelliler nasıl kolayına geliyorsa öyle namazını kılarlar. Dindar hekimin bu konudaki tavsiyelerine göre hareket edilebilir. Abdest yerine teyemmüm alınabilir, namaz, ima ile kılınabilir.
Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar. Bu hacmin yarısına yaklaşılınca idrar yaparak mesaneyi boşaltma isteği duyulmaya başlanır.
Üreterlerden (idrar boruları) bu bağırsak parçasına gelen idrar, cilde yapışan bir torbaya dolar ve torba doldukça hastalar torbayı boşaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri