Hepatit B, HBV virüsü ile enfekte olmuş bir kişi ile cinsel ilişki, şırınga kullanımı, enfekte kan bulaşmış bir sargı bezinin açık yaraya temas etmesi gibi kanı, menisi veya başka bir vücut sıvısının enfekte olmayan birinin vücuduna girmesiyle bulaşır.
HBV (+) kaynaktan, iğne batma yaralanma sonrası hepatit B olma riski 1/5 iken, rastgele tek bir iğne batma yaralanmasından hepatit B olma riski 1/5000'dir (32,47). Mesleki yaralanma sonucu, çoğunlukla iğne batması yolu ile 25 sağlık bakım çalışanının HİV ile infekte olduğu bildirilmiştir (5).
İğne batan, kanayan ve zedelenen cilt bölgesi derhal sabun ve su ile yıkanmalıdır. Su ve sabunun bulunmadığı veya yeterli olmadığı durumlarda ise antiseptik solüsyonlar kullanılabilir.İğne batan bölgeyi; sıkma, emme, kanatmaya çalışma gibi yöntemlerle travmatize etmekten kaçınmalıdır.
İĞNE BATMASI SONUCU YARALANMALARDA ÖLÜM RİSKİ
Ancak bu rakam, raporlanma sayılarıdır ve araştırmalar, tüm vakaların yüzde 40 ila 75'nin raporlanmadığını gösteriyor. Yaralanma sonucu, Hepatit B (HBV), Hepatit C (HCV), Hepatit G (HGV), HIV (AIDS), herpes, ebola gibi patojenler bulaşabiliyor.
❖ Enfekte iğne batması durumunda bol su ve sabunla yıkamak sonra %70'lik alkollü antiseptik 20-30 saniye uygulanır. Sonra sabunlu su ile yıkanır. Hızlı akan su altında 20-30 sn kadar tutulur. En sık kullanılan rejim günde 4 kez 500 mg Ribavirin 7 gündür.
İlgili 16 soru bulundu
'İĞNE VÜCUTTA DOLAŞIR'
Ameliyat ekibinden Dr. Deniz Ersayın Güner, Ramazan Kanat'ın uzun zaman önce iğneyi yutmuş olabileceğini veya dışarıdan batarak vücuduna girmiş olabileceğini belirterek şu bilgiyi verdi: "Dikiş iğnesi gibi cisimler vücuda girdikten sonra dolaşırlar. Genellikle kalp etrafına gelirler.
Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır. Dakikadaki damla sayısının gözlemlenmesi gerekmektedir. Cilt Altı (İntradermal / İD) Enjeksiyon: Yapılacak olan ilaçlar derinin dermis tabakasına uygulanır. Kolların üst ve iç kısımlarına yapılır.
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
İğnenin kırılması işlerinizin bozulacağına işaettir. İğne almak, bulmak işlerinizin düzeleceğine, herhangi bir yerinize iğne batması size yapılacak maddi ve manevi yardımdan faydalanacağınıza yorumlanır.
Şırınga İğnesi Paslanır Mı? Şırınga İğneleri paslanmazlar. Bazı şırıngalar tek kullanımlıkken bazıları ise birden fazla kullanılabilmektedir.
Sinir sistemi, vücudun farklı bölgelerine sinyaller gönderir ve alır. Bu sinyaller, beyne ulaşarak hissiyatı oluştururlar. İğne batması hissi, genellikle sinirlerin uyarılması sonucu oluşur. Özellikle sinirlerin sıkışması veya zedelenmesi durumunda, bu hissiyat ortaya çıkabilir.
İnsülin iğnesinin birazcık batması bile, bir yaşlıyı komaya sokup öldürebiliyor. Belçikalı Patalog Geert van Parys, bilerek ya da istemeden insülin yoluyla ölüm olaylarının çok sık gerçekleştiğini düşünüyor.
Viral bir enfeksiyon olan hepatit B, hepatit b virüsüyle enfekte olan bir kişiden kan, açık yaralar, meni veya vücut sıvısı yoluyla başka bir kişiye bulaşır.
Hepatit b hastalığı bazı yollarla kolayca kişilere bulaşabiliyor. Özellikle salya ve tükürük hepatit b hastalığının bulaşmasına yeterli oluyor. Kan ve cinsel ilişki yaşanmasıyla birlikte de kolayca kişiden kişiye bulaşabiliyor. Hepatit b hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Hastalık belirtileri başlayıncaya kadar kuluçka süresi 6 hafta-6 ay olabilir. Kuluçka süresinin uzun olması kişinin hastalığının farkında olmadan etrafına bulaştırmasına yol açar. Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır. Teşhis konulduktan sonra hastalar genellikle hastaneye yatırılarak tedavi edilir.
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi enjektör iğnesinin direkt olarak siniri hasarlamasından ziyade, enjekte edilen ilacın sinir etrafında yaratacağı kimyasal etki ve belki de ilacın hacimsel etkisiyle oluşan basının neticesinde gerçekleşebilir.
Gluteal bölgeye uygulanan enjeksiyon sonrası gelişen en önemli komplikasyon siyatik nöropati iken apse, nekroz, enfeksiyon, kontraktür, hematom, kronik ağrı, periostit gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
İğne olduktan sonra banyo yapılır mı? iğne olduktan sonra banyo yapılır mı? İğne olduktan sonra duş alınır. Bunun hiçbir sakıncası yok.
Evde enjeksiyon yapılabilmesi için sağlık personelinin reçetenizi görmesi gerekmektedir. Reçetesiz ilaç uygulaması yapılması yasal bir süreç değildir.
İğnenin Etkisi Ne Zaman Geçer? Yapılan iğnenin etkisi en fazla 4 ya da 5 saat içerisinde geçer. Bu noktadan sonra istediğiniz gibi hareket edebileceğiniz gibi yemekte yiyebilirsiniz.
Uyuşturma öncesi sürülen krem veya püskürtülen uyuşturucu spreyler sayesinde çocuklar iğne sırasında acı hissetmiyor.
Diğer bir seçenek olarak da nefes alma egzersizlerini tavsiye eden Chambers, eğer vücudunuz gerginse, iğne olmanın daha fazla acı vereceğini ifade ediyor. Ancak, derin derin nefes alıp verme egzersizlerinin acıyı azaltabileceğini de ekliyor.
Damar içi enjeksiyonları için en uygun yer, kolda dirseğin ön yüzündeki toplardamarlardır. Buradaki toplardamarların vaziyeti M harfine benzer. Bu M harfinin herhangi bir yeri iğne yapmak için uygundur.
6.2. Acil servise enjeksiyon için getirilen ilacın, reçetesi olmaksızın enjeksiyon yapılmaz. Reçetede hekim adı, soyadı ve imzası, reçete tarihi, hasta adı soyadı, hastane ya da klinik protokol numarası olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri