Aşure Orucu: Muharrem ayının 10. gününe denk gelen gün aşure günüdür ve bu günde oruç tutulması sünnettir. Her Ay 3 Gün Orucu: Her ayın 13. 14. ve 15. gününde oruç tutmak sünnettir.
Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.
EYYAM-I BİYD ORUCU TARİHLERİ NE ZAMAN? 2022'de Şaban ayının 13. günü 16 Mart, 14. günü 17 Mart ve 15. günü ise 18 Mart tarihine denk gelmektedir. İlâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü'minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in de tutulmasını önemle tavsiye ettiği Eyyam-ı Biyz aynı zamanda Aydınlık Günler adıyla da bilinmektedir. Nitekim ayın en parlak göründüğü bu günlerde oruç ibadeti yerine getirildiğinde yılın tüm günlerini oruçlu geçirmiş gibi olduğu ifade edilir.
Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Ramazan'da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi? Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur.
Eyyâmu'l-bi'z'de / dolunayda sadece bir gün oruç tutmak, vücuttaki 10 günlük toksik birikimi yok eder. Her kamerî ayın 13-14 ve 15. günlerinde 3 günü oruç tutmak ise bedendeki 30 günlük toksik birikintisinin tümünü yok eder.
Şayet nafile oruç tutacaksan hicri ayın on üçüncü günü ve ardından gelen iki günü oruç tut, demektir. Bu günlerin gecelerinde dolunay çıkıp, etrafı aydınlatır. Bu yüzden bu günlere eyyamu'l-biyd ismi verilir. Her ay bu günlerde oruç tutmak sünnettir.
Her yıl Hicri takvimin 10. ayında başlayan Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın ilk günü başlar. Bu yıl 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak.
Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Eyyam-ı bahur Ağustos ayının ilk yedi günü anlamına gelir. Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül aylarında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart ayları arasına düşer.
RECEB-İ ŞERİF EYYÂM-I BİYD ORUCU NE ZAMAN TUTULUR? Eyyâm-ı Biyd günleri Hicri ayların 13. 14. ve 15. günlerine denir. Haliyle Recep ayının Eyyâm-ı Biyd günleri bu sene 14 Şubat, 15 Şubat ve 16 Şubat tarihlerine denk geliyor.
Üç Aylar, 2023 yılında Receb ayının ilk günü olan 23 Ocak günü başladı. Şaban ayı ise 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak. 22 Mart ise ŞAban ayının son günü olacak. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı 2023 yılında 23 Mart Perşembe günü başlayacak ve 21 Nisan Cuma günü sona erecek.
23 Mart Perşembe günü başlayan Ramazan ayının 15. gününe gelindi. 6 Nisan Perşembe günü itibarıyla Ramazan'ın 15. orucu tutulurken bugüne ve geceye özel araştırmalar başladı.
Bir gün oruç tutup bir gün tutmamaya “Dâvûd orucu” denir. Bu ismin veriliş nedeni Hz. Dâvûd'un (a.s.) bu şekilde oruç tutmuş olmasıdır. Bu oruca söz konusu ismi bizzat Hz.
Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (40-50 dk.)
Ve kazası vacip olur. Yani, sünnet olarak tuttuğumuz orucu bozduğumuz takdirde, aynı orucu tutmak bu defa üzerimize vacip olur. Bu orucun kazasının vacip oluşunda, kişinin isteğiyle bozmasıyla isteği dışında bozması arasında fark yoktur. Nafile oruç da unutarak yiyip içmekle bozulmaz.
Şeyh İbn Useymin Rahimehullah'a şöyle soruldu: Şayet bir kadın üzerinde Ramazan borcu/kazası varsa Şevval ayında ilk önce kazayı mı yapar yoksa Şevval'dan altı gün orucunu mu tutar? Şöyle cevap verdi: Şayet bir kadının üzerinde Ramazan borcu varsa gerekli borcu ve kazayı yapmadan altı Şevval orucuna başlayamaz.
ŞEVVAL ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR? Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.
Bazı vatandaşlar uykusunu bölmemek için "Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?" sorusunun yanıtını merak ediyor. NİYETSİZ, SAHURSUZ ORUÇ KABUL OLUR MU? Diyanet, sahur yapmadan oruç tutulabileceğini ifade etti.
Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 68 [2449]; Tirmizî, Savm, 54 [761]) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 68 [2449]; İbn Mâce, Sıyâm, 29 [1707]).
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023. Şubat: 5 Şubat 2023.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nâfile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte de oruç tutulabilir.
Vücudun biyolojik saatini koruyan ve ritmini arttıran melatonin hormonunun da gönüllülerde Dolunay sırasında oldukça düşük olduğu tespit edildi. Karanlık ortamda daha fazla melatonin salgılanırken, aydınlık ortamda melatonin hormonu daha az salgılanıyor.
Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri