Kaktüsler genelde çok sulanmaktan ölen bitkilerdir. Kaktüsler fazla suyu sevmezler, çürümelerine neden olur. Su istedikleri zamanlar büyüme dönemleri olan Mart- Ağustos ayları arasıdır. Bu aylar arasında kaktüslerinizi sulayabilirsiniz fakat sulama yaptığınızda hava mutlaka güneşli ve sıcak olmalı.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
Kaktüslerin çok sulanması çiçeğe her zaman zarar verecektir ve onları öldürecektir. Sulama yapılacağı zamanlar genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sürekli olarak kaktüslerin sulanması onlara zarar verecektir. Kaktüsler susuzluğa uzun süre dayanabilen bitkilerdir.
Kaktüsünüzün ölme sebebi aşırı sulama olabilir. Kaktüsler klasik ev bitkilerinin aksine oldukça az sulama isteyen bitkilerdir. Kaktüsünüzü ihtiyacından fazla sulamanız çürümesine ve sonucunda ölmesine neden olabilir.
Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
İlgili 37 soru bulundu
Burada yapmanız gereken bazı temel kurallar vardır.Bunlardan ilki çürüme fazla ise kaktüsü direk çöpe atmak :).Şakası bir yana iç boşalmalar meydana gelmişse kaktüsününzün topraktan çıkartınız ve kuru beton olmayan zemine bırakınız.Yaklaşık olarak 7-10 gün bu şekilde bırakınız.Artık kaktüsünün yavaş yavaş normal hale ...
Kaktüsü topraktan çıkarın. Yumuşamış, sararmış kısımları keskin bir bıçakla kesin. Kesik tamamen sağlıklı olmalı. En ufak bir renk değişimi kalmayacak şekilde dilimlemeye devam edin.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüsler genelde çok sulanmaktan ölen bitkilerdir. Kaktüsler fazla suyu sevmezler, çürümelerine neden olur. Su istedikleri zamanlar büyüme dönemleri olan Mart- Ağustos ayları arasıdır. Bu aylar arasında kaktüslerinizi sulayabilirsiniz fakat sulama yaptığınızda hava mutlaka güneşli ve sıcak olmalı.
Kaktüs bitkilerine asla hayvan gübresi verimi tavsiye edilmez. Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Süt, bitkiler için faydalı bir gübre kaynağı olmasına rağmen, sütün bitki yapraklarına dökülmesi tavsiye edilmez. Süt, yapraklarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir ve bitkilerin yapraklarına zarar verebilir.
İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır. Sulama yapmadan önce maden suyunu ağzı açık bir kabın içine koyun ve iki gün boyunca asidinin kaçmasını bekleyin. Dinlendirilmiş maden suyu çiçeklerinize verebilirsiniz.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Kaktüs yetiştiren kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise "Kaktüs kaç gün susuz kalabilir?" sorusudur. Uzun süre suya gereksinim duymayan kaktüs, dayanıklı yapısını koruyabilir. 3 ay boyunca sulanmazsa bile yaşamaya devam edebilir. Susuz kalan bir kaktüs uyku hâline geçer. Su kaybı yaşadığı için buruşabilir.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3- 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Leş kaktüs, bir sukulent türü olduğu için susuzluğa karşı direnci vardır. Stapelia türleri için dikkat edilmesi gereken konu fazla sulamadır. Fazla ve sık sulama yapıldığında, bitki ihtiyacından fazla suya maruz kalacağı için, kökten çürüme yapacaktır.
Eğer ele batan bir kaktüs dikeni çıkartılmaya çalışılıyor ise mutlaka kesici ve delici malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların taşıdığı risklerden korunmak ve daha etkili çözüm sağlamak için yalnızca elin sıcak su altında bir süre tutulması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri